Budi dio naše mreže

Zna li tvoje dijete da ga voliš? Dok postavljam ovo pitanje, mislim na činjenicu da dijete osjeti kada mu se laže, kada vidi da stvarnost nije onakva kakvom mu je roditelj predstavlja.

/ Matija Đudarić

Poznat mi je slučaj jednog djeteta koji bi se zbog najobičnije gripe ili prehlade morao suočavati s negativnim komentarima roditelja. “Zašto sam uopće i htjela imati djecu”, samo su neke od izjava koje su mu bili upućene.

Sjećanje za cijeli život

Taj trenutak ljutnje, taj trenutak roditeljskog egoizma u tom se djetetu urezao zauvijek. Ne radi se o tome da je to dijete bilo preosjetljivo ili razmaženo, nego da je to bio jedan od primjera, jedan od načina kojima mu se redovito izražavala “ljubav”.

Ono se takvih događaja neće sjećati na razumskoj razini – u smislu svih detalja i sitnica tog trenutka, koliko će više zapamtiti uvredu emocionalno, pri čemu će srasti s uvjerenjem da nije vrijedno truda ili bilo kakve pažnje – jer ometa nekoga u nekom važnijem poslu.

Postoje roditelji koji olako shvaćaju svoju roditeljsku ulogu. Neki nastavljaju druženja s prijateljima i provođenje svojih hobija jednako kao i prije braka, neovisno o potrebama vlastite djece. Kada bi barem takvi roditelji znali koliko ranjavaju svoju djecu tim postupcima. Kada bi barem znali kakvu im poruku time šalju..

Ono se takvih događaja neće sjećati na razumskoj razini – u smislu svih detalja i sitnica tog trenutka, koliko će više zapamtiti uvredu emocionalno, pri čemu će srasti s uvjerenjem da nije vrijedno truda ili bilo kakve pažnje – jer ometa nekoga u nekom važnijem poslu.

To dijete, čiji primjer navodim nije znalo kako to izgleda kada se roditelji međusobno vole. To dijete nije znalo kako izgleda zajednički objed. To dijete nije znalo kako izgleda čestitanje rođendana ili blagdana od strane vlastitih roditelja. Tom djetetu u materijalnom smislu nije ništa nedostajalo. Ali – samo u tom smislu…

Što je zaista važno?

Pa ipak, mnogi nažalost ne znaju da imati mnogo novca ne znači da će njihovo dijete izrasti u kvalitetnu osobu. Mnogi takvi roditelji ne znaju da je djetetu potrebnija ljubav od bilo čega drugoga. Mnogi ne znaju da se u djetetovoj najranijoj dobi, s obzirom na doživljena iskustva stvaraju predispozicije za (ne)kvalitetan ostatak života.

To dijete, čiji primjer navodim nije znalo kako to izgleda kada se roditelji međusobno vole. To dijete nije znalo kako izgleda zajednički objed. To dijete nije znalo kako izgleda čestitanje rođendana ili blagdana od strane vlastitih roditelja.

Poštovani čitatelju, ova priča ne završava tragično. Zašto? Jer se za život tog djeteta pobrinuo Onaj koji je jedini to dijete htio. Na život tog djeteta, danas odrasle osobe, Gospodin Bog slao je mnoge ljude koji su mu govorili koja je istina njegovog života.

Primjer djeteta koji sam naveo u kratkim crtama pouka je onima koji se slično ili gore ponašaju prema svojoj djeci – jednako kao i onima koji su uvjereni da ne mogu pogriješiti u odgoju i da su savršeni roditelji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja