Budi dio naše mreže

Pročitajte priču o nastanku ovoga samostana posvećenog sv. Katarini Aleksandrijskoj u kojem su se prema nekim legendama, a pod zaštitom milosti i ljepote, događala čuda.

/ at

Samostan sv. Katarine od Sassa u talijanskoj Lombardiji raj je na zemlji otkriven od čovjeka koji je prošao pakao, piše portal Italian Ways.

Prema jednoj legendi, u 12. je stoljeću bogatog lihvara i trgovaca Alberta Besozzija zahvatila oluja na jezeru Maggiore. U tim dramatičnim trenucima vlastita života, osjećao se izgubljenim i zazvao je za pomoć sv. Katarinu Aleksandrijsku kojoj je bio posvećen. Nakon što je čudom spašen odlučio je promijeniti svoj način života kako bi nakon smrti stigao u raj. Postao je pustinjakom upravo na tom djeliću svijeta gdje je spašen po milosti Božjoj.

Pored špilje u kojoj je Besozzi živio izgradio je kapelicu u kojoj je nakon smrti i pokopan. Ta kapelica dio je predivne strukture izgrađene između 13. i 17. stoljeća. Gradili su je lokalni stanovnici te pripadnici raznih redova, među ostalima, dominikanci, augustinci, karmelićani i benediktinci.

Foto: Facebook Turističke agencije เที่ยวยุโรป By Newgens

Osim tog zanimljivog događaja, 1640. ponovno se dogodilo nešto neobično. Pet ogromnih stijena palo je s litice kroz krov kapelice gdje je bilo Besozzijevo tijelo. Međutim, stijene nisu oštetile njegovu grobnicu. Taj događaj se također smatra čudom, a mnogi vjeruju da je upravo zbog toga samostan posvećen sv. Katarini od Sassa jer tal. sasso znači kamen.

Foto: Facebook Turističke agencije เที่ยวยุโรป By Newgens

Foto: Facebook Turističke agencije เที่ยวยุโรป By Newgens

Bernardino Luini, Sv. Katarina / Foto: Wikimedia Commons

Sv. Katarina Aleksandrijska rođena je u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji. Prema predaji potječe iz ugledne plemićke obitelji, a poznata je po iznimnoj ljepoti, učenosti i mudrosti. Legenda kaže da ju je kršćanski pustinjak poučio kršćanstvu i pokrstio.

Katarina je ostala vjerna kršćanstvu i kada je car Maksimin naredio da svi stanovnici Aleksandrije dođu u hram i žrtvuju idolima. Katarina je došla u hram, ali se usprotivila caru rekavši: „Zašto mučiš ljude čašćenjem idola? Spoznaj pravoga Boga, Stvoritelja svemira i njegova jedinoga Sina Isusa Krista, koji je svojim križem ljude oslobodio pakla!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja