Budi dio naše mreže

Hrvatska radiotelevizija nam donosi prvi film koji cjelokupno obrađuje i njegov život uz mnoštvo dokumenata, arhivskog materijala i sugovornika. Film prati Stepinčev život od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću.

/ ab

Hrvatska radiotelevizija nam donosi prvi film koji cjelokupno obrađuje i njegov život uz mnoštvo dokumenata, arhivskog materijala i sugovornika – njih više od 25 – od hrvatskih i srpskih do povjesničara iz Njemačke, Slovačke, Italije, ali i visokih predstavnika Vatikana, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Film prati Stepinčev život od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću i pokušava odgovoriti što nam Stepinac ostavlja kao svoju oporuku. Detaljan je to prikaz boravka u Lepoglavi i krašićkom sužanjstvu, a govori i o milicijskoj represiji i trovanju. S posebnom je pozornošću obrađeno razdoblje od 1941. do 1946. godine te pokušava demistificirati ulogu nadbiskupa Stepinca kada govorimo o vjerskim prijelazima, spašavanju kozaračke djece, o Jasenovcu, o odnosu s Pavelićem i Titom.

O Alojziju Stepincu u filmu govore domaći i strani povjesničari: Mario Jareb, Hrvoje Klasić, Jure Krišto, Goran Hutinec, Miroslav Akmadža, Ivo Goldstein, Roberto de Mattei, Luigi Allena, Ljubodrag Dimić, Milan Koljanin, Radmila Radić, Bojan Dimitrijević; crkveni velikodostojnici: kardinal Joao Braz de Aviz, kardinal Josip Bozanić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, požeški biskup Antun Škvorčević, slavonski episkop Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja.

Povijesne događaje prate igrane scene, kardinala Stepinca u filmu glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić, a narator u filmu je glumac Dragan Despot. Posebnost i vrijednost ovoga filma je u tome što o kardinalu Stepincu možda prvi put na istom mjestu govore najpoznatiji hrvatski i srpski povjesničari te članovi i Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve.

U filmu je korišten bogat arhivski materijal Hrvatske televizije, a snimalo se u Zagrebu, Brezariću, Krašiću, Lepoglavi i Rimu. Direktor fotografije: Ivan Kovač Montaža: Damir Horvatek Redatelj: Neven-Mihael Dianežević Scenarist i urednik: Niko Kostanić

https://www.youtube.com/watch?v=h04YQTqs7jU&t=1s

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja