Budi dio naše mreže

Torinsko platno bit će izloženo za javnost u prosincu 2020. u povodu 43. ekumenskog novogodišnjeg susreta mladih u organizaciji Zajednice iz Taizéa, koji će se održati u Torinu od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021.

/ at/IKA

Torinsko platno posljednji je put izloženo prije pet godina, od 19. travnja do 24. lipnja 2015., i tom ga je prilikom vidjelo više od dva milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Platno se čuva se u katedrali u tom gradu na sjeveru Italije i nije izloženo javnosti, osim u posebnim prilikama. Dugo je 4 m i 41 cm, a široko 1 m i 13 cm i na njemu je otisnut lik muškarca čije je tijelo bilo prekriveno ranama koje ukazuju da je prije smrti bio mučen i raspet.

Torinsko platno / Foto: Wikimedia

Prema predaji, vjeruje se da je u to platno bilo umotano tijelo Isusa Krista nakon njegove smrti na križu. Premda je na njemu proveden niz istraživanja, ta tvrdnja još uvijek nije pouzdano dokazana. Međutim, zbog karakterističnih obrisa lika koji je na njemu prikazan, Torinsko platno pomaže razumjeti i meditirati dramatičnu stvarnost Isusove Muke. Zbog toga ga je sv. Ivan Pavao II. nazvao “ogledalom Evanđelja”, ističe se na internetskim stranicama komisije zadužene za sveto platno pri Torinskoj nadbiskupiji.

Sv. Ivan Pavao II. istaknuo je da platno slikovito prikazuje muku i smrt Isusovu te da, promatrajući ga, svaki osjećajan čovjek osjeća unutarnje ganuće i potresenost.

“Za čovjeka vjernika bitno je prije svega to da je Platno ogledalo Evanđelja. Razmatranje Platna kaže nam da se na njemu vidi slika koja je tako tijesno povezna s onim što Evanđelje govori o muci i smrti Isusovoj. Svaki osjećajan čovjek, koji ga promatra, osjeća unutarnje ganuće i potresenost (…) Potrebno je biti svjestan velike vrijednosti ove slike koju svi mogu gledati, čiju tajnu sve do sada nitko nije mogao otkriti. Svakog razumnog čovjeka ona potiče na duboko promišljanje i može čak potaknuti na promjenu vlastitog života. Platno je, uistinu, neobičan znak koji privodi k Isusu, pravoj Riječi Očevoj, i poziva čovjeka na nasljedovanje primjera Onoga koji je za nas dao samog sebe”, piše portal Božje milosrđe.

Torinsko platno / Foto: Wikimedia

Nadbiskup Cesare Nosiglia najavio je izvanredno izlaganje Torinskoga platna povodom sljedećeg ekumenskog novogodišnjeg susreta mladih u Torinu.  Torino i ekumenska zajednica iz Taizéa povezani su već desetljećima. Brojne skupine mladih redovito putuju od Pijemonta do Taizéa kako bi sudjelovale u “Hodočašću povjerenja na Zemlji”, dok su u samom gradu svetog Ivana Bosca posljednjih godina održani brojni i značajni molitveni događaji koje promiče Ured za pastoral mladih Torinske nadbiskupije zajedno s grupom “Torino susreće Taizé”. Nadbiskup Cesare Nosiglia sazvao je konferenciju za tisak za petak 3. siječnja u prostorima Torinske nadbiskupije kako bi predstavio inicijative vezane za 43. ekumenski novogodišnji susret mladih. Crkva u Torinu pripremit će se kako bi pružila gostoprimstvo tisućama mladih u obiteljima i zajednicama, kao i na organiziranim susretima i radionicama. Osim toga, očekuje se da će za mlade sudionike toga susreta u prosincu ove godine biti predviđeno i vrijeme za kontemplaciju nad Torinskim platnom.

Papa Franjo pred Torinskim platnom 2015. / Foto: Vatican Media

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja