Budi dio naše mreže

Sport može biti izvrstan alat dok težimo rastu u disciplini i predanosti. U današnjem je svijetu izazov prigrliti ljubav prema sportu, a ne dopustiti da sport postane središte nečijeg života, pa čak ni života cijele obitelji. I igrači i navijači mogu doći u iskušenje da pronađu svoj identitet u izvedbi ili nastupu željene momčadi.

/ dz

Sveci koji su bili sportaši pokazuju nam da je moguće uravnotežiti ljubav prema atletici sa životom usredotočenim na molitvu i služenje. Također nas podsjećaju da ljudi s uobičajenim hobijima mogu biti sveci – i da sport može biti izvrstan alat dok težimo rastu u disciplini i predanosti, piše Aleteia.

Sveti Josip Mukasa Balikuddembe (1860.-1885.) Rođen je u današnjoj Ugandi i do kraljevog dvora, gdje je prešao na katoličanstvo i na kraju je izabran za vođu katoličke zajednice. Poput svetog Charlesa Lwange (koji ga je naslijedio), Balikuddembe je bio nadareni hrvač. Također je bio poznat kao brzi trkač velike izdržljivosti, često trčeći četrdesetak kilometara kako bi bio s katekumenima na udaljenijim mjestima. Kad se usprotivio kraljevoj odluci da ubije anglikanskog biskupa, dobio je dopuštenje (sljedeći dan) da trči za krvnicima i zaustavi smaknuće. Iako se potrošio na  taj zadatak, stigao je prekasno. Nije uspio spasiti osuđenog čovjeka, a ubrzo je i ubijen.

Službenica Božja Rosa Giovannetti (1896.-1929.) Bila je talijanska kateheta i talentirana violončelistica koja je obilazila Italiju održavajući koncerte u korist migranata i izbjeglica kojima je služila. Također je svirala klavir i voljela je plivanje, ronjenje i utrke brodom, čak je povremeno sudjelovala u plivačkim utrkama. U 30-ima Rosa je razvila užasno bolno stanje kože koje joj je oduzelo život kad je imala 33 samo godine.

Bl. Alberto Marvelli (1918.-1946.) Bio je mladi talijanski neženja s diplomom inženjera. Doživotni sportaš, Alberto je bio izvrstan plivač i nogometaš (često je zabijao na mjestu napadača), a igrao je i odbojku i stolni tenis. Ipak, njegovo bi se bicikliranje pokazalo najplodonosnijim; vođa Katoličke akcije, Alberto bi se vozio okolo skupljajući hranu i odjeću, a zatim bi sve to dijelio siromašnima – čak i poklanjajući vlastite cipele ili svoj bicikl ako bi pronašao ljude u potrebi. Također je radio kao član otpora, oslobađajući uhićene od strane nacista i odlazeći u koncentracijske logore otključavajući vagone u kojima su se nalazili.

Maria Orsola Bussone (1954.-1970.) Bila je talijanska tinejdžerica koja je svirala gitaru i voljela pjevati, posebno uz pop glazbu. Voljela je i sport, posebno rolanje, skijanje, plivanje i biciklizam. Članica pokreta Focolare, Maria je bila uključena u evangelizaciju i razvila je snažan osjećaj ljepote patnje kada je sjedinjena s Križem. Udarila ju je struja dok je sušila kosu sa samo 15 godina.

Sveta Dulce Pontes (1914. – 1992.) bila je brazilska časna sestra koja je nominirana za Nobelovu nagradu za svoj rad sa siromašnima. Navijačica nogometne momčadi Ypiranga, mlada Dulce svake je nedjelje s ocem odlazila na stadion kako bi ih bodrila. Ali ljubav prema nogometu nije ograničila na gledanje; Dulce je također igrala, kako u djetinjstvu, tako i kasnije nakon ulaska u vjerski život, igrajući se s djecom na ulici kako bi im unijela radost u težak život. Dulce je također gradila bolnice i pučke kuhinje i svirala harmoniku  razveseljavajući pritom radnike.

Sluga Božji Guido Schäffer (1974-2009.) Bio je brazilski liječnik i sjemeništarac. Provodio je vrijeme posjećujući siromašne i pružajući im medicinsku pomoć, organiziravši molitvene grupe za svoje prijatelje i surfajući u blizini svog doma u Copacabani. Prema riječima prijatelja, Guido je rekao da je “surfanje tubom, vožnja tubom bilo savršeno iskustvo jer je to bilo poput zagrljaja od Boga”. Skoro je završio sa sjemeništem kad je s nekoliko prijatelja surfao kao svojevrsna momačka večer za prijatelja koji se sutradan vjenčao. Zajedno su se molili prije nego što su izašli, ali Guido je ubrzo pao s daske, što ga je pogodilo u vrat i onesvijestilo; utopio se prije nego što su njegovi prijatelji mogli izvući njegovo tijelo na obalu.

Matteo Farina (1990.-2009.) Bio je mladi sportaš i glazbenik koji je svirao gitaru i volio kemiju. Nadao se da će postati inženjer zaštite okoliša, ali s 13 godina dijagnosticiran mu je rak mozga i umro je šest godina kasnije. Tijekom bolesti trpio je od radosti i nastavio je zagrliti Isusa kao običan tinejdžer. Tijekom godina sudjelovao je u karateu, košarci, gimnastici, nogometu, tenisu i odbojci.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja