Budi dio naše mreže

Kubanski ansambl Ars Longa u prijateljskom posjetu Hrvatskoj

Ugledni i poznati glazbeni ansambl Ars longa (Havana, Kuba) održat će u četvrtak, 23. siječnja koncert u Đakovu. Koncert je naslovljen “Serenísima una noche”, a na programu je sakralna i svjetovna glazba Latinske Amerike 17. i 18. stoljeća. Organizatori koncerta koji će se održati u dvorani Centra za kulturu s početkom u 19 sati su Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Đakovo.

/ kv

Ansambl će održati koncerte i 24. siječnja u 19.30 sati u dvorani Vikarijata – Osijek; 26. siječnja nakon večernje mise u konkatedrali Sv. Petra i Pavla u Osijeku; 27. siječnja u 19 sati u Muzeju grada Vinkovaca; 29. siječnja u 19 sati u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici i 30. siječnja u 19 sati u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu. Ulaz je slobodan ili uz dobrovoljni prilog za glazbenike.

Teresa Paz i Aland Lopez / Foto: arslonga-habana.com

Koncert “Serenísima una noche” zapravo je prikaz utjecaja svjetovne glazbe na sakralnu glazbu u Latinskoj Americi u periodu od 16. do 18. stoljeća.

Glazbeni ansambl Ars Longa, koji su 1994. osnovali Tereza Paz i Aland López, djeluje od 1995. u sklopu ureda Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana. Sastavljen je od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i na Višem institutu za umjetnost u Havani. Ansambl je posvećen interpretaciji, proučavanju i istraživanju različitih epoha i stilova, od srednjeg vijeka do baroka. Važno mjesto u repertoaru zauzima glazba kolonijalnog razdoblja u Latinskoj Americi, a napose povijesna interpretacija i snimanje djela Estebana Salasa (Kuba, 1725. – 1803.) – kapel majstora katedrale u Santiago de Cuba između 1764. i 1803.

”Koncert “Serenísima una noche” zapravo je prikaz utjecaja svjetovne glazbe na sakralnu glazbu u Latinskoj Americi u periodu od 16. do 18. stoljeća. Ta barokna glazba Latinske Amerike nama je u Europi relativno nepoznata i zato su ovi koncerti tako posebni i zanimljivi”, rekao je u razgovoru za HKR prijatelj Ansambla, mons. Većeslav Tumir.

Koncert ‘Misa Guadalupana’ koji će biti izveden u crkvi svete Katarine u Zagrebu niz je skladbi od 16. do 18. stoljeća koji su latinoamerički kompozitori pisali u čast Blaženoj Djevici Mariji Guadalupskoj.

U suradnji s časnim sestrama Marije od Propetog Petković imaju glazbenu školu u jednoj od marginaliziranih četvrti Havane.

Ansambl Ars Longa nastupio je u najprestižnijim koncertnim dvoranama diljem Južne i Sjeverne Amerike te Europe (Španjolska, Francuska, Austrija, Italija, Slovenija), a u Hrvatskoj je nastupio 2008. na Dubrovačkim ljetnim igrama.

”No to nije njihova jedina veza s Hrvatskom. Naime, u suradnji s časnim sestrama Marije od Propetog Petković imaju malu glazbenu školu u jednoj od marginaliziranih četvrti Havane. Ta škola ima veliki uspjeh jer tu djecu, koja nemaju drugih aktivnosti, okuplja i pruža im mogućnost rasti i oplemeniti se kroz glazbu. Svi koncerti u Hrvatskoj njihov su dar našoj publici”, naglašava mons. Tumir.

Mnoge ustanove i pojedinci su sudjelovali u organizaciji ovih koncerata: Grad Osijek, Glazbena mladež Osijek, Župa sv. Petra i Pavla u Osijeku, Hrvatska glazbena unija, Zagrebačka nadbiskupija, Đakovačko-osječka nadbiskupija, vlč. Domagoj Matošević, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i mons. Većeslav Tumir, prijatelj Ansambla.

Njihova glazbena izdanja osvojila su važne nagrade od specijaliziranih glazbenih kritičara Francuske: Diapason, Le monde de la musique, Télérama i Classica, kao i kulturnog odjeljka novina Times i magazina Scherzo. Sedam puta osvojili su Cubadisco, najvišu nagradu kubanske diskografije.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja