Budi dio naše mreže

"Advent je više nego bilo koje drugo vrijeme u liturgijskoj godini – marijansko i Marijino. Svibanj i listopad možda jesu tzv. „marijanski mjeseci“, ali ih došašće u svemu nadvisuje. Ni u jednom drugom vremenu se u tolikoj mjeri ne govori o Mariji kao u ovome, pripravnome za Božić", poručio je fra Ivan Marija Lotar o Marijinoj nezaobilaznosti u vrijeme došašća.

/ md

Župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, fra Ivan Marija Lotar podijelio je na svojim društvenim mrežama tekst kojim ukazuje na Marijinu važnost u iščekivanju Božića tumačeći što nam ona poručuje svojim životom. Što sve možemo naučiti od Blažene Djevice Marije i kako je možemo slijediti pročitajte u objavi koju u cijelosti prenosimo u nastavku.

Blagoslovljena ti! Blažena ti! Budi blaga radi časti koja ti je iskazana i zato što povjerova da će ti se ispuniti što ti je rečeno! Neka se o tebi blago slovi, tj. govori među svim ženama, među svim ljudima! Ovim i mnogim drugim riječima sveta Elizabeta hvali Majku svoga Gospodina.

Advent je više nego bilo koje drugo vrijeme u liturgijskoj godini – marijansko i Marijino. Svibanj i listopad možda jesu tzv. „marijanski mjeseci“, ali ih došašće u svemu nadvisuje. Ni u jednom drugom vremenu se u tolikoj mjeri ne govori o Mariji kao u ovome, pripravnome za Božić.

Što nam Marija poručuje? U malo riječi, puno toga.

Marijina šutnja – ona govori samo kada mora, a kada nešto veli, tada to odzvoni u srcima sviju oko nje. U ostalo vrijeme, ona šuti i čuva sve u svome srcu – toj dragocjenoj riznici Božjoj, kako bi mogla – kada zatreba – posegnuti u riznicu i mudrošću majke obasjati nazočne.

Marijin govor – je vrlo sažet, rijedak i odmjeren. Njezine riječi obojene blagošću i mirnoćom, ali snagom autoriteta one koja je u svemu službenica Božja.

Marijina poniznost – nadvladava ljudsku nadmenost i nadutost, a istovremeno penje se svojom skromnošću do prijestolja Božjega od kojega za nas prosi svaku milost!

Marija blizina – osigurava nam radost, kako čujemo u evanđelju. Pobjeđuje malodušje i sitničavost! Ona nas rado dovodi Isusu!

Marijina molitva – njezina molitva je ustrajna, nedvosmislena, predana. Od svih časti koje je kao Majka Božja mogla (prema predaji) uživati, ona se odlučuje do kraja vremena biti našom zagovornicom. Marija je uzor molitve, one neprestane! Isusove!

Marijina vjera – premješta planine, ruši neprijateljske zasjede, ranjava Sotonu, pobjeđuje svaki očaj. Vjera koja Očevu volju čuje, sluša, posluša i izvrši!

Marijina nada – nadvisuje i pobjeđuje svaki očaj, hrani one koji se oko nje okupljaju; njezina nada jasna je poput jutarnje zvijezde, poput podnevnoga sunca.

Marijina ljubav – pobjeđuje zlo i tamu neopraštanja i u središte života stavlja služenje Bogu, vršenje njegove volje, osobu svoga Sina!

Marija nije, drage sestre i braćo, fakultativni nego, naprotiv, obvezan predmet naše vjere. O njoj se blago slovi među svim ženama, među svim ljudima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja