Budi dio naše mreže

Ako te privlači redovnički život, želiš poći stopama sv. Dominika i otkrivati filozofsko-teološka razmišljanja sv. Tome Akvinskoga, sv. Alberta Velikoga te drugih srednjovjekovnih i suvremenih dominikanskih mislilaca, upoznaj život Hrvatske dominikanske provincije i javi im se!

/ hk

Teško je definirati životni put. Naime, na nas djeluju mnoge stvari koje uzrokuju nove trenutke buđenja tijekom kojih se mijenjamo. Otkrivamo nove vidike i vidimo ceste koje nas vode u budućnost. Na putu traženja želimo promijeniti uobičajena razmišljanja. I ne samo to, želimo promijeniti svoj poziv. Ako si na putu traženja smisla i nazireš ga u Redu propovjednika, upusti se u pustolovinu bijele braće koju je prije 800 godina utemeljio sveti Dominik de Guzman, poručuju članovi Dominikanske hrvatske provincije.

Hvaliti, blagoslivljati i propovijedati!

Dominikanski život je prije svega redovnički način života, dakle život u zajednici. Zajedništvo braće se očituje prije svega u zajedničkom slavljenju euharistije i molitve časoslova. Također se očituje u trenucima zajedničkog druženja u slobodno vrijeme te zajedničkih objeda u blagovaonici. Poslanje našega reda je propovijedanje poradi spasenja duša, a geslo reda je “Veritas” što znači “Istina”. Da bismo što bolje propovijedali i odgovarali na izazove vremena uvelike nam pomaže studij koji zauzima posebno mjesto u našem Redu, ističu dominikanci na svojoj mrežnoj stranici dominikanci.hr.

Foto: dominikanci.hr

Da je studij važan za naše poslanje pokazao je naš utemeljitelj sv. Dominik de Guzman, kada je u samim počecima Reda slao braću dvojicu po dvojicu u europske sveučilišne centre. Uz geslo “Istina”, često se može na dominikanskim grbovima vidjeti natpis “Laudare, Benedicere, Praedicare” što znači “Hvaliti, blagoslivljati i propovijedati”. Ta tri glagola izvrsno opisuju naš način života.

Red se odlikuje slobodom koja dopušta svakom pojedincu da se ostvari!

Zajedničkom molitvom dajemo hvalu Bogu, narod kojemu smo poslani blagoslivljamo i tumačimo mu otajstva vjere propovijedajući Radosnu vijest. Pojedina braća propovijedaju i kao profesori na sveučilištima i fakultetima, posebice teološkim i filozofskim. Budući da provincija ima nekoliko župa, neka se braća bave pastoralnom djelatnošću koja je po svojoj naravi raznolika (umjetnost, glazba, slikarstvo, mediji, predavanje vjeronauka u školi, skrb o beskućnicima, ovisnicima itd.). Neka braća se bave prevoditeljstvom.

Foto: dominikanci.hr

Naš Red se odlikuje demokratskim duhom i slobodom koja dopušta svakom pojedincu da se ostvari unutar Reda i da što bolje iskoristi svoje talente u svrhu propovijedanja. Demokratski duh se očituje u tomu da braća zajedno odlučuju o mnogim važnim stvarima vezanima za njihov život i poslanje. Naš Red je na poseban način povezan s Blaženom Djevicom Marijom te njeguje tradiciju moljenja svete krunice koja je u njemu potekla te se raširila po čitavoj Crkvi. Naša provincija na poseban način časti Navještenje Blažene Djevice Marije kojemu je i posvećena, ističu članovi Hrvatske dominikanske provincije.

Pučke misije važan su dio povijesnog poslanja Reda!

Euharistijsko klanjanje je također dio dominikanske tradicije, pa je tako velikom dominikanskom svecu Tomi Akvinskom pripala čast da napiše liturgijske molitve za svetkovinu Tijelova. Osim toga on je napisao i prekrasne euharistijske himne: “Divnoj dakle” i “Klanjam ti se smjerno” koji se pjevaju diljem svijeta, posebno za vrijeme klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Pučke misije važan su dio povijesnog poslanja Reda, kao i velik doprinos kulturi i znanosti. U novije vrijeme dominikanci su počeli koristiti i multimedijalne sadržaje u svrhu propovijedanja te su uvijek otvoreni traženjima novih načina propovijedanja.

Foto: dominikanci.hr

Ako te privlači redovnički život, želiš poći stopama sv. Dominika i otkrivati filozofsko-teološka razmišljanja sv. Tome Akvinskoga, sv. Alberta Velikoga te drugih srednjovjekovnih i suvremenih dominikanskih mislilaca, javi se članovima Hrvatske dominikanske provincije. Više informacija možeš pronaći na mrežnoj stranici Provincije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja