Budi dio naše mreže

Ključna riječ: torinsko-platno

Nove tehnologije ukazuju na to da je Torinsko platno staro dvije tisuće godina

Radiokarbonskim datiranjem Torinskog platna 1988. godine utvrđeno je da je relikvija za koju mnogi vjernici vjeruju da je Kristov pogrebni pokrov nastao prije oko 700 godina. Iako je to istraživanje sugeriralo da pokrov nije autentičan, nije umanjio vjeru tisuća koji hodočaste u Torino kako bi štovali relikviju. Nova tehnologija za datiranje sada je smjestila tkaninu u vrijeme kad je Krist živio.

Značenje trnja i njihovo otkriće na Torinskom platnu

Na Platnu su značajne četiri biljke, jer, kako izvještavaju istraživači Danin i Baruch, "ova zajednica... se pojavljuje samo na malom području Zemlje, u planinama Judeje i Judejskoj pustinji u Izraelu, u blizini Jeruzalema".

Torinsko platno i Veo iz Manoppella kao dokazi smrti i uskrsnuća Isusa Krista (4/6)

U četvrtom nastavku (od ukupno šest) feljtona o Torinskom platnu i Svetom Licu na velu iz Manoppella – koji objavljujemo na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže (HKM) i Informativne katoličke agencije (IKA) – razgovaramo s predavačem s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, arheologom dr. sc. Darkom Perišom (51), koji se u svojoj karijeri, među ostalim, bavio proučavanjem i kršćanskih relikvija.

Torinsko platno i Veo iz Manoppella kao dokazi smrti i uskrsnuća Isusa Krista (2/6)

Na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže (HKM) objavljujemo drugi dio (od ukupno šest dijelova) feljtona o zasigurno dvije najpoznatije relikvije u kršćanskom, katoličkom, svijetu - Torinskom platnu i Svetom Licu na velu iz Manoppella. Mnogi povijesni izvori, ali i brojna recentna znanstvena istraživanja na ove dvije kršćanske relikvije, ukazuju da se radi o materijalnim dokazima o postojanju Isusa Krista: o njegovom životu, muci na križu, uskrsnuću nakon što je iskrvario i umro od posljedica pribijanja na križ, probijanja tijela kopljem te drugim nemilosrdnim zlostavljanjima dok je visio na križu.

Torinsko platno i Veo iz Manoppella kao dokazi smrti i uskrsnuća Isusa Krista (1/6)

U sklopu ovoga feljtona, koji se sastoji od šest nastavaka, u narednim mjesecima na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže (HKM) i Informativne katoličke agencije (IKA) predstavit ćemo zasigurno dvije najpoznatije relikvije u kršćanskom, katoličkom, svijetu - Torinsko platno i Sveto Lice na velu iz Manoppella. Mnogi povijesni izvori, ali i brojna znanstvena istraživanja na ove dvije kršćanske relikvije, ukazuju da se radi o materijalnim dokazima o postojanju Isusa Krista, odnosno o njegovom uskrsnuću nakon smrti na križu.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja