Budi dio naše mreže

"Zlo je čovjeka dovelo u sramotni položaj. Zlo je čovjeka toliko razorilo, razjedinilo, ogolilo, ubilo, ranilo, učinilo bolesnim, nesretnim, ranjenim, nezadovoljnim, ali što drži svijet to je dobrota, humanost, čestitost, vjernost savjesti i jedno i drugo je čovjek. Pomozi čovjeku, i požali zlog čovjeka jer on je jadan, otrovan, bolestan, on ne živi, pomozi mu da bude čovjek. Čovjek, ti si čovjek. Kakav si ti čovjek?", piše Tomislav Ivančić u knjizi "Minuta za tebe".

/ im
Kad kažemo riječ čovjek, svi znaju na koga mislimo. Kad kažemo čovjek onda svi znamo da ne mislimo ni na životinje, biljke, anđele, zna se da mislimo na biće koje hoda na dvije noge ima ruke i glavu, na biće koje jede, pije, treba spavati i odmarati se ali i raditi. On se od biljaka i životinja razlikuje po tome što ima duhovnu dušu on misli, govori, stvara, on ima želje i projekte, on ih ostvaruje, on je svjestan sebe i svijeta, on je slobodan i zato može odlučivati, ali zato je i odgovaran za ono na što se odlučuje i za što se odlučuje. On sve nadilazi i gospodari svemu. Čovjeku je dano da da bude gospodar cijele prirode i zemlje, a da on jedino bude pooslušan Stvoritelju. Tada bi bio sklad u svijetu. Čovjek sadrži u sebi sve, on ima mrtvu materiju, biološki svijet, psihički svijet, dušu i duh. Sve što postoji u čovjeku je, stoga je čovjek čitav svijet u malom. On je kruna svega. Sve o čovjeku zavisi. Čovjek je čudesno biće. Čovjek je miljenik Stvoritelja, vrhunsko biće u stvaranju svega jer anđeli ne sadrže u sebi sve, ali čovjek je.
Sve što postoji u čovjeku je, stoga je čovjek čitav svijet u malom. On je kruna svega.

No istovremeno kad promatramo riječ čovjek, onda mislimo na 7 milijardi ljudi, mislimo na tolike bolesne, hendikepirane i stare, na one koji pune zatvore, na one koji su u opasni, na političare koji spremaju ratove, mislimo na znanstvenike koji izrađuju atomske i hidrogenske bombe, mislimo na zločince, mislimo na one koji užasno trpe, na djecu koja se rađaju bespomoćna i trebaju druge da o njima brinu.

Mislimo na toliko bezakonitih zakona, zakona koji su protiv čovjeka, koji ubijaju čovjeka, zakon o abortusu, zakon o eutanaziji, toliki zakoni koji ubijaju čovjeka, koji su protiv čovjeka, koji ubijaju moral u njemu i koji postavljaju laž naspram istine. Kad tako onda gledamo onda imamo dvije slike o čovjeku. Pa tko je onda čovjek, u prvom dijelu čovjek zvuči gordo, a u drugom dijelu čovjek zvuči sramotno.

Pomozi čovjeku, i požali zlog čovjeka jer on je jadan, otrovan, bolestan, on ne živi, pomozi mu da bude čovjek.
Zlo je čovjeka dovelo u sramotni položaj. Zlo je čovjeka toliko razorilo, razjedinilo, ogolilo, ubilo, ranilo, učinilo bolesnim, nesretnim, ranjenim, nezadovoljnim, ali što drži svijet to je dobrota, humanost, čestitost, vjernost savjesti i jedno i drugo je čovjek. Pomozi čovjeku, i požali zlog čovjeka jer on je jadan, otrovan, bolestan, on ne živi, pomozi mu da bude čovjek. Čovjek, ti si čovjek. Kakav si ti čovjek?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja