Budi dio naše mreže

Neposredno prije svog posljednjeg Uskrsa na zemlji, Pier Giorgio napisao je dugo pismo svom najboljem prijatelju, Marcu, i završio ga ovom prekrasnom željom: „Šaljem ti svoje najbolje želje, radije samo jednu, ali vjerujem da je to jedina želja koju pravi prijatelj može učiniti dragom prijatelju, a to je: Mir Gospodnji.

/ dz

“Kad budete imali mir svaki dan, bit ćete istinski bogati.”

Neposredno prije svog posljednjeg Uskrsa na zemlji, Pier Giorgio napisao je dugo pismo svom najboljem prijatelju, Marcu, i završio ga ovom prekrasnom željom: „Šaljem ti svoje najbolje želje, radije samo jednu, ali vjerujem da je to jedina želja koju pravi prijatelj može učiniti dragom prijatelju, a to je: Mir Gospodnji neka je uvijek s vama jer kada budete imali mir svaki dan, bit ćete istinski bogati“, piše Catholic Exchange.

Pier Giorgio je jasno istaknuo ono što smatra izvorom istinskog bogatstva: mir — onu vrstu koja proizlazi iz odnosa s Knezom mira.

Njegov način definiranja “istinski bogat” nekima bi se mogao učiniti čudnim. Uostalom, razina bogatstva koja ga je okruživala bila bi značajna čak i prema današnjim standardima. Pier Giorgio odrastao je sa sobaricama, kuharima, vrtlarima, vozačem i raznim drugim kućnim osobljem čija je svrha bila služiti potrebama obitelji. Dolazio je u kontakt s vrlo utjecajnim pripadnicima raznih segmenata društva, od politike do umjetnosti. Putovao je i posjećivao balove i usputno posjećivao visoke dužnosnike Crkve. Nije mu bio nepoznat luksuz koji je omogućio društveni položaj njegove obitelji. Odnos njegovih roditelja uobičajena je tema većine biografija o Pieru Giorgiju. Jedna priča govori o tome kako je konačno morao udariti šakom o stol tijekom obroka i reći: “Dosta!” da okonča svađu. Sam novac, osobno je iskusio Pier Giorgio, nije mu donio sreću.

U svom uskršnjem pismu Marcu, Pier Giorgio je jasno istaknuo ono što smatra izvorom istinskog bogatstva: mir — onu vrstu koja proizlazi iz odnosa s Knezom mira. Znamo za najmanje pedeset puta da je pisao o miru. Bila je to česta tema u njegovim pismima prijateljima i česta jadikovka koju je izgovarao kada je vidio koliko toga nedostaje u raznim situacijama. Mir je, rekao je, “najbolji od svih zemaljskih darova”. Na temelju njegovih spisa, vjerujem da bi dragovoljno razmijenio svo materijalno bogatstvo koje je njegova obitelj uživala kako bi doživjeli istinsko duhovno bogatstvo.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Marcu pisao o miru, Gospodin je neočekivano pozvao Pier Giorgija. Njegova smrt ostavila je ogromnu prazninu u njegovom domu, ali je donijela iscjeljenje u brak njegovih roditelja na način koji se nije činio mogućim za njegova života. Kroz zajedničko iskustvo dubokog gubitka, njegovi su roditelji pronašli određeni stupanj tog nekad nedostižnog mira. Uz veliku osobnu cijenu, molitve njihova sina bile su uslišane; postali su “istinski bogati”.

Molitva

O blaženi Isuse, daj mi smirenost duše u tebi.
Neka Tvoja moćna smirenost vlada u meni. Upravljaj mnome
, o kralju blagosti, kralju mira.

— Sveti Ivan od Križa

Djeluj

Razmislite o tome kako možete biti primjer mira kod kuće, u školi ili na poslu. Pozdravite druge danas govoreći: “Mir s vama!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja