Budi dio naše mreže

Dala nam je svoj mobitel kako bi nam pokazala da je bila zaručena. Potom se njezin mobitel zaključao i kada sam ga pokušao otključati pročitao sam na pozadini citat Dominika Savija: ‘Radije umrijeti, nego sagriješiti‘.

/ im

Zaručnici Luka Martić i Ana Palić posvjedočili su u sklopu ‘Holywina‘ u Župi Presvetog Srca na Visokoj u Splitu pred mnoštvom mladih o hodu bez Boga i s Bogom. Posebno su naglasili ulogu sv. Dominika Savija u njihovom životu te su ispričali kako je njih dvoje povezao svečev citat.

Ana Palić na početku svojeg svjedočanstva istaknula je da nije baš bila vezana za Crkvu, na nedjeljne mise išla je na nagovor mame, rado je čitala horoskope kroz koje je mislila da joj govori Bog. “Bila sam jako emotivna osoba, vezla se često za ljude zbog čega je donosila jako loše odluke. U srednjoj školi se odvojila i od sakramentalnog života i prošlo je pet godina da se nisam ispovjedila. S devetnaest godina sam ušla u ozbiljnu vezu i s tim dečkom ostala sam tri i pol godine. Zaručili smo se. On je zaista bio dobar dečko, ali jednostavno mi nismo nikako bili jedno za drugo. Nismo uopće bili primjer para kakav bi netko uopće htio biti. To je bila toksična veza, puna ljubomore, nepovjerenja i svađa. Nismo živjeli ni čistoću”, rekla je.

Više puta vlč. Ivan Valentić govorio je da trebao riskirati s Bogom.

Kazala je kako je u međuvremenu krenula na ciklus Deset Božjih zapovjedi pod vodstvom vlč. Ivana Valentića koji ju je počeo mijenjati. “Više puta vlč. Ivan Valentić govorio je da trebao riskirati s Bogom. Svašta mi se vrtjelo po glavi, ali nisam si mogla reći da trebam prekinuti tu vezu iako je ona više bila navika nego prava ljubav. No odlučila sam da bih trebala prekinuti. Puno puta smo prekidali i uvijek bi se mirili. U lipnju smo se zaručili, a ja sam u srpnju shvatila da to ne želim. Bog mi je dao intuiciju gdje sam samu sebe pitala želim li da netko primjerice od mojih nećaka bude naše dijete. ‘Želiš li da jedno dijete živi s takvim roditeljima?‘. Bilo mi je jako sebično ostati u takvom odnosu samo zato što nema hrabrosti to prekinuti. Shvatila sam da ne želim to ni djeci, ni meni ni njemu jer bi jednog dana sigurno došlo do rastave”, istaknula je.

Govoreći o razdoblju nakon prekida istaknula je da je njome ovladao veliki strah od samoće. “Na koncu sam rekla ako i trebam biti sama bolje i to nego da sam nesretna ili da nekog drugog unesrećim. Nakon toga sam bila katastrofa, ne zbog prekida, nego zbog toga što sam napokon sama”, naglasila je.

Luka je istaknuo da je njegov put bio šarolik, ali da je u srcu uvijek tražio Boga. “Vjerovao sam u Boga, ali nisam vjerovao u živoga Boga i to je bio najveći problem u mome životu.”, rekao je.

Kroz devetnicu sv. Ivanu Boscu se stalno spominjao Dominik Savio i mene je zanimalo tko je taj.

Ana je posvjedočila da je bila potpuno izgubljena i nesvjesna što radi no dodala je kako joj se nakon toga rodila sve veća čežnja i želja za Bogom. “Između svih devetnica koje sam molila našla se devetnica sv. Ivanu Boscu. Bio mi je totalno nepoznat i nebitan lik. Nisam čak htjela moliti njega, ali sam s druge strane željela neku kraću devetnicu, a devetnica njemu je tada bila najkraća. I zbog toga sam izabrala moliti se njemu. Kroz devetnicu sv. Ivanu Boscu se stalno spominjao Dominik Savio i mene je zanimalo tko je taj. Išla sam potražiti tko je to i otkrijem da je to neki mali salezijanski svetac koji je umro u četrnaestoj godini. Ostala sam zapanjena da je neko dijete toliko žudilo za svetošću, a ja s dvadeset i tri godine ne znam gdje ću i što ću. Našla sam njegov citat: ‘Radije umrijeti, nego sagriješiti.‘ koji mi se urezao duboko u pamćenje. Meni je to bi šamar. Odlučila sam sebi staviti to na pozadinu i da svaki put kada uzmem mobitel to vidim i sama sebi dam šamar. Meni je to bila rečenica broj jedan. Nakon toga krenula sam moliti Pompejsku devetnicu za muža. Fra Josip mi je rekao da ne tražim svoju volju nego Božju. Nakon toga sam rekla Gospodinu da mi pošalje onoga koji želim slijediti primjer Isusa Krista, a ne kojega ja želim te da meni otvori srce da to prihvatim”, istaknula je.

Kada smo došli tamo osjetio sam prisutnost živoga Boga i od toga trenutka dosta agresivno je rasla moja vjera.

Govoreći  o svom putu prema Gospodinu Luka je istaknuo da je s prijateljem krenuo trenirati u sportsku dvoranu koja je bila u sklopu župe na Kmanu gdje je djelovao don Ivan Terze. “Nagovarao nas je da idemo s njim u Poljsku na Taizé. Nisam želio ni čuti za to, ali don Ivan je bio uporan. Prijatelj Mile me upitao: ‘Kad si zadnji put učinio nešto novo?‘ i ja sam tada pristao na tu ideju. Kada smo došli tamo osjetio sam prisutnost živoga Boga i od toga trenutka dosta agresivno je rasla moja vjera. Shvatio sam nakon toga da ne mogu živjeti kako sam živio”, rekao je.

Posvjedočio je kao je u Oratoriju na Kmanu primijetio na zidu citat Dominika Savija: “Radije umrijeti, nego sagriješiti” koji mu se duboko urezao i doslovno se vodio njime. Istaknuo je kako je bio pozvan na druženje kod prijatelja u Zagrebu na koje mu se nije išlo jer kako je rekao to više nije bilo nikako za njega. Kazao je da je mogao do kraja života biti sam.

I od tog trenutka sam znao da će biti moja žena.

“Tu sam upoznao Anu. Iskreno u početku sam mislio da je neka raspuštenica. Ne znam ni danas kako smo moj prijatelj, njezina prijateljica, ona i ja završili zajedno za stolom. Ispričala je da je bila zaručena i nisam vjerovao u to. Dala nam je svoj mobitel kako bi nam pokazala da je bila zaručena. Potom se njezin mobitel zaključao i kada sam ga pokušao otključati pročitao sam na pozadini citat Dominika Savija: ‘Radije umrijeti, nego sagriješiti‘. Pitao sam ju otkud ona zna za njega. I od tog trenutka sam znao da će biti moja žena”, prisjetio se.  A Ana je istaknula da od svih njih dvadeset koji su bili tamo Luka joj je najviše išao na živce. “Nikad mu ne bih dala šansu da se nije dogodio taj trenutak s citatom. Kao da smo dobili novi razum i novo srce. I u tom trenutku sam imala spoznaju da će on biti moj muž”, zaključila je.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja