Budi dio naše mreže

Unatoč okolnostima u Svetoj zemlji koje nisu idealne, hrvatski su franjevci i ove godine proslavili blagdan sv. Nikole Tavelića.

/ mdj

Hrvatski franjevci na službi u Svetoj zemlji okupili su se u Bazilici Agonije u Maslinskom vrtu u večernjim satima na molitvu za mir i zagovor svetog Nikole Tavelića na spomendan njegovog mučeništva. Trenutno službu gvardijana Maslinskog vrta vrši hrvatski franjevac fra Siniša Srebrenović koji je ovom prilikom okupio braću na molitvu i raspirivanje bratstva. 

U Svetoj zemlji već osam stoljeća služe franjevci Reda Manje braće. Ova je zajednica od samih početaka bila međunarodnog karaktera. Braća dolaze služiti ovdje iz svih krajeva svijeta. Među njima je redovito bilo i Hrvata, od kojih se na poseban način ističu sveti fra Nikola Tavelić, fra Bonifacije iz Dubrovnika, fra Jeronim Mihaić i fra Jeronim Golubović.

Kao mjesto stanovanja svetog Nikole Tavelića ostao je zabilježen franjevački samostan na Sionu, a kao mjesto mučeništva jedna od gradskih vrata staroga Jeruzalema po imenu – Jaffa Gate (Jaffina vrata). Nikola Tavelić je, kako dobro znamo, prvi kanonizirani hrvatski svetac, ali i prvi kanonizirani franjevac Kustodije Svete zemlje.

Foto: fra Željko Barbarić

Trenutno u Kustodiji Svete zemlje služi šest franjevaca Hrvata koji vjerno, odgovorno i postojano čuvaju sveta mjesta te služe Bogu i narodu:

Fra Tomislav Vuk – profesor biblijskih znanosti i orijentalistike na Fakultetu biblijskih znanosti i arheologije u Jeruzalemu

Fra Jago Soče – ispovjednik, voditelj zbora i orguljaš u franjevačkom samostanu u Betlehemu

Fra Siniša Srebrenović – gvardijan franjevačkog samostana u Maslinskom vrtu i čuvar svetišta Agonije Gospodinove

Fra Sandro Tomašević – diskret (član Uprave Kustodije Svete zemlje), župni vikar, promicatelj duhovnih zvanja, ravnatelj Dječjeg doma u Betlehemu i ravnatelj Katoličke akcije u Betlehemu

Fra Željko Barbarić – ekonom Terra Sancta Collegea, duhovnik samostana Svetog Spasitelja i jedan od kantora u Svetom grobu

Fra Antonio Tkalac – student teologije u samostanu Svetog Spasitelja

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja