Budi dio naše mreže

Pod sloganom "Matica dobrih knjiga" u dvorištu Palače Matice hrvatske u Zagrebu u četvrtak, 29. lipnja svečano je otvoren Drugi festival knjige Matice hrvatske.

/ lm/IKA

Festival je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ističući da Ministarstvo posebno cijeni to što, svojim brojnim ograncima diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama gdje žive autohtone hrvatske zajednice, Matica hrvatska pridonosi decentralizaciji kulture, osnažuje participaciju građana i ruši stereotip o kulturnom centru i periferiji. Ovom je prilikom podsjetila kako Vlada Republike Hrvatske daje punu potporu inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku čiji će tekst uskoro biti upućen u javnu raspravu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran izrazio je svima dobrodošlicu i rekao da je Matica uvijek bila kuća koja njeguje hrvatsku kulturu i jezik i mjesto susreta nakladnika i ogranaka.

Prve večeri festivala predstavljena su dvotomna „Izabrana djela Vesne Parun“, u izdanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti, a pjesme Vesne Parun interpretirala je dramska umjetnica Branka Cvitković. Riječ je o prvom filološkom izdanju njezinih ponajboljih djela koje je priredio Tvrtko Vuković. Božidar Petrač rekao je to “rezultat vrlo teorijski fundiranog čitanja ukupnog opusa Vesne Parun, te da predstavljaju bitno drugačije viđenje njezina djela”. Po njegovoj ocijeni, izabrano je ono najvrjednije što je Vesna Parun dala hrvatskoj poeziji, uključujući i satiričke pjesme. A prije svečanog otvaranja u Galeriji Matice hrvatske otvorena je skupna izložba „Književnici i književnost u karikaturi“. Izložene su karikature 24 umjetnika odabrana na natječaju kojim je Matica nastojala poduprijeti umjetničko stvaralaštvo i promovirati književnost i čitanje.

Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj nastavlja se i iduća dva dana uz promocije knjiga od 11 do 21 sat, te uz večeri poezije i koncert. Uz 34 izlagača, većinom Matičinih ogranaka iz Hrvatske i BiH, na festivalu sudjeluju i nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada. Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, brojni sponzori i donatori, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža (HKM), Večernji list i Vijenac.

Cijeli vrlo sadržajan i bogat program festivala možete pogledati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja