Budi dio naše mreže

Na treću nedjelju kroz godinu iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Petra Maskaljevića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnog vikara župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. "Odgovor na tvoja najdublja i najbolnija životna pitanja stoji samo u jednoj osobi: Bogu i Čovjeku – Isusu iz Nazareta!", poručuje vlč. Petar Maskaljević.

/ mp

Osluškujući današnja čitanja, izdvaja se pitanje: Tko je Isus za nas ljude? Sv. Ivan Krstitelj daje svoje svjedočanstvo za Isusa. Naziva ga  Jaganjcem Božjim koji oduzima grijehe svijeta. Zašto je Ivan Krstitelj od svih naziva za Isusa upotrijebio upravo ovaj? Prva Bogu ugodna žrtva za koju znamo bila je žrtva janjeta koju je prinio Abel, Adamov sin. Izraelci su izbjegli pokolju u Egiptu zbog krvi žrtvovanog janjeta kojom su poškropili dovratke svojih kuća. Svake su godine u spomen na taj događaj žrtvovali vazmeno janje kao znak prijelaza iz ropstva u slobodu.

Izraz Janje Božje bio je vrlo poznat starozavjetnim Židovima. Janje je bilo znak nevinosti i blagosti. Ono nikome ne može učiniti zlo, samo drugi njemu. Prorok Izaija navijestit će iskupiteljsko Janje, određeno za klanje: Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satrjieše, njegove nas rane iscijeliše. Nije to više jaganjac koji otkupljuje jedan narod od političkog robovanja, to je Jaganjac koji od propasti oslobađa sve narode uzimajući na sebe njihove grijehe. Isus je to janje koje cijenom svojega života i svoje prolivene krvi, preuzimajući na sebe grijehe cijelog svijeta, svima donosi oproštenje i novi život. Nije došao objasniti patnju, nego ju je šutke uzeo na svoja ramena kao svoju sudbinu.

Naš je svijet bolestan. Bolestan zbog najrazličitijih grijeha koji potiču osjećaje krivnje. I što onda činimo? Okrećemo se svemu i svačemu, samo ne tom Jaganjcu koji jedini ima moć uništiti naše grijehe. I na ovoj svetoj misi svećenik će neposredno prije pričesti, pokazujući posvećenu hostiju, ponoviti Ivanove riječi: Evo Jaganjca Božjega! Danas smo pozvani da u sebi promislimo koliko je zaista Isus za mene Jaganjac koji oduzima moje grijehe, koji mi vraća prijateljstvo i mir s Bogom. Slika umilnog jaganjca želi u meni probuditi sliku Isusa, Boga koji ništa ne uzima, koji mi ne prijeti, koji je nježan i sućutan Bog, blizak u mojim bolima i koji mi ne daje samo neke savjete, nego i pati sa mnom, uzima na svoja leđa moj teret.

Danas mi Ivan Krstitelj govori: Ne traži spasenje na krivim mjestima, ne traži oslobođenje od onih koji ti ga ne mogu dati (oni koji su se sami prozvali osloboditeljima postali su najveći zarobljivači čovjeka). Odgovor na tvoja najdublja i najbolnija životna pitanja stoji samo u jednoj osobi: Bogu i Čovjeku – Isusu iz Nazareta!

Uz dopuštenje uredništva, propovijed vlč. Petra Maskaljevića prenosimo iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije na koji se možete pretplatiti OVDJE. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja