Budi dio naše mreže

Ubrzo nakon objave papine korizmene poruke, 1. veljače 2024. godine, društvene mreže i razni internetski portali počeli su širiti dezinformaciju da je papa Franjo izjavio kako katolici mogu jesti što god žele tijekom korizme. Navodna izjava, koja je izazvala veliki interes i kontroverze, bila je naslovljena: „Jedite što god želite za Uskrs”.

/ Marko Puškarić

Ta se dezinformacija ubrzo proširila društvenim mrežama, gdje su je dijelili i o njenom značenju ozbiljno raspravljali i dobronamjerni vjernici, ali čak i neki svećenici. Mnogi su bili zbunjeni i zabrinuti, s obzirom na to da je post tijekom korizme duboko ukorijenjena tradicija među katolicima. Korizma, u trajanju od 40 dana, vrijeme je molitve, posta, obraćenja i djela milosrđa. Tradicionalno, katolici se tijekom tog vremena suzdržavaju od mesa na određene dane, redovito petkom, a posebno na čistu srijedu i na veliki petak.

Jedna od viralnih objava sadržavala je navodnu izjavu pape Franje koja je u prijevodu glasila ovako: „Jedite što god želite za Uskrs, žrtva nije u želucu, nego u srcu. Oni koji se suzdržavaju od mesa, ali ne razgovaraju sa svojom rodbinom ili ne posjećuju roditelje, ne dijele hranu s potrebnima i kritiziraju druge ljude, nisu bolji zbog toga. Bolje je tražiti dublji odnos s Bogom kroz bolje postupanje prema drugima, budimo manje arogantni i ponizniji u srcu.”

Ta je dezinformacija u pet dana podijeljena  više od 700 puta, najviše na Facebooku i X-u (bivšem Twitteru), a  izazvala je različite reakcije među vjernicima. Neki su bili zbunjeni i pitali se je li moguće da je papa Franjo zaista rekao nešto što bi se moglo protumačiti kao ublažavanje strogosti korizmenog posta. Drugi su bili skeptični, s obzirom na dosadašnje stavove pape i na tradicionalno naučavanje Crkve. Dodatno zbunjuje i to što se lažni citat, točnije, njegov drugi dio, nekako naslanja na Isusov nauk da „ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi – to čovjeka onečišćuje“ (Mt 15,11). Zato su se mnogi i uhvatili u ovu zamku, jer svi se lako nađemo u stvarnosti vlastite slabosti i grijeh ogovaranja, neopraštanja, nepomirivanja ili nedostatka poniznosti u odnosu na naše bližnje. Jedan korisnik Twittera napisao je: „Ako je ovo stvarno istina, papa Franjo je upravo revolucionirao korizmu. Ali, stvarno mi je teško povjerovati da je ovo točno.” Drugi korisnik je komentirao: „Ovo mora biti lažna vijest. Papa Franjo uvijek naglašava važnost posta i pokore tijekom korizme.”

Ubrzo nakon što je dezinformacija počela kružiti, iz Vatikana je izdano službeno priopćenje u kojem je kategorički demantirana izjava koja se pripisuje papi Franji. U priopćenju se naglašava da papa nikada nije rekao ništa slično i da je navodni citat posve izmišljen. Vatikanski glasnogovornik je rekao: „Papa Franjo nikada nije dao takvu izjavu. Njegova poruka za korizmu 2024. godine poziva na duhovnu obnovu i važnost molitve, posta i milostinje.”

Službena poruka pape Franje za korizmu 2024. godine, koja nosi naslov „Bog nas vodi kroz pustinju do slobode”, niti ne spominje prehrambene navike tijekom korizme. Umjesto toga, papa je naglasio važnost hoda, kao izlaska iz ropstva i ulaska u slobodu. „Da bi naša korizma bila konkretna, prvi korak je željeti vidjeti stvarnosti.“ Kao što je stvarnost migranata na Lampedusi, koje je papa posjetio, ili kao što je stvarnost „globalizaciji ravnodušnosti“, koju je papa  suprotstavio dvama sve aktualnijim pitanjima: „Gdje si?“ (Post 3, 9) i „Gdje ti je brat?“ (Post 4, 9). Papa je također istaknuo da je korizma vrijeme za zastajanje i molitvu. „Vrijeme je za djelovanje, a u korizmi djelovati znači također zastati. Zastati u molitvi kako bi se primilo Božju riječ i zastalo poput Samarijanca pred svojim ranjenim bratom.“

Ovaj incident pokazuje kako društvene mreže mogu biti plodno tlo za širenje dezinformacija. Lažna vijest se brzo proširila, djelomično zbog svoje senzacionalne prirode, ali i zbog nedostatka kritičkog preispitivanja od strane korisnika mreža. Mnogi su podijelili vijest bez provjere izvora i bez utvrđivanja je li informacija točna.

Primjer objave na društvenim mrežama

Primjer objave na društvenim mrežama

Kako bi se borili protiv ovakvih situacija, važno je da korisnici društvenih mreža budu oprezni i kritični prema informacijama koje dijele. Uvijek treba provjeravati izvore i tražiti potvrdu iz pouzdanih i službenih kanala, prije nego što prihvate neku vijest kao istinitu. Vatikan i druge vjerske ustanove često izdaju službena priopćenja, koja lako mogu pomoći u razjašnjavanju situacija i demantiranju lažnih tvrdnji.

Post je ključni dio katoličke tradicije i simbolizira pokoru, samodisciplinu i duhovni rast. Tijekom korizme, vjernici se potiču na post i suzdržavanje od zla, kao i na intenziviranje molitve i činjenja dobrih djela. Ta praksa nije samo fizički čin odricanja od određene hrane, već i duhovna vježba koja ima za cilj približiti vjernike Bogu i pomoći im u njihovom duhovnom rastu.

Papa Franjo je u svojim govorima često naglašavao važnost autentičnog življenja vjere, koje uključuje ljubav prema bližnjemu, milosrđe i obnovu cijeloga čovjeka iznutra. Njegove poruke za korizmu uvijek pozivaju na dublje duhovno preispitivanje i autentično življenje vjere.

Dezinformacija o izjavi pape Franje da katolici mogu jesti što god žele tijekom korizme, izmišljotina je koja je izazvala znatnu zbrku među vjernicima. Brza reakcija Vatikana i službeni demantij pomogli su razjasniti situaciju, ali ovaj incident naglašava važnost provjere informacija i odgovornog korištenja društvenih mreža. Korizma ostaje vrijeme posta, molitve i djela milosrđa, a papa Franjo nastavlja poticati vjernike na dublje duhovno i istinsko življenje u skladu s Kristovim naukom.

***

Rubriku Glas istine u sklopu projekta KAT – Provjera dezinformacija o vjerskim temama Hrvatski katolički radio radi u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Hrvatskim društvom katoličkih novinara. Metodom činjenične provjere, projektom “Glas istine – Vox Veritatis” želi se ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava, vijesti i objava vezanih za život Katoličke crkve u Hrvatskoj i svijetu kako bi se spriječilo širenje dezinformacija u javnosti, odnosno krivo kontekstualiziranje ili manipuliranje izjavama katoličkih poglavara. Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije, Europske komisije ili Agencije za elektroničke medije. Europska unija, Europska komisija ni Agencija za elektroničke medije ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja