Budi dio naše mreže

U četvrtak 16. prosinca 2021. navršilo se 125 godina od rođenja bl. Ivana Merza. Za tu prigodu istoga dana otvorena je zbirka „Katolička knjižnica dr. Ivan Merz“ u zgradi Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Knjige će biti dostupne za uporabu u prvom redu studentima Fakulteta hrvatskih studija, a onda i svim ostalim zainteresiranima uz određene uvjete. Popis knjiga bit će uskoro objavljen i u mrežnom katalogu Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija.

/ kv

Riječ je o ostvarenju inicijative koju je bl. Ivan Merz pokrenuo još 1921. g. točno prije sto godina dok je bio student u Parizu. U tome smislu pisao je u proljeće 1921. pet pisama bivšemu profesoru dr. Ljubomiru Marakoviću u Zagreb i konkretno mu predlagao kako to provesti u djelo. U mjesecu siječnju 1921. g. piše svome profesoru prvo pismo na tu temu iz kojega donosimo ovaj izvadak:

„I mi moramo osnovati jednu katoličku knjižnicu, gdje će biti sređena sva djela o katoličkom pokretu. Sva ova djela, koja Vam šaljemo ne možemo ovdje pročitati, a opet nas je strah da će se ta djela podijeliti među naše ljude i – zagubiti. Zato mislimo da je jedino sredstvo da se sva katolička literatura uzmogne solidno svrstati i da se svi naši ljudi uzmognu okoristiti djelima, što ih šaljemo, da se već sada položi temelj te ‘Katoličke knjižnice’ (…)“.

Nažalost, do ostvarenja ove ideje tada nije došlo, premda je Merz već u Parizu bio prikupio mnoge knjige za buduću „katoličku knjižnicu“, kako ju je u svojim pismima izričito nazivao. Njegova zamisao, makar je prošlo sto godina od kada ju je pokrenuo, danas se ostvaruje zahvaljujući i susretljivosti Fakulteta hrvatskih studija iz Zagreba i suradnji s Postulaturom za kanonizaciju bl. Ivana Merza.

Nakon pozdravnoga govora u kojem je naveo veoma zanimljive dijelove iz pisama bl. Ivana Merza, novu je knjižnicu blagoslovio p. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza u nazočnosti predstojnice knjižnice prof. Ružice Bešlić Grbešić i predstavnika Fakulteta hrvatskih studija među kojima su bili: dekan dr. Ivo Džinić, prof. Mislav Žebec, doc. Iva Ivanković, doc. Katarina Dadić, prof. Tamara Bodor, prof. Petar Usković.

Većinu knjiga za novu knjižnicu darovala je Postulatura bl. Ivana Merza kao i drugi donatori, među kojima se posebno ističe nakladnička kuća Verbum iz Splita. Knjige će biti dostupne za uporabu u prvom redu studentima Fakulteta hrvatskih studija, a onda i svim ostalim zainteresiranima uz određene uvjete. Popis knjiga bit će uskoro objavljen i u mrežnom katalogu Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija.

Ovom prigodom korisno se prisjetiti još jednoga važnoga događaja od prije 25 godina. Također na današnji dan, 16. prosinca 1996. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je bl. Ivan Merz doktorirao, i u čast njegova 100. rođendana koji se slavio toga dana, predstavljena je njegova doktorska disertacija koju je obranio na istom Filozofskom fakultetu 1923. godine. Sunakladnici su bili: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Postulatura Ivana Merza. To je bilo prvo izdanje njegove disertacije na francuskom jeziku na kojem je disertacija i napisana. Osim toga tih je dana svečano proslavljena u Zagrebu i u Parizu stota obljetnica rođenja bl. Ivana Merza. Bila su održana dva znanstvena simpozija o bl. Ivanu Merzu u Zagrebu i Parizu te svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu i završna sv. misa u zagrebačkog katedrali.

Foto: Postulatura bl. I. Merza

Otvorenjem zbirke „Katolička knjižnica dr. Ivan Merz“ u Zagrebu zahvaljujući nadahnuću bl. Ivana Merza, zainteresiranima se omogućuje da na jednom mjestu pronađu, konzultiraju i čitaju knjige vjerskoga, duhovnoga i teološkoga sadržaja u prvom redu katoličkoga i time si svoju vjeru i katoličku kulturu mogu proširivati, usavršavati i znanstveno utvrđivati. Za ovu prigodu u prostorijama Knjižnice načinjena je izložba svi objavljenih knjiga bl. Ivana Merza i onih koje su o njemu napisane ukupno njih 56, počevši od njegove prve biografije iz 1932. pa sve do nedavnog objavljivanja njegovih Sabranih djela.

Foto: Postulatura bl. I. Merza

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja