Budi dio naše mreže

30 godina klape Croatia München

Klapa Croatia Hrvatske katoličke župe u Münchenu obilježila je u subotu, 21. rujna 30 godina postojanja koncertom u crkvi „Allerheiligen Hofkirche“. Klapa HKŽ Croatia München osnovana je 1989. godine, a njezin utemeljitelj i osnivač je fra Branko Brnas. Kroz tri desetljeća svoga postojanja klapa je nastupala diljem Njemačke, ali i Hrvatske. Prigodom jubileja klapa Croatia je objavila i svoj prvi nosač zvuka „Ton po ton - 30 godina Klape HKŽ Croatia München“, snimljen pod stručnim vodstvom Joška Ćalete.

/ kv

Jubilarni rođendan klape Croatia uveličali su i klapski prijatelji: Klapa Bunari iz Vodica, ženska Klapa Kapric iz Zadra, Klapa Ba iz Buenos Airesa (Argentina) i ženska klapa Filiae Croatiae. Na koncertu su nastupili i ojkači KUD-a Promona iz Promine, te šibenski šansonjer na gitari Vedranko Šikić Balara, izvijestio je Festival dalmatinskih klapa Omiš.

Foto: Festival dalmatinskih klapa Omiš

Prigodom jubileja klapa Croatia je objavila i svoj prvi nosač zvuka „Ton po ton – 30 godina Klape HKŽ Croatia München“, snimljen pod stručnim vodstvom Joška Ćalete. Na omotu nosača zvuka piše: „Današnja Klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru klapa njeguje izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto na repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika. Sve skladbe klapa izvodi „a capella“ i to u najmanjem rasponu četveroglasno.“ Svečanom koncertu prisustvovao je i ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić, koji je u pozdravnom govoru slavljenicima čestitao jubilej, te zaželio i nadalje uspješno promicanje hrvatske kulture kroz dalmatinsku klapsku pjesmu.

U nedjelju 22. rujna, sve su klape u narodnim nošnjama šibenskog kraja ponosno sudjelovale u velikom svečanom mimohodu kroz grad München u okviru Oktoberfesta, koji je izravno prenosila njemačka nacionalna televizija, te tako i na ovaj način prezentirali hrvatsku kulturnu baštinu na najvećoj narodnoj fešti svijeta.

Foto: Festival dalmatinskih klapa Omiš

Cilj koncerta da se ovim okupljanjem klape još više povežu i zbliže jedne s drugima i s rodnim krajem u potpunosti je ostvaren. Boravak klapa u Njemačkoj pokazao je da klapska pjesma postaje sve jača spona zajedništva, ne samo u domovini, nego i izvan nje. Klape iz iseljeništva posjećuju domovinu, ali i klape iz domovine posjećuju iseljene Hrvate. Na taj se način događa jedna vrsta kreativne kulturološke razmjene. Ujedinjuje nas ista pjesma, ista ljubav, isti korijeni, ista sjećanja, isti snovi, jezik i duša hrvatska, čulo se to i u pozdravnim govorima na koncertu. Ono što se iz početka događalo u nekoj zabitoj konobi ili slijepoj uličici maloga dalmatinskog gradića, preraslo je sebe i natkrililo svijet. Od dalmatinske konobe do svjetske kulturne baštine!

Foto: Festival dalmatinskih klapa Omiš

Domaćini su se pobrinuli da u tri dana zajedničkog druženja gostima ništa ne nedostaje i da se u Münchenu osjećaju ugodno. Veliko prijateljstvo klapa iz domovine i iseljeništva koje seže još iz 2006. godine kada je u Hrvatskoj organiziran prvi Susret klapa iz iseljeništva, u Münchenu se još više produbilo i proširilo na nove sudionike, a svi zajedno nisu krili svoje emocije prilikom rastanka i nisu dvojili da će se ponovno vidjeti na nekom skorom novom klapskom susretu bilo u domovini ili negdje drugdje u svijetu.

Foto: Festival dalmatinskih klapa Omiš

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja