Budi dio naše mreže

O razlozima, načinu odvijanja i nekim plodovima hodočašća za HKR govori nacionalni koordinator hodočašća Ikone i međunarodni vijećnik Franjevačkoga svjetovnog reda Goran Luketa.

/ hjb

Ikona je nastala 2018. godine u Litvi, uoči 3. europskog kongresa Frame i OFS-a, nakon čega je krenula na hodočašće po bratstvima širom europskih država. Cilj je s ikonom obići sva mjesna bratstva, čak i članove obitelji, s obzirom da imamo dosta starijih i bolesnih članova, a onda netko iz bratstva donese ikonu čak i po kućama. Već od samoga početka sveti Franjo je Gospu u našem Pravilu nazvao Zastupnicom i Odvjetnicom svoje obitelji. Ova ikona je kao sredstvo koje nam pomaže u povezivanju i življenje franjevačke duhovnosti. Gospa, kao uvijek, naša dobra majka upućuje nas na Isusa.

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji / Ofs.hr

Na samoj ikoni prikazana je Blažena Djevica Marija koja u naručju nosi Isusa. Kao i svaka druga ikona, i ova je puna simbolike. A franjevačko ozračje na ovoj ikoni ispod slike BDM s Isusom daju likovi – i moći – svetoga Franje, svete Klare i svete Elizabete Ugarske.

Ikona Kraljice franjevačke obitelji u Hrvatskoj je od jeseni

Ikona je na hodočašće krenula krajem rujna. Prvi je put ikona predstavljena na kongresu hrvatskog bratstva OFS-a u Taboru. Nakon toga uputila se prema jugu i hodočašće je krenulo od Cavtata, Korčule, Pelješca, Splita… Točnije, na rasporedu je bilo Splitsko-dubrovačko područje. Ikona je dosad tijekom hodočašća bila na splitskom, šibenskom, zadarskom i riječkom području, trenutno je u zagrebačkom, a svoj hod će završiti u osječkom području.

Nakon Hrvatske, ikona će – do ljeta – obići i sva bratstva u Bosni i Hercegovini.

Odatle će u kolovozu ići u Portugal na Svjetski susret mladih, kojemu će, također u Lisabonu, prethoditi i Svjetski susret Franjevačke mladeži.

Ikona putuje i kopnom i morem

Mi smo baš radosni, jer smo imali veliku milost da je svih 40 dana, dok je ikona bila na splitsko-dubrovačkom području, bilo sunčano. Nijednom nije pala kiša, tako da baš mogli uživati u vremenu i, zajedno s našom Majkom, imati pravo hodočašće od bratstva do bratstva. Bratstvo je sve jako dobro prihvatilo, a preklopnike i sličice za uspomenu morali smo dodatno tiskati zbog velikoga interesa. Već kad smo krenuli s prijevodom tekstova za preklopnik i molitava i popratnih liturgijskih tekstova, djevojka koja je prevodila tekstove dugo je vremena tražila posao. Baš u vrijeme dok je radila prijevode, dobila je stalni posao, što znači da smo odmah mogli vidjeti milosti.

Novo zajedništvo

Kad se našim starijim i bolesnim članovima donese ikona i kad ajedno, u obiteljskom ozračju izmolimo franjevačku krunicu, primijećujemo baš velike milosti i za one koji prime ikonu i za one koji hodočaste s njome. Ikona ne ide samo po crkvama i samostanima, nego posjećuje i obitelji u kojima su naši stariji i bolesni članovi koji često nisu u stanju dolaziti na susrete i sudjelovati toliko u radu i životu reda.

Ikona s članovima Franjevačke obitelji / Ofs.hr

Kroz hodočašća ikone oživjelo je i franjevački duh i zajedništvo.

Na neki način želimo i njima omogućiti da susretnu Gospu i vide ikonu, da se zajedno pomolimo i tako ih podsjetiti da nisu sami te da smo i dalje braća i sestre i da živimo to zajedništvo. Nije propisano što moliti pred ikonom, ali s njom putuju i liturgijski materijali koji mogu pomoći članovima bratstva, svećenicima i župnicima koji prime ikonu odabrati obrazac na koji će način štovati ikonu. Baš nam je u lijepom sjećanju ostao, recimo, posjet klarisama u Splitu, koje su bile oduševljene posjetom ikone.

Klarise oko ikone / Ofs.hr

Konkretne milosti uz boravak ikone

“Moja obitelj i ja, zajedno s još jednom obitelji iz osječkog područja i jednim bratom, išli smo ljetos na primopredaju ikone u Mađarsku. Uz sam taj put, preuzimanje i predaju ikone u Hrvatskoj, imali smo čast intimno se pred ikonom pomoliti kao obitelj, što je posebno zanimljivo bilo djeci koja su sve doživjela iskreno i neposredno”, zaključio je brat Goran Luketa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja