Budi dio naše mreže

HKM KOBLENZ Unatoč pritiscima postavit će se bista bl. Alojzija Stepinca i dvojezična ploča

Za svečanu proslavu 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije Koblenz u Njemačkoj vjernici se pripravljaju devetnicom u čast blaženom kardinalu Stepincu. U sklopu devetnice, u subotu, 1. veljače, postavljena je i bista bl. Alojzija Stepinca te dvojezična ploča što je uzrokovalo burne reakcije tamošnjeg stanovništva. Od tamošnjih vjernika doznajemo da je bilo raznih pritisaka od strane Židovske zajednice, Srpske pravoslavne Crkve, udruge Roma te brojnih drugih da se bista ukloni.

/ Diana Tikvić

­Dogovor je, kako doznajemo, s trierskim biskupom Stephanom Ackermannom, ipak postignut te će se skinuta bista blaženog Stepinca ponovno vratiti i svečano blagosloviti dan uoči svečane proslave 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije Koblenz – 8. veljače. Središnja proslava jubileja, kako je i najavljeno, održat će se u nedjelju 9. veljače, a svečanu koncelebriranu misu predvodi trierski biskup Ackermann.

Postolje na kojem će stajati bista bl. Stepinca / HKM Koblenz

Bista je postavljena pa uklonjena na zahtjev njemačke župe sv. Franje Goldgrube u Koblenzu, a na Facebook stranici HKM-a Koblenz, dok se čekala konačna odluka biskupa mogle su se pročitati miroljubive poruke voditelja misije vlč. Stjepana Zadravca koji je napisao: “I kad nam je teško prihvatiti neke odluke koje nam se čine teško shvatljive i prihvatljive, odluke prihvaćamo iz ljubavi prema Kristu i Njegovoj Crkvi”. Vjernike misije potaknulo se da ostanu mirni i ponosni te da umjesto komentara izmole molitvu za lijepu i blagoslovljenu proslavu i za ispravnu odluku onih kojima je taj teret povjeren. Pozvalo ih se da ostanu dostojanstveni, u molitvi i zajedništvu.


Vjernike HKM-a Koblenz je iznenadilo protivljenje oko postavljanja biste blaženog Stepinca jer ovo nije prvi spomenik našem Blaženiku mučeniku u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Ističu da je blaženi kardinal Alojzije Stepinac zaštitnik njihove misije u Koblenzu. S obzirom na ovogodišnju proslavu 50. obljetnice djelovanja željeli su njemačkoj župi sv. Franje Goldgrube darovati poprsje kardinala Stepinca, kao ono najbolje što imaju i što bitno označava njihov identitet kao hrvatskih katolika. “Bista kardinala Stepinca predstavlja stalni znak zahvalnosti i pedesetogodišnje povezanosti naše hrvatske misije i njemačke župe sv. Franje Goldgrube, s kojom smo svih 50 godina izvrsno surađivali. Time želimo izraziti našu ljubav, poštovanje i zahvalnost njemačkoj župi, toj četvrti i cijelom gradu Koblenzu. Bista kardinala Stepinca ispred njemačke župne crkve Sv. Franje želi jasno pokazati da je Hrvatska katolička misija u Koblenzu postala stvarni dio njemačke zajednice te da smo mi, kao Hrvati, ovdje našli svoju novu domovinu”, ističe se u pismenoj izjavi za njemačke medije koja je objavljena na Facebook stranici HKM-a Koblenz.

U mnogim hrvatskim zajednicama u Njemačkoj i diljem svijeta kardinal Stepinac vrlo je cijenjen. On nije samo zaštitnik hrvatske zajednice u Koblenzu. I hrvatske zajednice u Aalenu, Aschaffenburgu, Balingenu, Esslingenu, Kölnu, Schorndorfu, Stuttgart-Centru i Schwenningenu nose njegovo ime. I u inozemstvu postoje mnoge hrvatske zajednice i središta kojima je zaštitnik, primjerice u Austriji, Kanadi i Australiji. U njujorškom Manhattanu je Cardinal Stepinac Place te u White Plainsu u državi New York Archbishop Stepinac High School, ističe se, između ostalog u objavi za njemačke medije.

Bista bl. Stepinca u Koblenzu

Naglašava se da štovanje blaženoga kardinala mnoge hrvatske zajednice u tradiciji Katoličke Crkve izražavaju kroz djela likovnih umjetnosti. Tako naprimjer u hrvatskoj kapeli u Essenu bl. Stepinca prikazuje mozaik autora Ive Dulčića, uglednoga hrvatskoga umjetnika. Kapelu je posvetio tadašnji mjesni biskup Franz Hengsbach 6. siječnja 1967. u franjevačkoj crkvi u Kölnu, gdje Hrvati svake nedjelje slave misu, postoji reljef blaženoga kardinala koji su 23. svibnja 2008. blagoslovili tadašnji nadbiskup Kölna kardinal Joachim Meisner i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH. U hrvatskoj zajednici u München postoji kapela i bista blaženoga Alojzija. U crkvi Srca Isusova u četvrti Stühlinger u Freiburgu od godine 2006. stoji brončana bista kardinala Stepinca. Njegovi kipovi, biste i slike nalaze se i u crkvi Sv. Josipa u Speyeru, crkvi Duha Svetoga Balingenu i Sv. Sebastijana u Berlinu. Gotovo svih 97 hrvatskih zajednica i misija u Njemačkoj svake godine svečano obilježavaju 10. veljače, dan smrti blaženoga Alojzija Stepinca i crkveni spomendan.

Dvojezična ploča HKM-a Koblenz

Vjernici HKM-a Koblenz ističu da je katolička Crkva jedna jedina. Nema njemačke ili hrvatske Katoličke Crkve. Pa smo tako mi, hrvatski katolici isto kao njemački, zaključuju, dio te jedne Katoličke Crkve u kojoj je Alojzije Stepinac 1998. godine proglašen blaženim.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja