Budi dio naše mreže

Ključna riječ: torinsko-platno

Torinsko platno - mogući dokaz Isusova uskrsnuća?

Torinsko platno prošlo je kroz znatno više znanstvenih ispitivanja od bilo koje druge relikvije u ljudskoj povijesti. Istraživanja su bila izuzetno temeljita, a uz iznimku upitnog datiranja ugljikom iz 1988., svi dokazi upućuju na to da je to Isusovo pogrebno platno. U nastavku pročitajte do kakvih se zaključaka došlo znanstvenim istraživanjima.

Antonio Marina: Torinsko platno – Ima li znanost odgovor?

Antonio Marina, univ. mag. theol., u izlaganju „Torinsko platno – Ima li znanost odgovor?“, u dvorani Franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru u utorak 20. veljače predstavio je povijesni razvoj i spoznaje znanstvenih istraživanja Torinskog platna.

Hrvatska kopija Torinskog platna

Ispod relikvija sv. Kordule, rimske mučenice iz 305. godine, pronađena je u Vodnjanu 2017. godine „krpa“ – naizgled samo podstava za relikvije. Nakon istraživanja u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, ustanovljeno je da se radi o kopiji Torinskog platna u prirodnoj veličini, koja je od 2022. godine trajno izložena u vodnjanskoj župnoj crkvi.

Nove tehnologije ukazuju na to da je Torinsko platno staro dvije tisuće godina

Radiokarbonskim datiranjem Torinskog platna 1988. godine utvrđeno je da je relikvija za koju mnogi vjernici vjeruju da je Kristov pogrebni pokrov nastao prije oko 700 godina. Iako je to istraživanje sugeriralo da pokrov nije autentičan, nije umanjio vjeru tisuća koji hodočaste u Torino kako bi štovali relikviju. Nova tehnologija za datiranje sada je smjestila tkaninu u vrijeme kad je Krist živio.

Značenje trnja i njihovo otkriće na Torinskom platnu

Na Platnu su značajne četiri biljke, jer, kako izvještavaju istraživači Danin i Baruch, "ova zajednica... se pojavljuje samo na malom području Zemlje, u planinama Judeje i Judejskoj pustinji u Izraelu, u blizini Jeruzalema".

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja