Budi dio naše mreže

Časna sestra Lina Slavica Plukavec, rizničarka Riznice Zagrebačke katedrale, laureatkinja Nagrade „Vicko Andrić“

U sklopu manifestacije „Dani europske baštine“ koja se tradicionalno u Hrvatskoj održava tijekom rujna i listopada, u Muzeju Mimara je u utorak 17. rujna 2019. održana svečana dodjela Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine, restauracije i konzervacije. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici, koja se dodjeljuje pojedincima ili udrugama civilnoga društva za brigu oko očuvanja kulturne baštine ili za njezinu promidžbu, uručena je časnoj sestri Lini Slavici Plukavec, rizničarki Riznice zagrebačke katedrale više od 30 godina.

/ kv

Sestra Lina rođena je 1946. u malome zagorskom mjestu Gregurovec, u župi Mihovljan.  U Družbu Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu ušla je nakon završene osnovne škole, a svoje obrazovanje završila diplomirajući na Pedagoškoj akademiji.  Rizničarkom Riznice zagrebačke katedrale Marijina uznesenja postaje 1986. te kao suradnica tadašnjega kanonika kustosa dr. Antuna Ivandije radi na inventarizaciji rizničkih predmeta za koje skrbi i za vrijeme Domovinskoga rata. Pripremajući rizničke liturgijske dragocjenosti aktivno je sudjelovala u pripremama za apostolske pohode sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. i 1998. te pape Benedikta XVI. 2011., ali i uređenja Muzeja bl. Alojzija Stepinca te na mnoštvu izložbi i znanstvenih skupova u Zagrebu i Europi zbog čega joj je, između ostaloga, u prigodi 30. obljetnice njezinoga rada 2016. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odao priznanje i zahvalnost „za predano služenje, dobrotu i plemenitost“ tijekom „tri desetljeća tiha i požrtvovna rada na čuvanju i predstavljanju sakralne baštine Zagrebačke nadbiskupije hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj javnosti.“ U obrazloženju nagrade s. Lini navodi se i kako je tijekom svojega dugogodišnjeg djelovanja u Riznici zagrebačke katedrale bogatu baštinu i povijest Crkve zagrebačke uvijek brojnim posjetiteljima i visokim uzvanicima iz crkvenoga i društvenoga života tumačila s velikom ljubavlju i osjećajem za detalje te povezivanje u kontekstu nacionalne i svjetske kršćanske kulture jer je, prema njezinim riječima, to najprije ljubav, a tek onda posao.

Neposredno nakon dodjele Nagrade sestra Lina je za Hrvatski katolički radio izjavila:

”Ovo je jedan znak zahvalnosti, ne samo što su to sačuvali u crkvenim prostorima, u Riznici Zagrebačke katedrale od početka osnivanja Zagrebačke nadbiskupije prije 900 godina, nego i zajedničke suradnje. Moj kustos Anton Ivandija i ja smo kad sam došla sve u Riznici inventarizirali i fotodokumentirali, a kasnije smo nastavljali suradnju s Ministarstvom kulture, a danas nam Hrvatski restauratorski zavod obnavlja liturgijsko ruho.”

Tijekom više od trideset godina rada u Riznici, za što ju je 2016. odlikovao i kardinal Josip Bozanić, s. Lina Plukavec je primijetila da se sačuvalo ono što se obnavljalo i koristilo. Ističe da uvidom u stare popise ima dosta toga i što se nije sačuvalo. ”Žao mi je što Riznica nije pristupačna jer je riječ o vrlo važnoj ustanovi iz koje su proizišlele sve kulturne ustanove u Zagrebu”, zaključila je sestra Lina.

Nagrada „Vicko Andrić“ za životno djelo posthumno je dodijeljena konzervatoru, povjesničaru umjetnosti i nekadašnjem djelatniku Ministarstva kulture Vladimiru Ukrainčiku koji je, kako se navodi u obrazloženju, izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao zbog čega njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske. Nagradu je preuzela njegova kći Tamara Ukrainčik, dok je godišnja nagrada „Vicko Andrić“ za 2018. dodijeljena završnom projektu obnove Arsenala i kazališta u Hvaru koji zbog svoje složenosti, kako se u obrazloženju navodi, predstavlja pothvat konzervatorske i restauratorske struke te neprocjenjiv znanstveni doprinos proučavanju povijesti europskih kazališta i razvitku grada Hvara. Uime dobitnika nagradu je preuzela glavna konzervatorica obnove Anita Gamulin koja se zahvalila uime svih laureata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja