Budi dio naše mreže

Da je pjesma dvostruka molitva, pokazuje to i bogatstvo pjesama posvećenih Majci Božjoj. Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo vjernici diljem naše zemlje proslavljaju hodočasteći u najveća marijanska svetišta te uz molitvu i pjevaju marijanske pjesme.

/ mp

Autor jedne od najljepših crkvenih pjesama Blaženoj Djevici Mariji, “Zdravo Djevo, kraljice Hrvata”, kojom Hrvati katolici u Hrvatskoj i dijaspori slave Majku Božju, svećenik je kojeg su na Daksi, otočiću nadomak dubrovačke luke Gruž, u noći s 25. na 26. listopada 1944. streljali partizani, bez suđenja i bez ikakvih dokaza krivnje. Riječ je o patru Petru Perici koji se rodio 27. lipnja 1881. u selu Kotišina poviše Makarske. Treba istaknuti da je Petar Perica za svojega apostolskog djelovanja u Splitu surađivao s Ivanom Merzom u namjeri da u Hrvatskoj osnuju svjetovni institut, o čemu je sačuvana njihova bogata korespondencija.

U Dubrovnik je došao u siječnju 1937. Tamo je postao apostol mladeži i pobožnosti Srca Isusova. Partizani su, vođeni bezbožnom komunističkom ideologijom, vidjeli u svećenicima Katoličke Crkve tzv. “narodne neprijatelje”. Optužbe protiv svećenika ne samo da su bile lažne i neuvjerljive nego često i neinteligentne. Pogotovo su im smetali isusovci. Komunisti su pogubili uzornoga kršćanskog humanista, čestitoga hrvatskog domoljuba te istinskog antifašista. Učinili su to iz ideološke mržnje, iz mržnje prema kršćanskoj vjeri.

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

Klapa Bistrica budući da pridonosi kulturnom životu Marije Bistrice i Hrvatskog zagorja također izvodi pjesme posvećene Majci Božjoj.

Prekrasne slike svetišta iz Marija Bistrice pogledajte u spotu klape Bistrice.

Klapa sveti Juraj HRM u svom repertoaru izvode pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

U čast Gospi Sinjskoj Klapa sv. Juraj HRM snimila je prekrasan spot.

“Čuj nas, Majko, nado naša,
k tebi vapimo mi svi!
Svak ti srce sad iznaša,
srce opuno ljubavi.”

Stihovi koje nas povezuju s Blaženom Djevicom Marijom. Poslušajte jednu od najljepših pjesama “Čuj nas majko” u izvedbi klape Luna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja