Budi dio naše mreže

Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre. U 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstavit će više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi.

/ kv

Ovogodišnju ceremoniju režirali su intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski i njezin pomoćnik Saša Božić, a pod sintagmom Ive Vojnovića “Dubrovnik plovi”. Glazbu su izveli Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Neizostavan dio otvaranja bio je i Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Europske udruge festivala, ove će sezone u svojoj velikoj, sedamdesetoj obljetnici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke ljetne igre zasnivaju na krilatici „mitovi grada“. Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike, vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, rastvarajući mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma.

Prvi premijerni dramski naslov obljetničke godine bit će jedna od najpoznatijih tragedija velikog Williama Shakespearea „Hamlet“ u režiji Paola Magellija koji će Festivalski dramski ansambl igrati na mitskom Lovrjencu od 27. do 31. srpnja.

Paolo Magelli i Dora Ruždjak Podolski

Paolu Magelliju, redatelju nekih od mitskih predstava Igara poput „Feničanki“ i „Grižule“, ovo je prva režija na Igrama nakon 2006. godine kada je na Medarevu postavio „Ptice“ prema Aristofanu. Plejadi slavnih glumaca koji su na dubrovačkom Elsinoreu igrali danskog kraljevića, Danielu Dayu Lewisu, Dereku Jacobiju, Radi Šerbedžiji, Goranu Višnjiću i drugima, ovo se ljeto pridružuje Dubrovčanin Frano Mašković.

U kolovozu publiku očekuje premijera „Geraniuma“ u režiji Marine Pejnović prema pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki „Otok“ iz zbirke „Molitva na šetalištu“ Antuna Šoljana. Usiđelicu Maru igrat će Doris Šarić Kukuljica. Potaknuti lanjskim uspjehom programa za djecu, Igre za svoje sedamdeseto izdanje pripremaju praizvedbu glazbeno-scenskog djela „Mali princ“ u atriju Kneževa dvora, koje će prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

Mali Princ probe / Marko Ercegovic

Festivalska će publika i ovog ljeta moći pogledati izbor iz proze Ranka Marinkovića „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji  Vedrane Klepice i redatelja predstave. Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive u predstavi „Pod balkonima“ smještenoj u park kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

Dramski program 70. Igara uključuje i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, pa će tako Rene Medvešek u parku Gradac za dubrovačku publiku postaviti hit predstavu „Tko pjeva zlo ne misli“ Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Na istoj lokaciji ovog ljeta festivalska će publika gledati i predstavu „Balkanski špijun“.  U dramskom programu 70. Igara gostuju i tri monodrame koje će biti izvedene u ambijentu tvrđave Bokar, a to su mono-opera po Gogoljevoj kratkoj priči „Dnevnik jednog luđaka“ u režiji Marjana Nećaka i u izvedbi maestralnog Ozrena Grabarića, zatim virtuozna monodrama „Mistero Buffo“ prema djelu velikog talijanskog pisca i glumca, nobelovca Daria Foa, u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong te monodrama „Soba za poglede“ prema tekstu Virginije Woolf – „Nova haljina“, u izvedbi Ivane Buljan Legati i režiji Marine Petković Liker.

Ljubitelje baleta na 70. Igrama očekuje balet u dva čina „Četiri godišnja doba“ u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju i izvedbi jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijinski teatra, čiji nastup u Dubrovniku predstavlja jedinstven nacionalni i regionalni događaj.

Zajedničko slavlje Igara i Ansambla Lado, koji također obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja, donijet će dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine, 15. srpnja na taraci tvrđave Revelin.

Glazbeni program donosi velika imena i izuzetne programe. Nakon otvorenja i gala koncerta Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, uslijedit će, u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, izvedba Die Winterreise nagrađivanih i međunarodno priznatih umjetnika bas-baritona Krešimira Stražanca uz pratnju pijanista Danijela Detonija u ljetnikovcu Bunić Kaboga. Zagrebački solisti nastupit će 14. srpnja u atriju Kneževa dvora s pijanisticom Martinom Filjak.  Zagrebački solisti će ovim nastupom proslaviti svoj stoti nastup na ovoj manifestaciji. Uslijedit će nastupi Ansambla Esperanza, kao i Zagrebačkog kvarteta. U Dvoru će koncertirati i Dubrovački simfonijski orkestar, slavna pijanistica Yuja Wang i klarinetist Andreas Ottensamer. Izniman interes festivalske publike uobičajen je za recitale velikog pijanista Iva Pogorelića, koji će na Igrama nastupiti i u obljetničkoj godini, i to 18. kolovoza.

U suradnji s Gradom Dubrovnikom i Star produkcijom, Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta organiziraju i spektakularni koncert talijanskog opernog pop trija Il volo, koji ove godine slavi 10 godina karijere, a na programu je 1. kolovoza ispred dubrovačke katedrale. Igre će 25. kolovoza veličanstveno zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Enrico Dindo, uz još jednog Talijana, virtuoznog udaraljkaša mlađe generacije Simonea Rubina.

Tradicionalno, dio festivalskog programa bit će nastupi Folklornog ansambla Linđo, kao i suradnja s dva filmska festivala pa će i dubrovačka publika uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz Pule i Motovuna.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U sklopu popratnog programa „Ključevi od Grada“ festivalsku publiku očekuju brojni različiti sadržaji, uključujući i premijeru dokumentarnog filma povodom 70 godina Igara u dva nastavka „Grad od Igara, Igre od Grada“ autora Vedrana Benića, a u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačkih ljetnih igara te trodnevni simpozij „Future of Ambience“. Predstavljanje knjige „Grad-pozornica Georgija Para“ urednika Hrvoja Ivankovića uz prikazivanje dokumentarnog filma „Georgij Paro – Pospremanje“ Lade Džidić Barić posvećenog velikom redatelju Georgiju Paru održat će se u Sponzi, dok će se interaktivna izvedba „Grad govori Držića“ održati u jednom od omiljenih lokala dubrovačkih umjetnika, Lučijevoj Libertini. U sklopu popratnog programa 70. Igara održat će se i promocija knjige „Anamnesis – Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ autorice Sandre Uskoković.

U sklopu obilježavanja Orlandove godine, a u okviru „Ključeva od Grada“ za djecu i mlade, besplatna izvedba lutkarske predstave talijanske družine Figli d’Arte Cuticchio „Bijesni Orlando“, zabavit će najmlađu publiku na taraci tvrđave Revelin. U sklopu dječjeg dijela popratnog programa održat će se radionice za djecu „Kako nastaje predstava“ i „Video igre“ te radionica za mlade „Anatomija srama“, a Jasna Held će djeci kao i prošle godine pripovijedati najljepše priče iz dubrovačkog kraja, ovaj put u vrtu Biskupskog sjemeništa na Jezuitima.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja