Budi dio naše mreže

Nadbiskup Rajič: "Kristu i Crkvi trebaju vjernici koji su spremni živjeti i svjedočiti za Njega"

"Veliko svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Bogu i ljudima privlači nas i danas. Divimo se ovim prvim kanadskim mučenicima i ujedno svim našim hrvatskim svjedocima vjere te svim mučenicima Crkve širom svijeta koji su nesebično dali najveći dar, vlastiti život za Boga, za Crkvu i narode kojem su pripadali i služili", rekao je nadbiskup Petar Rajič u propovijedi tijekom misnog slavlja na hodočašću hrvatskih vjernika iz župa Južnog Ontarija u Midlandu.

/ hk

U nedjelju, 21. srpnja, vjernici iz hrvatskih župa Južnog Ontarija u Kanadi sudjelovali su na tradicionalnom hodočašću u kanadsko nacionalno svetište kanadskih mučenika u Midland. Na hodočašću, koje već skoro 70 godina okuplja Hrvate doseljene u Kanadu, okupilo se oko tisuću hodočasnika iz župa: Kraljice Hrvata – Toronto, Svetog Križa – Hamilton, Hrvatskih mučenika – Mississauga, Presvetog Trojstva – Oakville te Hrvatskog Franjevačkog središta u Norvalu.

Hodočasnici, predvođeni svojim svećenicima, započeli su svoj hodočasnički dan sakramentom pomirenja u sjeni razgranatih stabala na prostoru crkve na otvorenom nakon kojeg su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta. Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao nadbiskup Petar Rajič, papinski nuncij u Litvi u zajedništvu s prisutnim svećenicima.

Hodočašće hrvatskih vjernika u nacionalno svetište kanadskih mučenika u Midlandu / Foto: Vlč. Božidar Tenšek

Nadbiskup Rajič potaknuo je sve prisutne vjernike na svjedočanstvo vjere te je kao primjer naveo svećenike i redovnike, misionare isusovce koji su u 17. stoljeću iz Francuske došli naviještati evanđelje Isusa Krista domorocima Kanade i Amerike.

“Nalazimo u njihovom svetištu u Midlandu na godišnjem hodočašću koje mi Hrvati katolici južnoga Ontarija već nekoliko desetljeća vjerno činimo. Veliko svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Bogu i ljudima privlači nas i danas. Divimo se ovim prvim kanadskim mučenicima i ujedno svim našim hrvatskim svjedocima vjere te svim mučenicima Crkve širom svijeta koji su nesebično dali najveći dar, vlastiti život za Boga, za Crkvu i narode kojem su pripadali i služili”, istaknuo je nadbiskup Rajič.

“No, danas možda više nego ikada Kristu i njegovoj Crkvi trebaju vjernici koji su spremni živjeti i svjedočiti za Njega. Ti vjernici nisu samo svećenici i časne sestre koji će uvijek biti potrebni u Crkvi, nego i svjetovnjaci. Dakle, vi braćo i sestre, koji svojim riječima i dobrim primjerom možete doprijeti do mnogih i više nego posvećene osobe”, rekao je nadbiskup Rajič.

Hodočašće hrvatskih vjernika u nacionalno svetište kanadskih mučenika u Midlandu / Foto: Vlč. Božidar Tenšek

Primjećujući kako živimo u vremenu raznovrsnih progona vjere i vjernika, koji su istinski sljedbenici Isusa Krista, nadbiskup Rajič se upitao: “Koliko će ih se odazvati na Isusov poziv? Nikada nije lako biti Kristov učenik i sljedbenik. Unatoč njihovim dobrim namjerama, učenici često nailaze na protivljenje svijeta. Ovo pak nije razlog da izgube nadu i da posustanu, nego osnaženi vjerom u Kristovu ljubav i potaknuti njegovim riječima, mogu i dalje poći naprijed k onima koji su spremni Njega primiti”, naglasio je nadbiskup Rajič.

Po završetku misnog slavlja hodočasnici su se zadržali u osobnoj pobožnosti u crkvi ili su se obiteljski družili na okrjepi oko crkve. Ovogodišnje hodočašće organizirala je župa Hrvatskih mučenika iz Mississauge sa svojim dosadašnjim župnikom vlč. Tomislavom Kasićem i vlč. Božidarom Tenšekom koji će župničku službu nastupiti početkom kolovoza. Na misi su pjevali pjevači iz svih prisutnih hodočasničkih župa. Za okrjepu su se pobrinule gospođe iz društva Hrvatska žena iz Mississauge, a u organizaciji hodočasničkog programa pomagali su župljani župe Hrvatskih mučenika.

Hodočašće hrvatskih vjernika u nacionalno svetište kanadskih mučenika u Midlandu / Foto: Vlč. Božidar Tenšek

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja