Budi dio naše mreže

S nama u sve dane - 47. dan korizmenih e-duhovnih vježbi

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Kroz izazov su svaku odvažnu dušu vodili svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogli su svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodio nas je fra Darko Tepert. Pred nama je posljednje razmatranje.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Mt 28

Uvod

Današnje razmatranje vodi te najprije pred Isusov prazan grob. Nakon svih događaja opisanih u prethodnim poglavljima, u današnjem razmatranju naći ćeš smiraj, radost i novi polet. U duhu se nađi pred njegovim praznim grobom. Stavi na sebe znak križa. Nakon prošla dva razmatranja još dublje doživljavaš taj znak. Potom dopusti da te dotakne novost uskrsnuća.

Čitanje: Mt 28,1-10.16-20

Pred tobom su dva odlomka. Na početku je odlomak o onome što se dogodilo u osvit Uskrsa, a onda i onaj sa samoga kraja Matejeva evanđelja koji govori o Isusovu ukazanju učenicima u Galileji i njihovu poslanju. Dok čitaš, pokušaj si dočarati prizore, sve sudionike, njihove osjećaje i očekivanja.

Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe.

A anđeo progovori ženama: »Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam.«

One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: »Zdravo!« One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: »Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!«

Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori:

»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!«

»I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«

Sjeti se da između ova dva odlomka stoji i zadnji odjek muke – odluka svećeničkih glavara i narodnih starješina da osmisle prijevaru da je Isusovo tijelo ukradeno. Pročitaj objašnjenja koja slijede.

Sve se događa ‘u osvit’ nedjelje. Riječ ‘osvit’ označava da još nije bilo puno svjetlo jutra, pa su se sjaj i bjelina anđela morali isticati.

Na grob dolaze Marija Magdalena i ‘druga Marija’ koje su spomenute i kod Isusova ukopa kako sjede nasuprot grobu. Ova ‘druga Marija’ vjerojatno je Marija, majka Jakovljeva i Josipova, koja je već spomenuta zajedno s Marijom Magdalenom i majkom Zebedejevih sinova dok su izdaleka promatrale Isusovu muku (Mt 27,56).

Potres nastavlja izvanredne događaje iz izvještaja o muci, pa nam govori da je riječ o jednom jedinom događaju u koji ulaze i muka i smrt i uskrsnuće, ali i da je riječ o događajima posljednjih dana o kojima je govorila židovska apokaliptička književnost. Sada počinju posljednji dani i trajat će sve do Isusova ponovnog dolaska.

Anđeo Gospodnji koji sjedi na odvaljenom kamenu simbol je pobjede nad smrću, a njegov sjaj jasno pokazuje da dolazi od Boga. To su onaj isti sjaj i bjelina kojima je bio obavijen Isus kod preobraženja. Sve je to tek mali vanjski znak velike skrivene stvarnosti.

Anđeo kaže: „Uskrsnu kako reče.“ Ni u jednom od četiriju evanđelja nije opisan sam trenutak Isusova uskrsnuća, no ovdje nebeski svjedok potvrđuje što se dogodilo, ali i podsjeća da je Isus još za svoga života više puta navijestio svoju muku, smrt i uskrsnuće.

Prazan grob, uz anđela, postaje glavni svjedok uskrsnuća i to će biti od ovoga prvoga dana, pa kroz cijelu povijest kršćanstva.

(…)

Na sadašnjost se odnosi poslanje učenikā da idu i učine Isusovim učenicima sve narode. To će činiti na dva načina: krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati Isusove zapovijedi. Ovo poslanje pokazuje da se Isusov poziv odnosi na sve ljude, bez ograničenja. Njima treba prenijeti Isusov nauk u čemu se prepoznaju početci kršćanskog navještaja, kršćanskog odgoja, teološke znanosti i svakog drugog oblika poučavanja u vjeri.

Ovaj zadatak koji stoji pred učenicima toliko je zahtjevan da im je potrebna i posebna podrška, a nju predstavljaju posljednje Isusove riječi, one koje se odnose na budućnost: on će biti s njima sve do svršetka svijeta. To podsjeća na početak Evanđelja gdje je Isus nazvan S-nama-Bog, Emanuel. On je zato i došao da bi bio uz one koji su njegovi.

Sada započinje tvoje razmatranje. Ako ti je potrebno, vrati se na odlomak iz Evanđelja i još jednom ga pročitaj. Razmisli što ono govori tebi osobno. 

Razmatranje

Zastani sada pred praznim grobom. Promatraj anđela u svem njegovom sjaju i zamisli kao da govori tebi osobno. On i tebi kaže: „Uskrsnu kako reče!“ To je trenutak koji mijenja tvoj život. Od trenutka kad je radosna vijest o uskrsnuću ušla u tvoj život, on više nije isti. Kad god slušaš Božju riječ, osobito na svetoj misi, kao da slušaš anđela Gospodnjega pred praznim grobom koji te možda katkad plaši, katkad tješi, katkad usmjerava, katkad učvršćuje, katkad raduje.

U tebi se zbog toga miješaju osjećaji. Tu je i strah i velika radost. Tu je i nesigurnost pred izazovima koje Gospodin stavlja preda te, ali i radost iščekivanja zajedničkog hoda s njime.

Zamisli potom susret s uskrslim Kristom. U mislima padni pred njim ničice i obujmi mu noge. Ostani tako neko vrijeme u stavu poklonstva. I tebi kaže: „Ne boj se!“ Nemaš se više čega plašiti. On je ovdje, uza te, zauvijek. Tvoj je zadatak da sve to javiš njegovoj braći, to jest da svjedočiš svoju vjeru, bez straha, a opet razborito. Da svjedočiš svoju vjeru najprije promijenjenim, preobraženim životom.

Molitva

Za kraj ostani na gori pred uskrslim Gospodinom i zahvali mu.

Zahvali mu za ove duhovne vježbe koje danas završavaš.

Zahvali mu za svoj život, za njegovu blizinu i za život vječni.

Nemoj trošiti previše riječi. Dovoljno je i obično: „Hvala!“

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja