Budi dio naše mreže

"Priča o Hrvatima Chicaga i njihovoj Gospojini autentična je priča hrvatskih iseljenika, ispričana snagom zajedništva, utemeljena u vjeri otaca kojoj su ovi ljudi, iako u tuđemu svijetu, ostali i ostaju vjerni. S razlogom su ponosni na svoju proslavu Velike Gospe, a s njima i mi, njihovi dušebrižnici", piše fra Antonio Musa, a prenosi Facebook stranica "Krunica Hrvata svega svijeta". Donosimo nekoliko videa proslave blagdana Velike Gospe. Na jednom se nalazi fotografija proslave iz 1906. godine.

/ bg

Sveta Marijo, Majko Božja moli za nas grješnike…– odzvanja ulicama Bridgeporta, jednog od starijih urbanih naselja na jugu Chicaga, tik uz Downton, sami gradski centar. Taj predio Vjetrovitoga Grada nekada naseljen tisućama hrvatskih i talijanskih iseljenika, danas – uz njihove potomke – dominantno je naseljen Azijatima, osobito onima iz Kine. Smješten nedaleko od jezera Michigan, na raskrižju triju velikih autocesta, u sebi krije hrvatski kutak koji je već više od stotinu godina dom hrvatskih iseljenika okupljenih oko hrvatske katoličke župe sv. Jeronima”, prenosi Facebook stranica Krunica Hrvata svega svijeta s naslovom- O jednoj drugačijoj Gospojini. 

“Priča o Hrvatima Chicaga i njihovoj Gospojini je autentična priča hrvatskih iseljenika, ispričana snagom zajedništva, utemeljena u vjeri otaca kojoj su ovi ljudi – iako u tuđemu svijetu – ostali i ostaju vjerni. S razlogom su ponosni na svoju proslavu Velike Gospe, a s njima i mi – njihovi dušebrižnici. I ove će se godine tako tisuće vjernika okupiti u župu sv. Jeronima na slavlje naše Nebeske Majke. Njezin lik ćemo u procesiji pronijeti ulicama Chicaga, ujedinjeni sa svima onima koji se u Sinju, na Širokome Brijegu, u Mariji Bistrici, Kondžilu, Aljmašu, Međugorju i u drugim mjestima diljem Domovine utječu istoj ljubavi, istoj milosti. Njezin će lik nositi mladići, pratiti djevojke, pred Njoj koračati prvopričesnici. Bit će tako naša Gospa sva urešena najljepšim cvijećem, praćena milom trobojnicom, umoljena iskrenom molitvom. Kao što je ono jednom povela svoj narod od Rame prema Sinju, povesti će sve nas Majka od milosti još jednom u milosno okrilje svojega Sina, našega Gospodina. Ona koja je sama bila daleko od svojega doma, koja je pratila vjerni narod što je bježao pred nevjerničkim zulumom razumije dobro nas koji živimo daleko od svega što svojim zovemo. Kad smo s Njom, nismo sami. Kad smo uz Nju, brige su manje, tereti lakši. Kad je Ona s nama Dom je puno bliže. Neka nam svima, bez obzira gdje i kako je slavili, Gospojina bude na mir i duševno spasenje”, piše fra Antonio Musa, a prenosi spomenuta Facebook stranica.

Fotografije davnih proslava Velike Gospe, primjerice iz 1906. godine, pogledajte u priloženom videu:

Video proslave svetkovine Velike Gospe u Chicagu 2016. godine pogledajte ovdje. Kako američki mediji izvještavaju o proslavi Velike Gospe u Chicagu pogledajte u videu:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja