Budi dio naše mreže

Zakorači - 27. dan korizmenih e-duhovnih vježbi

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Kroz izazov će svaku odvažnu dušu voditi svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodi nas fra Darko Tepert.

/ bg

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Mt 14,13-36

Uvod

Današnje razmatranje vodi te ponovno na Galilejsko jezero. Za početak zamisli da si u lađi i da te okružuje voda. Pred tobom je Gospodin Isus Krist koji te, pružajući ruku, poziva. Ostani nekoliko trenutaka s tom slikom pred očima. Nakon toga prijeđi na čitanje.

Čitanje (Mt 14,22-33)

Nastavak Matejeva evanđelja donosi izvještaj o tome kako je Isus čudesno nahranio pet tisuća ljudi. Nakon toga slijedi Isusovo hodanje po vodi.

I odmah prisili učenike da uđu u lađu i da se prebace prijeko dok on otpusti mnoštvo. A pošto otpusti mnoštvo, uziđe na goru, nasamo, da se pomoli. Uvečer bijaše ondje sam.

Lađa se već mnogo stadija bila otisnula od kraja, šibana valovima. Bijaše protivan vjetar. O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru. A učenici, ugledavši ga kako hodi po moru, prestrašeni rekoše: »Utvara!« I od straha kriknuše. Isus im odmah progovori: »Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!« Petar prihvati i reče: »Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!« A on mu reče: »Dođi!« I Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu. Ali kad spazi vjetar, poplaši se, počne tonuti te krikne: »Gospodine, spasi me!« Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: »Malovjerni, zašto si posumnjao?« Kad uđoše u lađu, utihnu vjetar. A oni na lađi poklone mu se ničice govoreći: »Uistinu, ti si Sin Božji!«

Sjeti se da je Isus već jednom stišao oluju (Mt 8,23-27). Što je u ovom opisu novo? Pogledaj još jedanput tekst i obrati pozornost na pojedinosti. Potom pročitaj sljedeća objašnjenja.

Na početku izvještaja o umnažanju kruha Isus se povlači u osamu, na samotno mjesto. Htjet će biti nasamo i na početku izvještaja o njegovu hodanju po vodi. On koji je stalno bio među ljudima i potpuno se predavao za ljude ipak je imao potrebu za osamom kako bi mogao moliti. Htio je i on biti u skrovitosti sa svojim Ocem.

Zanimljiva je reakcija naroda koja je suprotna od reakcije Heroda tetrarha. Herod je ‘dočuo’ za Isusa, pa ga je obuzeo strah zbog prijašnjega grijeha vezanog uz ubojstvo Ivana Krstitelja. Narod je ‘dočuo’ kako je Isus otišao u osamu, pa je pohrlio za njim. Grijeh je Herodu zatvorio srce, a jednostavnost je narodu otvorila srca.

Kad su učenici predložili Isusu da otpusti ljude kako bi si kupili hrane, on im odgovara: „Dajte im vi jesti.“ Učenici ne smiju bježati od svoje odgovornosti.

U odlomku koji je ovdje predložen za razmatranje Isus prisiljava učenike da se lađom prebace na drugu stranu jezera kako bi se on mogao nasamo pomoliti. Učenici su sami u lađi koja je zapala u oluju. Sve se događa noću, a lađa je udaljena od obale ‘mnogo stadija’. Jedan stadij iznosio je 192 metra. Odsutnost Isusa, noć i velika udaljenost od obale naglašavaju dramatičnost situacije.

Sada započinje tvoje razmatranje. Ako ti je potrebno, vrati se na odlomak iz Evanđelja i još jednom ga pročitaj. Razmisli što ono govori tebi osobno. Ostavi si za to dovoljno vremena. Nemoj žuriti. To je najvažniji dio tvoga razmatranja. Tek nakon toga prijeđi na sljedeći korak, na razmatranje koje ti je ponuđeno u nastavku.

Razmatranje

Sjeti se da je i tebi potrebno vrijeme osame poput ovoga vremena koje koristiš za ove duhovne vježbe. Isusovo vrijeme osame katkad je noću. Ako nikad nemaš vremena za osamu s Gospodinom, možda moraš žrtvovati vrijeme odmora, vodeći računa o zdravlju i potrebama tvoga tijela. Za osamu je potrebno i prikladno mjesto. Promatraj kako Isus traži osamljena mjesta i kako se penje na goru da bi molio. Imaš li neko mjesto za osamu? U gradovima to može biti i park, ali može biti i u tvojoj kući ili stanu. Dovoljan ti je neki mirni kutak.

U životu se katkad nađeš u oluji i čini ti se da je i Bog daleko. Katkad se susrećeš s nepoznatim i dosad nedoživljenim. To mogu biti narušeni međuljudski odnosi, velike nesreće, bolesti. Kako reagiraš u kriznim situacijama? Obuzima li te strah? Ili nastojiš usmjeriti pogled prema Gospodinu?

Molitva

Danas moli Gospodina da ti pomogne naći mjesto i vrijeme za osamu.

Moli ga da u svim nevoljama i u svakoj krizi zadržiš pogled usmjeren na njega.

Moli ga da tvoja molitva bude ustrajna i da po njoj budeš uvijek svjestan njegove prisutnosti.

Moli ga da tvoj pogled bude uvijek usmjeren na njega i da u pravo vrijeme uhvatiš njegovu ponuđenu ruku.

Kao pripremu za sutrašnje razmatranje, danas tijekom dana pročitaj prvih dvadeset i osam redaka petnaestoga poglavlja Matejeva evanđelja (Mt 15,1-28).

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja