Budi dio naše mreže

Isus pita "voliš li me (agapao)?" Riječ "agapao" znači ljubav koja je sposobna dati život za voljenu osobu, najviši stupanj ljubavi. Petar odgovara: „Da, Gospodine, ti znaš da te volim (fileo).“ Riječ “fileo” opisuje ljubav prijatelja, odnosno ne najveću ljubav. Isus se ne obeshrabruje i ponovno pita, ali dobiva sličan odgovor.

/ dz

Nakon uskrsnuća imamo samo vrlo kratke Isusove izjave. Svaka od njih je neprocjenjiva jer otkriva ono što je najvažnije, piše Aleteia.

Najvažnije pitanje

Nakon uskrsnuća imamo samo vrlo kratke Isusove izjave. U dužoj verziji današnjeg Evanđelja, Isus postavlja najvažnije pitanje prvom od apostola. Izvorni grčki tekst Evanđelja daje više dubine ovom pitanju od prijevoda. Pa pogledajmo originalnu verziju.

Kad su se popeli na obalu, ugledali su vatru na drveni ugljen.

Prije nego se uopće usredotočimo na ključno pitanje, vrijedi napomenuti još jedan važan detalj. Isus postavlja pitanje Petru nakon što je pripremio doručak za učenike na vatri “drvenog ugljena” (antrahija). Ovaj detalj podsjeća na još jedan događaj na požarištu. Prije Isusove muke i smrti, Petar se odrekao Isusa dok se grijao na vatri također napravljenoj od “ugljeva” (anthrahija) u Aninom dvorištu (vidi Ivan 18,18).

Šimune, sine Ivanov, voliš li me (agapao) više od ovih?

On mu odgovori: Da, Gospodine, ti znaš da te volim (fileo).

Isus se Petru obraća imenom koje je imao prije nego što je postao Njegov učenik i stijena: „Šimun, sin Ivanov.” Tri puta ga pita voli li ga. Koliko je puta Petar zanijekao Isusa. Na taj je način Isus Petra duhovno izliječio od njegove izdaje. Pokajući se i tri puta ispovjedivši ljubav, Petar je obnovio odnos s Isusom.

Podatak o tome kakav je to odnos bio zabilježen je riječima izvornog grčkog evanđelja.

Isus pita “voliš li me (agapao)?” Riječ “agapao” znači ljubav koja je sposobna dati život za voljenu osobu, najviši stupanj ljubavi. Petar odgovara: „Da, Gospodine, ti znaš da te volim (fileo).“ Riječ “fileo” opisuje ljubav prijatelja, odnosno ne najveću ljubav. Isus se ne obeshrabruje i ponovno pita, ali dobiva sličan odgovor:

“Šimune, sine Ivanov, voliš li me (agapao) više od ovih?”

Šimun Petar mu odgovori: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim (fileo).”

To pokazuje Isusov poziv ne samo na prijateljstvo, već na najveći odnos ljubavi. Petar je, međutim, kao i obično iskren i svjestan svojih slabosti, pa odgovara da Isusa ljubi ljubavlju prijatelja. Učitelj to prihvaća i spušta se na razinu ljudskog bića, te po treći put više ne koristi riječ “agapao”, već “fileo”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja