Budi dio naše mreže

Poštujući sve mjere zaštite od širenja koronavirusa umjetnici i kulturne ustanove svoje djelovanje prebacuju na društvene mreže. Ako tražite predah od vijesti o epidemiji ili se jednostavno želite opustiti ili na nekoliko trenutaka odmaknuti od stvarnosti u kojoj živimo, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga.

/ Katarina Varenica

Hrvatsko narodno kazalište Zagreb na krizu zbog koronavirusa odlučio je odgovoriti omogućivši građanima pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima preko posebnog YouTube kanala. Počevši od danas, 18. ožujka svakodnevno će biti prikazivane predstave s repertoara Opere, Baleta i Drame.

Predstava “Tko pjeva zlo ne misli” / Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Serijal od 40 predstava na YouTube kanalu 24sata u 20 sati otvara hit-predstava “Tko pjeva zlo ne misli” u režiji Renea Medvešeka. U nastavku programa bit će prikazane, među ostalim, snimke predstava “Tri zime”, “Smrt u Veneciji”, “Opasne veze”, “Ero s onoga svijeta”, “Nikola Šubić Zrinski”, “Romeo i Julija”, “Ljudi od voska”, “Ukleti Holandez” i druge. HNK Zagreb, zatvoren za gledatelje od 12. ožujka, ovim projektom želi gledateljima u ovom specifičnim vremenima omogućiti da ne izgube vezu s kazalištem.

Zagrebački RESTART solidarno se pridružuje nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu Restart labela s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Foto: Restart

Na internetskoj adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po ‘kriznim cijenama’, a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima. Popis besplatnih filmova pronađite na restarted.hr

Muzej grada Šibenika pozvao je sve Šibenčane i prijatelje Šibenika u virtualnu šetnju kroz njihov muzej uz najavu da će virtualni razgled nadograđivati. Kroz muzej možete virtualno prošetati ovdje.

Foto: HPM

Sloganom “Možda vi ne možete do nas, ali mi možemo do vas!” Hrvatski povijesni muzej otvorio je svoja virtualna vrata od 0 do 24 h. Možete ponovno posjetiti već zatvorene izložbe kao i one koje postoje samo u virtualnoj inačici http://www.hismus.hr/hr/izlozbe/

Zagrebačka Mala scena uživo će u srijedu, 18. ožujka, u sklopu inicijative „Mala scena online“, prenositi višestruko nagrađivanu predstavu „Huligan“ Marine Pejnović, Matije Šakoronje i Paška Vukasovića. „Huligan“ je predstava koja na izravan, istinit i brutalan način, ne podilazeći publici, govori o navijačkoj subkulturi, ali i svim problemima kroz koje tinejdžeri prolaze u školi, na društvenim mrežama i stvarnom svijetu. Pristup prijenosu moguće je kupiti ovdje po cijeni od 35 kuna.

Predstava Huligan / Foto: Borna Filić / PIXSELL

Osim prijenosa predstava, u sklopu inicijative „Mala scena online“ na Facebook i Instagram stranici Male scene možete svakodnevno pratiti i javljanja uživo. U 10 sati Buga Marija Šimić čita priče i slikovnice za djecu, a u 18 sati se uživo javljaju Vitomira Lončar i Ivica Šimić te govore o svojim iskustvima karantene u Kini, položaju kazališta u ovo vrijeme, vrijednosti igre i mnogim drugim temama.

Foto: Mala scena

Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran odlučili su, u skladu s preporukama nadležnih tijela, ponuditi građanima još jedan razlog da ostanu kod kuće – 22 besplatna filma. Uz prigodni promo kod KARANTENA ljubitelji filma na internetskoj stranici www.kinomediteran.hr/ mogu odabrati naslov koji žele i pogledati ga besplatno. Ponuđeni su filmovi Kino Mediteran distribucije i oni koji su prikazani na Festivalu mediteranskog filma Split i nagrađivani diljem svijeta – ukupno 38 sati filmske umjetnosti. Broj kodova je neograničen. Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji kojim se nastoji oživjeti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina bila dugo zatvorena. Bol, Supetar, Hvar, Jelsa, Imotski, Podgora, Ploče, Lastovo, Mljet samo su neki od 30 gradova u kojima se održava, a u prošloj godini posjetilo ga je više od 59 tisuća gledatelja.

Besplatno gledanje filmova iz vlastitog doma omogućuje i nedavno pokrenuta platforma croatian.film, posvećena hrvatskim kratkometražnim uratcima, što je u novonastaloj situaciji također dobrodošlo.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesene su prve mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Što se kulturnog sektora tiče Ministarstvo kulture osigurat će potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama. Priznat će se i troškovi organizacije odobrenih programa u kulturi otkazanih zbog epidemije koronavirusa. Najavljena je i privremena obustava revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci. Dio fonda za poticanje pluralizma medija za ovu godinu moći će biti prenamijenjen na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja