Budi dio naše mreže

U Münchenu održana karitativna akcija za Udrugu Betlehem

Na poticaj župljanke povezane s paterom Markom Glogovićem koji je udrugu osnovao za promicanje ljudskog života i dostojanstva nerođenog djeteta, članovi Franjevačkog svjetovnog reda u Münchenu prikupili su 3 tone robe i 2600 eura za pomoć kuće Udruge u Karlovcu.

/ Andrea Tomurad

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) u Münchenu održali su u listopadu karitativnu akciju za udrugu Betlehem. Udruga Betlehem brine se o trudnicama i samohranim majkama s djecom, ali i o obiteljima s više djece koji nisu u mogućnosti financijski zadovoljiti svoje potrebe. Osnivač udruge pater Marko Glogović osnovao ju je 2002. u Karlovcu kao molitvenu zajednicu s ciljem promicanja ljudskog života i dostojanstva nerođenog djeteta.

I Isus je bio nerođeno dijete.

Udruga od 2008. službeno djeluje kao nevladina neprofitna udruga uz potporu Katoličke Crkve, a financiraju se isključivo od donacija fizičkih osoba te danas udruga ima sedam kuća za samohrane majke, trudnice i djecu u Karlovcu, Zagrebu, Sisku, Splitu, Varaždinu i Ozlju te godišnje kroz kuće prođe tridesetak žena s djecom kojima se pruža besplatan smještaj s hranom te svaka materijalna, duhovna i psihološka pomoć. Glavni cilj udruge jest da se svako začeto dijete rodi, a tome pridonose pružajući svu potrebnu pomoć trudnicama, a samo ime udruge podsjetnik je da je Isus bio nerođeno dijete. “Naša udruga uzela je ime Betlehem zato što je Isus u Betlehemu i nerođeni i rođeni. U Betlehem dolazi trudna Gospa s Isusom, a izlazi iz Betlehema s malim rođenim Isusom”, rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu još prošle godine p. Marko Glogović.

Gdje je temelj molitva i ljubav, ne manjka ni Božjeg blagoslova ni providnosti.

Osim želje da se svako začeto dijete rodi, Udruga Betlehem ima niz specifičnih ciljeva kroz koje im je plan razvijanje i širenje socijalnih usluga za samohrane majke i trudnice na razinama lokalne zajednice. Pružanjem smještaja udruga smanjuje marginalizaciju i socijalnu isključenost ove ranjive skupine, ali pruža im i emocionalnu podršku te sigurnost. Osim toga, pomažu u razvijanju svijesti o važnosti majčinstva i kršćanskoga odgoja, a promiču i pronatalitetnu politiku.

Temelj ove udruge je molitva i djelovanje. Naša snaga počiva na ljubavi i pomaganju drugima, navedeno je na mrežnim stranicama udruge. Zaista, ondje gdje je temelj molitva i ljubav, ne manjka ni Božjega blagoslova ni providnosti. Mi smo se u to uvjerili, navode na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke župe u Münchenu, kroz zadivljujući odaziv ljudi koji su bili spremni pomoći i dati dio od sebe za pomoć štićenicima ove udruge.

Foto: Hrvatska katolička župa München

U akciji OFS-a prikupljeno je 3 tona robe, točnije 9 paleta hrane, kamion dječje odjeće, hrane, kozmetike i pelena. Osim toga na žiroračun udruge uplaćen je iznos od 2600 eura za potrebe režija i ostalih kućanskih troškova. Novac se osim donacijama, prikupljao i izradom krunica na nedjeljnim misama, a u sve prikupljeno je u Karlovac stiglo 14. listopada zahvaljujući Marijanu Dominkoviću. Pater Marko zahvalio je na ovoj predivnoj akciji: “Evo želim svima od srca zahvaliti, naši su jako sretni i zadovoljni darovima i svakako prenesite svima najsrdačnije zahvale i našu molitvu! Puno nam znači sve to. Imamo silno mnogo potrebnih pomoći. Hvala Bogu! Živili!”

Foto: Hrvatska katolička župa München

Udruga Betlehem počela je također krajem prošle godine s projektom izgradnje grobnica za nerođenu djecu koja je zamišljena kao spomenik nerođenoj djeci i poticaj na molitvu za nerođenu djecu i njihove roditelje koji su ranjeni pobačajem. Osim toga svake godine organiziraju akciju “Božić za sve” u kojoj prikupljaju darove za djecu. Sva djeca su za ovu godinu već dobila svoje donatore te udruga nastavlja prikupljati hranu, kozmetiku i pakete za mame i djecu:

U ovoj akciji svi mogu sudjelovati uplatom na račun, ali i kupnjom adventskih vijenca i jaslica na adventskom sajmu 30. studenog od 10 do 19 sati.

Foto: Facebook Udruga Betlehem-Zagreb

Foto: Facebook Udruga Betlehem-Zagreb

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja