Budi dio naše mreže

Tekst govori o tuzi majke koja abortira i vapi od boli obraćajući se sinu kojeg više nema.

/ ts

Tijekom audicija na slijepo desete sezone poznatog talent showa „The Voice“ u Francuskoj 13. veljače 2021. glazbenik Vianney, novi član žirija, ostao je duboko ganut nastupom jednog od kandidata, 21-godišnjeg studenta kineziterapije Tarika Oulda Mousse, prenosi Aleteia.

Nakon što ga je saslušao u izvedbi „Grand Corps Malade“, žiri ga je zamolio da interpretira jednu vlastitu skladbu.

Mladić je izabrao slam poeziju pod nazivom „Mon chéri“ koji je Vianneyja doveo do suza. Tekst govori o tuzi majke koja abortira i vapi od boli obraćajući se sinu kojeg više nema: „Dragi moj, to sam ja… Htjela bih razgovarati s tobom“, započinje. „Ti si moj sin, moja krv, tijelo mog tijela. […] Prazna sam bez tebe, bojim se reći zbogom.“ Majka priziva sve snove prekinute nestankom djeteta vrlo snažnim riječima:

“Sine moj, gledam te,

ali ti tiho nestaješ,

onda se priljubim uz tebe i san koji si bio.

Jer, da, nisi rođen i nikad te neću vidjeti.

Sine moj, iako ne želim, morat ću te pobaciti.”

Ovaj mladi kantautor koji studira za fizioterapeuta imao je sreću vidjeti stolicu Marca Lavoinea kako se okreće na kraju njegova nastupa. Bio je to mentor s kojim je želio raditi. No više od toga ostao je upečatljiv trenutak ganuća drugog člana žirija Vianneyja koji je ostao u suzama ne mogavši artikulirati ni riječi zbog Tarikove interpretacije slam poezije na temu pobačaja (na kraju video isječka).

U jednom kasnijem intervjuu za LCI mladi je pjevač posvjedočio kako mu je Vianneyjeva reakcija bila prekrasan dar. „Mi pišemo kako bismo prenijeli emocije, pa kad uspijemo, to je nevjerojatno.“ Na pitanje odakle mu ta osjetljivost, odgovara: „Od mojih roditelja koji su vrlo empatični. Prenijeli su mi to suosjećanje, toleranciju. Tako je to došlo sasvim prirodno kad sam počeo pisati. Mislim da živimo u vremenu kada je važno biti pažljiv prema drugima. Ovu pjesmu „Mon chéri“ napisao sam kako bih se stavio u kožu žena koje prolaze kroz izuzetno teške stvari, kao što su pobačaj, obiteljsko nasilje i nejednakost.“

Video pjesme „Mon chéri“ s engleskim prijevodom pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja