Budi dio naše mreže

Na početku ljetnih školskih praznika vjeroučiteljica Natalija Lidija Kivač otkriva koje se bogatstvo krije u našoj djeci.

/ hjb

Uvijek pomno, pobožno i brižno prilazim i prigrljujem dio intime onih koji su mi povjereni, mojih vjeroučenika. Objedinjeni sat razrednika s vjeronaukom, iznjedrio je 30 životnih ciljeva. Kad sam spomenula brojku 30, razrogačili su oči. No, nakon nekoliko trenutaka, zdušno prionuvši, poneki su stigli i do više od njih 30. Usmjerenost, ozbiljnost i posvemašnja upućenost svetošću i gotovo tišinom su odjekivali.

Prošavši između njih, ganućem su me ispunjale ispisane riječi: ‘dobar muž, sretna žena, strpljiv otac, nježna majka, dobro odgojena djeca, marljiv(a), pošten(a), zadovoljan, zdrava obitelj, zadovoljan poslom, nastaviti baviti se sportom, …’ – u mnogim bilježnicima ispisanima.

Zaiskrile su mi zjenice, zažarila duša. Ponosna sam zbog tih cura i dečki!

A još većma oni posebni, nadasve osobni: ‘zaigrati košarku sa zetom, naučiti kuhati i peći kolače (i u jednoj muškoj bilježnici!), znati staviti obitelj na okup, naučiti meditirati, brinuti se o dedi, profesor zemljopisa, baki djelima zahvaljivati na ljubavi, naučiti odgovoriti na riječi ‘Volim te!’ na više načina, znati opraštati i moliti oprost, znati moliti, održati vjeru, imati vremena za ljubav, upoznati Boga, živjeti život, živjeti svaki dan kao da je posljednji, imati kumče, biti jak vjernik, pronaći kristal, umrijeti u miru s Bogom i s ljudima, roniti s bocama kisika, voljeti i biti voljen(a), objaviti knjigu i ostati nepoznat, promijeniti školstvo, biti krizmani kum, maknuti viruse iz kompa, zahvaljivati Bogu na malim stvarima svaki dan, obnoviti vikendicu, vidjeti tatu kako trči, brinuti se za roditelje u njihovoj starosti, prepoznati dobre ljude, ostati iskren(a), biti čvrst vjernik, odgojiti potomke u dobre vjernike, steći poštovanje, njegovati povjerenje iz dana u dan, jahati devu, ojačati vjeru, plakati radi sreće, ne odreći se svojih snova, biti ponosna na sebe, otpjevati himnu…’ – tek su neki od njih skoro 900!

Učionica je toga dana obilovala blagoslovima, jednostavnošću i malenošću, poniznošću i prostodušnošću. Zaiskrile su mi zjenice, zažarila duša. Ponosna sam zbog tih cura i dečki! Bit će to dobri i pouzdani ljudi! I kad god sam ugrabila priliku, nastojala sam im to reći. Pokazati. A oni, povjerljivi i iskreni, kakvi jesu, uzvraćali su i uzvraćat će preobilno.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja