Budi dio naše mreže

Ključna riječ: matica-hrvatska

Izjava Matice hrvatske o srpskom Zakonu o kulturnom nasljeđu te reakcije na izradu Zakona o hrvatskom jeziku

Predsjedništvo Matice hrvatske uputilo je u utorak, 18. siječnja, Izjavu o srpskom Zakonu o kulturnom nasljeđu te reakcije na izradu Zakona o hrvatskom jeziku. "Naši se susjedi uporno i nadalje bave svojatanjem naše književne baštine, samo ovaj put uz svesrdno odobravanje i njihove službene politike. Vrijeme je da osvijestimo jednostavnu istinu: budemo li imali samopoštovanja, i drugi će nas poštivati", poručili su.

Miro Gavran novi je predsjednik Matice hrvatske

Književnik Miro Gavran novi je predsjednik Matice hrvatske, izabran je na četverogodišnji mandat većinom glasova Skupštine u subotu navečer 6. studenoga u Zagrebu, izvijestila je IKA.

Monaldijev kanconijer u hrvatskom izdanju

"Čovjek sam kao 'središte' i 'čudo prirode', ukras je svijeta i neodvojiv od njega. Monaldi je sljedbenik ideja i doktrina antičke intelektualističke estetike i njenih ideala. Čovjeku je prirođena želja za lijepim, prava je ljepota prirodna, budući da je prvo biće intelekt, duša, naposljetku priroda sama i predstavlja se formom, proporcijom (matematičkom i realnom), skladom, simetrijom i sredinom. Svojim tezama Monaldi prihvaća shvaćanja estetičkog formalizma - sva su bića savršena u svojoj prirodi."

"Dva stoljeća uplakane Hrvatske" - Predstavljanje knjige Pavla Rittera Vitezovića

"Najuočljivija, ali i najneobičnija karakteristika Vitezovićeva pjesničkoga iskaza i njegova poveznica s lirskim izričajem jest iskazni subjekt, personificirana Hrvatska-domovina metaforički izjednačena sa ženom-majkom (...) Vitezović je na taj način ne samo pjesnički »oživio« Hrvatsku, nego i alegorijskom asocijacijom na popularni kršćanski motiv Kristove majke koja tuguje pod križem dodatno osnažio značenjski i afektivni potencijal epskog pripovijedanja", istaknula je dr. Zrinka Blažević.

Novo istraživanje o slavonskom kulturnom identitetu 18. stoljeća i nužne povezanosti uz religijsku dimenziju

Matica hrvatska objavila je knjigu osječke sveučilišne profesorice Ivane Mikulić "Znati put - Oblikovanje kulturno-religijskog identiteta u slavonskim katekizmima 18. stoljeća". Uz komentar knjige književni povjesničar Milovan Tatarin ističe: "Čovjek prošloga doba nije uvijek hodao po dobrom putu, no katekizmi su bili tu da mu otkriju pravi put; 'znati put' je smisao postojanja katekizamske literature."

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja