Budi dio naše mreže

Urednica Redakcije za kulturu HKR-a Katarina Varenica odabrala je za vas pet naslova katoličkih nakladnika na ovogodišnjem Interliberu.

/ Katarina Varenica

Foto: Glas Koncila

Družba badema. Kako je Asiz spašavao svoje Židove – Glas Koncila

Iako objavljen prošle godine roman Paola Mirtija “Družba badema. Kako je Asiz spašavao svoje Židove” vrijedan je čitanja i podsjećanja što zbog uvijek aktualne teme, što zbog načina na koji Mirti piše. Asiški novinar i povjesničar, na temelju razgovora te otkrivenih pisama i arhivskih bilježaka, pripovijeda o istinitim događanjima iz sumornih vremena Drugoga svjetskog rata, poglavito od jeseni 1943. godine, kada su u potrazi za sigurnim utočištem, sa sjevera Italije u grad Asiz pristizali brojni Židovi. Asiz je u to vrijeme imao više izbjeglica i hodočasnika nego stanovnika. U središtu autorove pozornosti je tada tajna organizacija, Družba badema, čije je djelovanje bilo posvećeno spašavanju Židova. Na čelu akcije bili su gradonačelnik Arnaldo Fortini te benediktinski biskup Giuseppe Placido Nicolini. U romanu se može doznati i kako je na čelu njemačke vojske tada bio plemenit čovjek, ljubitelj umjetnosti koji je Asiz sačuvao od razornih napada, a brojne Židove od slanja u logore. U predgovoru hrvatskome izdanju Ančica Ivanjek je napisala: ”Budući da je, vezano uz doba progona Židova za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, i Crkva u Hrvata, tada na čelu s nadbiskupom Stepincem, prošla mnoga žučna osporavanja, ovo nam djelo može biti poticaj da se smjelije istraži i predstavi naša stvarnost.”

Nadodajem samo da sljedeći put kada budete prolazili pored naše katedrale u Zagrebu bacite oko na kule Nadbiskupskog dvora. Skriveni dijelovi jedne kule nisu sačuvali samo vrijednu imovinu jedne židovske obitelji, nego i živote. No, ta priča tek treba biti napisana. Do tada, uživajte u ovoj talijanskoj.

Vjeropoj Riječi – Kršćanska sadašnjost i Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda

Foto: Kršćanska sadašnjost

Vjeropoj Riječi memoarski je roman-esej u kojem fra Bernardin Škunca tematizira brojne proživljene trenutke s fra Bonaventurom Dudom. Fra Bonaventura – institucija, teolog, prevoditelj Biblije, profesor, propovjednik, duhovnik… Nezaboravan čovjek za sve koji su ga susreli. Roman-esej počinje njegovom smrću kada fra Bernardin Škunca nakon ispraćaja posmrtnih ostataka fra Bonaventure u misli doziva brojne proživljene trenutke s njim. Kroz dijaloški susret dvojice fratara pratimo sve ključne trenutke fra Bonaventurina života, od siromašnog djetinjstva, povijesnog vremena prevođenja Biblije pa sve do životne jeseni i fra Bonaventurine povučenosti. Jednostavan i svet – tako bi ga opisala većina ljudi. Prvi put sam se fra Bonaventurom susrela u samostanu na Kaptolu kao studentica kada sam mu donijela pošiljku jednoga svećenika. Mislila sam samo predati pošiljku i otići, ali ne. Korakom, jednako mirnim kao i glasom uveo me u jednu od prostorija sa strane. Htio je doznati tko sam, čime se bavim, volim li poeziju… Pola sata strahopoštovanja s moje strane i pola sata velikoga poštovanja i zainteresiranosti za život jedne obične studentice s druge strane. Čitajući roman-esej Vjeropoj Riječi svatko će evocirati svoje uspomene. Oni koji su poznavali fra Bonaventuru u iskričavim opisima fra Bernardina Škunce prizvat će ga u sjećanje, a oni koji ga nisu poznavali, vrlo će dobro steći uvid u to kakav je veliki čovjek bio i koliko nam nedostaje.

Lažna svjedočanstva: raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti – Verbum

Foto: Verbum

Kada se laž dovoljno puta ponovi, ona postaje istinom. Nešto slično može se reći i za neke uvriježene sintagme koje se stoljećima ponavljaju kada je u pitanju Katolička Crkva. Je li inkvizicija bila jedno od najkrvavijih poglavlja u zapadnoj povijesti? Je li papa Pio XII. bio antisemit i s pravom nazivan “Hitlerovim papom”? Je li mračni srednji vijek značio zaustavljanje napretka znanja koje će spasiti tek sekularni duh prosvjetiteljstva? Ako o ovim temama počnete razgovarati s vjernicima, naići ćete na podvojena mišljenja, razne sumnje, ali i neznanje. Autor ove knjige, Rodney Stark, nije katolik, deklarira se kao agnostik te, kako je sam istaknuo, nema nikakvih razloga mijenjati ili iznositi činjenice na način koji bi išao u prilog Katoličkoj Crkvi. S druge pak strane Stark je vrhunski znanstveni autoritet i jedan je od najcjenjenijih modernih sociologa religije koji je dugi niz godina predavao sociologiju i komparativnu religiju na Sveučilištu u Washingtonu te trenutno vodi katedru humanističkih znanosti na Sveučilištu Baylor. U Lažnim svjedočanstvima Stark, u želji da istraži i iznese povijesnu istinu, utemeljeno i argumentirano osvjetljava kontroverzne teme iz prošlosti Crkve te iznosi malo poznate činjenice o povijesti zapadne kulture i civilizacije. U svakomu poglavlju govori o dobro utvrđenu protukatoličkomu mitu, daje fascinantnu povijest o tome kako je svaki mit postao uvriježen i pruža zapanjujuću sliku o pravoj istini. Tako čitatelj ove knjige neće samo dobiti uvid u istinu o povijesnim kontroverzama, nego će saznati i kako one nastaju i šire se.

“Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.” Rodney Stark

Čudom živ – 557 dana u rukama isilovaca – Salesiana

Foto: Salesiana

Krajem listopada Hrvatsku je posjetio don Tom Uzhunnalil i iznio potresno svjedočanstvo o 557 dana provedenih u zatočeništvu u rukama isilovaca. Iznio je svoja iskustva, svjedočio o čudima, istaknuo važnost molitve i oproštenja za duhovni život, za unutarnji mir. Isilovci su početkom ožujka 2016. u napadu na hospicij u Jemenu  gdje je don Tom služio kao misionar ubili šesnaestero ljudi. Jedino su indijskoga salezijanca odlučili ostaviti na životu. ”Uzeli su moju krunicu, moju odjeću. Jedino što je ostalo bilo je duša i golo tijelo. Dali su mi drugu odjeću. Opet su mi povezom svezali oči, ali i noge. Na taj način započelo je moje zatočeništvo od godinu i pol dana”, posvjedočio je don Tom Uzhunnalil u prepunoj crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Bez obzira na svu patnju koju je proživio, don Tom u ovoj knjizi ne stavlja sebe u središte pozornosti, ne predstavlja se kao mučenik, iako je to bio. U svakoj rečenici osjeća se njegova zahvalnost za Božja djela. “Ne želim da se o meni govori da sam ja neki heroj. Nije ovo zbog slave, mislim da nijedan drugi mučenik ne živi tako zbog svoje slave, nego zbog Krista. Bog nam daje mučenike kao primjere vjere. Sretan sam što mogu drugima govoriti o Kristu”, rekao je za vrijeme boravka u Zagrebu don Tom Uzhunnalil. Uistinu je čudom ostao živ. Tom je dijabetičar koji je gotovo cijelo vrijeme zatočeništva preživio bez inzulina i bez težih posljedica za zdravlje. Kaže da su ga molitve ljudi diljem svijeta sačuvale od depresije, psihičkih problema i nesanice.

Iako potresna, knjiga je to koju koju treba pročitati, a onda, kad je teško, opet ju uzeti s police. Ove retke treba čitati u trenutku kada čovjek misli da ne može dalje, u trenutku kad molitva teško nalazi nalazi put do usana, u trenutku kada je teško oprostiti onima koji su nas povrijedili… Svjedočanstvo don Toma Uzhunnalila uistinu je prava duhovna obnova.

Praznovjerje. Kako djeluju stvari koje ne djeluju – Veritas – Glasnik svetog Antuna Padovanskog

Foto: Veritas

Veritas – glasnik svetog Antuna Padovanskog u biblioteci Hrvatski Areopag objavio je knjigu fra Josipa Blaževića ‘Praznovjerje. Kako djeluju stvari koje ne djeluju?’. Svrha knjige je predstaviti fenomen i rasprostranjenost praznovjerja, mehanizam njegova djelovanja, te pridonijeti (pr)očišćenju vlastite vjere i prianjanju uz živu osobu Isusa Krista, jedini izvor čovjekove istinske sreće, vremenite i vječne, stoji u najavi izdavača. Praznovjerje je vjera u prazno, a to je za nas vjernike grijeh. Sigurno niste jednom susreli osobu koja nosi razne razne kristale za sreću. Uvjerena sam i da ste vidjeli malu djecu s jantarnim ogrlicama koje olakšavaju rast prvih zubića ili koje nose crvene narukvice? Imate li možda na ulazu u kuću potkovu za sreću? Slonić oko vrata također za sreću? Djetelina s četiri lista? Imate li strah od broja 13? Donosi li razbijeno zrcalo nesreću? Bogu hvala da kucnem u drvo, kaže vaša susjeda katolkinja u neformalnom razgovoru nakon povratka s nedjeljne mise? Možda ste se pronašli u nekom od ovih primjera ili ste pronašli svoga prijatelja ili susjeda ili člana obitelji? Razlog više da svoju kućnu biblioteku obogatite knjigom ‘Praznovjerje’ fra Josipa Blaževića. Autor je jedan od najvećih katoličkih stručnjaka na ovome području, poznat također po svojim knjigama o new ageu, okultizmu i reikiju. U knjizi Praznovjerje vrlo su sažeto i pregledno popisani i objašnjeni najčešći oblici praznovjerja, njihov postanak i ukorijenjenost. Nakon čitanja nekoliko njih svima će, nadam se, biti jasno kako djeluju stvari koje ne djeluju.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja