Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-dominik

FR. TOMISLAV KRALJEVIĆ Odakle 'bijeli fratri' u Dubrovniku i kako slave svoj Dan?

Blagdan sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, u narodu poznatih "bijelih fratara", prigoda je za predstavljanje dominikanskog samostana u Dubrovniku, jednoga od tri u Europi u kojima su dominikanci prisutni punih osam stotina godina. O povijesti i bogatstvu samostana govori prior Samostana sv. Dominika fr. Tomislav Kraljević.

Koja je uloga dominikanskih svetaca u životu njihova Reda?

Život svetaca i njihova djela pružaju nama prilagođenu spoznaju o njihovu duhu ili djelovanju. A vlastito slavlje svetaca, više od toga, vodi nas punijem iskustvu. Naime, u samom činu slavljenja zahvaljujemo zbog sile Duha Svetoga koja u njima djeluje, imamo udjela u živoj vjeri svetaca i u njihovu apostolskom žaru te bivamo spremniji za službu u Božjem kraljevstvu.

Povezanost svetog Dominika i Blažene Djevice Marije

Dominikanska baština bogata je raznim tekstovima i svjedočanstvima braće iz doba sv. Dominika koji nam daju uvid u duhovni život dominikanaca te njihov odnos prema Majci Božjoj o čemu nešto više možete doznati u nastavku.

Devet načina molitve sv. Dominika

Devet načina molitve svetog Dominika napisano je u Bolonji, negdje između 1260. i 1288. godine, a rani rukopisi djela bili su popraćeni minijaturnim crtežima različitih položaja, koje je sveti Dominik zauzimao tijekom molitve.

Molitva blaženog Jordana Saskog svetom Dominiku

"Pomozi, molim te, preljubezni oče, pomozi, preblagi oče, mojoj grešnoj duši, koja je bez kreposti i milosti, opterećena mnoštvom nevoljā te manā i grijehā". Pročitajte molitvu koju je blaženi Jordan Saski, prvi nasljednik sv. Dominika na čelu Dominikanskog reda, uputio utemeljitelju Reda.

PREMIJERA Nova Misa u čast sv. Dominiku

U čast 800. obljetnice dolaska dominikanaca u Hrvatsku, skladana je nova Misa u čast sv. Dominiku koju je premijerno izveo dječji zbor "Kažotići" u crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Pešćenici. 

ZADAR Čak 638 pergamena Samostana sv. Dominika dostupno online

Državni arhiv u Zadru čuva službene tragove raznih uprava kao i različita arhivska vrela važna za proučavanje prošlosti Zadra i cijele Dalmacije. S obzirom na ograničenja fizičkih susreta zbog suzbijanja širenja koronavirusa, odlučili su na svojim mrežnim stranicama objaviti nove digitalizirane dokumentacijske cjeline.

Želiš li poći Dominikovim stopama i obući bijeli habit?

Ako te privlači redovnički život, želiš poći stopama sv. Dominika i otkrivati filozofsko-teološka razmišljanja sv. Tome Akvinskoga, sv. Alberta Velikoga te drugih srednjovjekovnih i suvremenih dominikanskih mislilaca, upoznaj život Hrvatske dominikanske provincije i javi im se!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja