Budi dio naše mreže

Ključna riječ: glas-istine

NEOPRAVDANO? Hrvatima u Linzu smeta prikaz Marije tijekom porođaja

Skulptura Marije kako rađa Isusa koja je izložena u katedrali svete Marije u Linzu izazvala je mnogobrojne reakcije vjernika, ali i medija. Jedni smatraju da je to bogohulno i da takvoj skulpturi nije mjesto u liturgijskom prostoru, jedni da treba poštivati slobodu umjetnosti i umjetnički izričaj, pa i u liturgijskom prostoru. Koji su kriteriji i norme za umjetnička djela koja se nalaze u crkvi, za projekt "Glas istine" za HKM objasnio je liturgičar vlč. mr. sc. Tomislav Hačko.

Edukativne radionice za maturante: Dezinformacije - od lažnih informacija do stvarnih posljedica

Nastavljajući niz edukativnih radionica namijenjenih maturantima, zadnje tri radionice održane su u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu, Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti u Zagrebu te za maturante XVIII. gimnazije iz Zagreba. Projektom „Kritička analiza dezinformacija o vjerskim temama (KAT)“ želi se osvijestiti važnost edukacije mladih o dezinformacijama. 

Alojzije Stepinac - svetac ubojica?

Na mrežnoj stranici nema-kompromisa.com objavljen je "napisan, uređen i obrađen“ tekst Nenada Grbca s naslovom: "Svetac ubojica, ponovno leti, na krilima fašizma i katoličke crkve“. Autor u tekstu navodi niz vrlo teških optužbi o blaženom Alojziju Stepincu poput onih da je ubojica i jedan od najvećih zločinaca u povijesti hrvatskog naroda. Na optužbe se za projekt "Glas istine" za HKM osvrnuo vlč. mr. sc. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

U kakvom su odnosu dezinformacije i pogrešno kolektivno pamćenje?

Ponekad se ljudi sjete da su određenu informaciju negdje pročitali, ali se ne sjećaju da je izvor bio neki neprovjereni portal ili pak ispravak koji je informaciju razotkrio kao netočnu. Učestalo izlaganje takvim sadržajima može povećati osjećaj da su pogrešne informacije zapravo istinite. Ponavljanje stvara percepciju grupnog konsenzusa koji može rezultirati kolektivnim pogrešnim pamćenjem.

Tematski broj studentskog lista "Kompas" o dezinformacijama

Šesti broj studentskog lista Hrvatskog katoličkog sveučilišta ima posebnu temu "Važnost i kritičke analize i borbe protiv dezinformacija". U uvodniku uredništvo napominje da je riječ o posebnom broju koji se objavljuje u sklopu projekta „Kritička analiza dezinformacija o vjerskim temama” koji provodi Odjel za komunikologiju HKS-a s partnerima.

Vjeroučitelj učenicima objašnjavao da se pobačaj radi – vješalicom?

Tko bi mario za „šokantne“ objave kad one ne bi imale i svoje posljedice po one o kojima je riječ? Ne bih se, vjerujte mi, ni osvrnuo da nije u pitanju laž koja se okomila na nevina čovjeka i koja ima svoje posljedice u njegovu životu. U ovom slučaju riječ je o posljedicama za viđenog, vrijednog i cijenjenog splitskog vjeroučitelja laika Maria Milovca koji je, pokazat ćemo u tekstu, žrtva bezočne laži, jadnog i neprofesionalnog novinarskog uratka kao i susljednih papagajskih nekritičkih i zlonamjernih prenošenja medija s mrzilačkim pretenzijama.

Razvedeni koji uđu u brak ne smiju imati intimne odnose?

Tema koja je već nekoliko godina u fokusu tzv. svjetovnih medija i u kojoj se može primijetiti nepoznavanje crkvenih stavova i pojmova je svakako sakramentalni brak, rastava (od stola i postelje, op. a.) te novi civilni brak, premda je osoba koja je u crkvenom braku, bez obzira na civilni razvod, i dalje službeno u crkvenom braku koji je - neraskidiv.

Dezinformacije u medijima o splitskom vjeroučitelju

U tjedniku Nacional objavljen je 28. svibnja 2024. niz netočnih informacija u članku pod naslovom: „ŠOKANTNO Vjeroučitelj u Splitu srednjoškolcima objašnjavao da se pobačaj radi – vješalicom”.

1 2 3 7
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja