Budi dio naše mreže

Himan svetom Anti nova je pjesma posvećena svecu svega svijeta - svetom Antunu Padovanskom, a izvodi je Josip Paulić u pratnji Rockoko Orchestra.

/ mk

Rockoko Orchestra pod vodstvom Tihomira Ivanetića i Josip Paulić snimili su još jednu duhovnu skladbu Himan svetom Anti koja je, kao što i samo ime kaže, posvećena jednom od najomiljenijih svetaca.

Nastanak pjesme „Himan svetom Anti“ vezan je uz jednu lijepu obiteljsku priču. O njezinu nastanku Josip Vrbanić, za naš portal je rekao: „Rođen sam u župi svetog Antuna Padovanskog na zagrebačkom svetom Duhu. Tamo,  sudjelujući u mjuziklu „Svetac svega svijeta“ koji je posvećen upravo svetom Antunu upoznao sam svoju suprugu Ružicu i u znak zahvale nastali su stihovi pjesme Himan svetom Anti.“

Glazbu je napisao Slavko Nedić, urednik glazbenog programa HKR-a te dugogodišnji suradnik autor Rockoko Orchestra. Stoga je logičn slijed bio da pjesma izađe u produkciji Rockoko Orchestra. Aranžman je napisao Krunoslav Dražić koji je zajedno s Damirom Butkovićem Budom i odsvirao sve tamburaške dionice. Za solista pjesme odabran je mladi talentirani pjevač Josip Paulić koji se svojim melodijskim tenorom jako lijepo uklopio u duh skladbe i izvedbeno joj udahnuo dušu.

Sve je to u jednu cjelinu u svom studiju Rockoko snimio, obradio i producirao Tihomir Ivanetić pod budnim okom Želimira Babogredca čija je ideja i bila da se napravi nova pjesma u čast svetom Anti.

Pjesma je pisana kao suvremena verziji starih crkvenih himana. Himan je  starocrkvena forma čije ime dolazi od grčke riječi ‘hymnos’, a označava pjesmu hvale kojoj je svrha dati hvalu Bogu ili nekom od svetaca.

Upravo u tom duhu su i napisani stihovi pjesme „Himan svetom Anti“:

Milošću silnom Bog te obdario,

hrabrošću tebe On nagradio.

Svakog’ te straha On oslobodio,

od mnoštva ljudi tebe pozvao.

 

Oluju divlju ti si umirio,

mrtve na život pozivao.

Grešne si ljude Ocu nam vratio,

zloduhe razne otjerao.

 

Radosna srca svuda sad slave te,

skrušeni vjerno tebi dolaze.

Staro i mlado svaki dan štuje te,

ljiljane bijeli slavne Padove!

 

Oluju divlju ti si umirio,

mrtve na život pozivao.

Grešne si ljude Ocu nam vratio,

zloduhe razne otjerao.

 

Sveče svijeta cijeloga, diko Boga našega!

Stupe Crkve stoljetne, sidro duše ranjene!

moli za nas, moli za nas, sad i u vjeke vjekova!

Sveti Anto usliši nas!

Pjesmu „Himan svetom Anti“ poslušajte ovdje:

Zanimljivost vezana uz svetog Antu

Bez obzira na mnoštvo odlika koje sveti Ante ima, mnogi ga znaju kao čudotvorca za izgubljene stvari – kad nešto izgubiš, pomoliš se svetom Anti i on će ti pronaći ono što tražiš. Stoga svetog Antu štuju, ne samo katolici, nego i pripadnici drugih vjeroispovijesti. Njegovom imenu dodaje se i „Padovanski“ budući da je umro i pokopan u Padovi u Italiji. U Portugalu ga zovu Santo Antonio de Lisaboa (sv. Anto Lisabonski) budući da je rođen u portugalskom gradu Lisabonu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja