Budi dio naše mreže

Ne vrijeđajmo Gospodina neprekidno kružeći oko njega. Ako vam Bog ne odgovara na pitanja, to je znak da klečite pred idolima, a ne pred Bogom Isusa Krista. Ako taj Bog u vama ne potiče odvažnost, hrabrost, slobodu da se odlijepite od samih sebe, od vaših strahova, od vaših kompleksa, od vaših grijeha, ako u vama ne potiče želju da se dokraja bacite u vatru i svjedočite svojim životom, to nije Bog Isusa Krista. Načinili ste sebi nekog vlastitog prigodnog boga. Stvorili ste obmanu prema vlastitoj mjeri.

/ dt

Ovih dana govorilo se o velikoj vrjednoti, potrebnijoj od hrane koju blagujemo: hrani molitve. Padaju mi na pamet mladi koji provode vrijeme u molitvi, a ipak su stalno u sumnji i nekom čekanju. Takva je molitva najčešće samo fikcija. Prava molitva te osnažuje, potiče te na akciju, čini te odlučnim. Molitva te ucjepljuje u Boga, mijenja te.

Ne vrijeđajmo Gospodina neprekidno kružeći oko njega. Ako vam Bog ne odgovara na pitanja, to je znak da klečite pred idolima, a ne pred Bogom Isusa Krista. Ako taj Bog u vama ne potiče odvažnost, hrabrost, slobodu da se odlijepite od samih sebe, od vaših strahova, od vaših kompleksa, od vaših grijeha, ako u vama ne potiče želju da se dokraja bacite u vatru i svjedočite svojim životom, to nije Bog Isusa Krista. Načinili ste sebi nekog vlastitog prigodnog boga. Stvorili ste obmanu prema vlastitoj mjeri. Zarobili ste se. No, ako susretneš Boga Isusa Krista, susreo si Boga koji te prihvaća, Boga koji te zove, Boga koji te ispunja, Boga koji te šalje. Šalje te da svima kažeš ono što smo ovdje svi zajedno uzvikivali: Bog postoji i ja sam ga susreo!

Odakle započeti? Od vlastitog doma. Bog postoji i ja sam ga susreo! Taj Bog kojeg si susreo ne može te ostaviti u tom lažnom miru punom grobne tišine koja ponekad vlada u obiteljima. On te potiče, budi vatru u tebi, jer Božja strast naše je spasenje.

Kad kažemo: “Susreo sam ga!” to povlači za sobom i odgovornost. A nismo ga susreli jer smo ljepši i pametniji od drugih. Naš nas susret obvezuje da svima posvjedočimo: Bog postoji! A znate koje je najautentičnije svjedočanstvo koje dira druge ljude? Kad vide da smo uistinu drugačiji, da se naš život promijenio. Tada se počinju ozbiljno preispitivati. Pravo obraćenje uistinu je skandal. Ono te poziva na radikalne promjene, na nove odluke, suprotne onima koje svijet predlaže, na izbore koji izazivaju čuđenje i divljenje.

Mladići i djevojke, govorim nadasve vama: vjera mora biti smisleno postavljena, popraćena konkretnim odlukama. Dopustimo Božjoj sili da djeluje u nama: danas je svijet potreban konkretnih, životnih odgovora, vječnih istina. Naše odluke koje su donesene u Bogu već su dio odgovora na pitanja o vječnosti.

Samo u Križu dogodit će se promjena života. Ne vjerujte kad vam kažu da postoji neka alternativa. Ne vjerujte! Istina je da je naš Bog žrtvovao sama sebe na Križu kako bi nam iskazao svoju ljubav i pokazao da se sreća rađa iz zagrljaja s Raspetim. Čas Križa će doći. Ako želimo osjetiti sreću i radost, pripremimo se za taj čas: dopustimo da nas zagrli Kristov Križ kako bismo zatim mogli, s vjerom u Njega, zagrliti i nositi križeve života.

Pustolovina s Bogom nešto je očaravajuće, ostaje uklesano u tebi, jer Bog te ne poziva samo jednom, zove te svakog dana. A dok te zove, čini te novim. Tvoja tuga postaje radost, slabost se preobražava u snagu, grijeh u milosrđe. Ne možeš se oduprijeti tom Bogu, koji te stalno obnavlja. Jao meni ako sam ista kao jučer! U njegovoj vjernosti mi hodimo, u njegovoj se milosti mijenjamo.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Majke Elvire Zagrljaj. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja