Budi dio naše mreže

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

/ im

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Božanska providnost se služila tim prilikama kako bi pokazala siromaštvo i poniznost s kojom je Božji Sin odlučio doći na zemlju. Članak pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: “Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.” (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu” (Lk 1, 39-40). Tražim li, poučena životom blažene Djevice Marije, način kako služiti drugima?

2. “Marijina poniznost se vidi u Magnificat… Ti i ja koji jesmo – koji smo bili oholi – obećajemo da ćemo se poniziti” (Gospina Krunica, 2. radosno otajstvo). U kojim trenucima hvalim Boga i zahvaljujem mu? Nastaje li moja poniznost i jača li se dok promatram veličinu ljubavi Božje?

3. “Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi” (Lk 1, 41). Prenosim li svojim riječima i stavovima radost života s Kristom?

4.”U Betlehemu nitko ništa ne pridržava za sebe. Tamo ne možemo čuti da se govori o mojoj časti, o mojem vremenu, o mojem radu, o mojim idejama, o mojem ukusu, ili o mojem novcu” (Carta, 14. 1974., br. 2). Razvijam li u svojoj obitelji kreposti koje se ističu u Betlehemskoj obitelji: milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost? Mogu li biti velikodušnija u održavanju svoga doma i nastojim li uključiti druge u različite zadatke?

5. “Pogled nam se zaustavlja na betlehemskoj štalici, na kući u Nazaretu, i više su nam nego ikada usred srca Marija, Josip i Dijete Isus. Što nam poručuje jednostavan i divan život Svete Obitelji? Što možemo od nje naučiti?” (Susret s Kristom, br. 22).

6. “Pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama” (Lk 2, 16). Molim li svetu Obitelj da mi pomogne da po meni rastu ljubav i međusobno predanje u mojem braku?

7. “Padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu” (Mt 2, 11). Što bih ja mogla donijeti pred Isusa? Jesam li uvjerena da on s osmijehom prima ono što mu prinesemo?

8. Učim li od Marije i Josipa živjeti samo s onim što mi je potrebno, dok u isto vrijeme nastojim svojoj obitelji osigurati blagostanje koje zaslužuje?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Izvor: Opus Dei

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja