Budi dio naše mreže

"Nitko iz našeg srca ne može izvući nešto loše ako mu mi to ne damo. Drugima darujemo ono što je u nama. Ako je u mom srcu ljubav, ne mogu drugome dati mržnju. Ako je istina, ne mogu dati laž, ako je poštenje, ne mogu dati krađu itd. Poslušajmo i živimo Isusov poziv danas. Nije dosta samo slušati, nego djelima pokažimo i dokažimo svoju ljubav prema Bogu. Ljubav i milosrđe zajedno daju život vječni. Na tim principima gradimo svoj život", piše fra Julijan Madžar u svojem promišljanju.

/ im

Jeste li ikada gledali djecu kada im netko nešto daruje? Bez smetenosti i sustezanja uzimaju što im se daje. Dok je kod starijih ipak drukčije. Nećkamo se i kažemo pa to nije potrebno ili uzvraćamo što ja mogu učiniti za vas?  Ne bismo htjeli ikome ostati dužni. Ako smo negdje pozvani onda i mi tražimo zgodan termin za uzvratiti poziv. Taj jedan princip života prava i reda, prema načelu svakome ono što je zaslužio naš svijet bi učinio hladnim i nečovječnim, piše fra Julijan Madžar u svojem promišljanju za Radiopostaju mir Međugorje.

Taj jedan princip života prava i reda, prema načelu svakome ono što je zaslužio naš svijet bi učinio hladnim i nečovječnim.

Evanđelja pak poznaje još jedan princip djelovanja osim prava i reda i svakome kako je zaslužio. Svoje principe ne trebamo ukidati, ali ih možemo nadograditi, to je poruka evanđelja. Isus djeluje po jednom drugom principu, a to je princip dobrote i velikodušnosti – tj. milosrđa. Sveti papa Ivan Pavao II. smatra  da je jedino milosrđe sposobno učiniti da čovjek samoga sebe daruje drugima, a ne čista pravednost.

Samo radikalna ljubav, ona iz koje je izbačen svaki interes može promijeniti ljubljenu osobu i vratiti je na put dobra.

U temelju milosrđa jest ljubav, a najsavršeniju ljubav nam je pokazao sam Isus Krist. Isus je prakticirajući Božju ljubav shvatio svoje poslanje upravo kao poslanje izgubljenima, odbačenima, prezrenima – zapravo kao poslanje prema svima koji u ovome svijetu nemaju nikakve mogućnosti i nikakve realne nade. Isus im, susrećući ih prije svega kao ljude, daje novu nadu i novu mogućnost. Samo radikalna ljubav, ona iz koje je izbačen svaki interes može promijeniti ljubljenu osobu i vratiti je na put dobra. Oslobođenje od mržnje ne događa se uništavanjem onoga koji mrzi, nego njegovim spašavanjem prakticirajući prema njemu ljubav.

Nitko iz našeg srca ne može izvući nešto loše ako mu mi to ne damo. Drugima darujemo ono što je u nama.

Nitko iz našeg srca ne može izvući nešto loše ako mu mi to ne damo. Drugima darujemo ono što je u nama. Ako je u mom srcu ljubav, ne mogu drugome dati mržnju. Ako je istina, ne mogu dati laž, ako je poštenje, ne mogu dati krađu itd. Poslušajmo i živimo Isusov poziv danas. Nije dosta samo slušati, nego djelima pokažimo i dokažimo svoju ljubav prema Bogu. Ljubav i milosrđe zajedno daju život vječni. Na tim principima gradimo svoj život!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja