Budi dio naše mreže

Sakrament pomirenja snažan je način na koji pokazujemo pokajanje za svoje grijehe, a zauzvrat primamo obilno Božje milosrđe. U ovom čudesnom sakramentu svećenik djeluje in persona Christi ("u Kristovoj osobi"). Znači, ne priznajete svoje grijehe svećenikom, nego je Isus Krist u svećeniku. Samo Bog može oprostiti grijehe, a Isus je ustanovio ovaj sakrament prikazan u Svetom pismu.

/ dz

Sakrament pomirenja snažan je način na koji pokazujemo pokajanje za svoje grijehe, a zauzvrat primamo obilno Božje milosrđe. U ovom čudesnom sakramentu svećenik djeluje in persona Christi (“u Kristovoj osobi”). Znači, ne priznajete svoje grijehe svećenikom, nego je Isus Krist u svećeniku. Samo Bog može oprostiti grijehe, a Isus je ustanovio ovaj sakrament prikazan u Svetom pismu, piše Catholic Stand.

(Isus) im je opet rekao: „Mir vama. Kao što je Otac poslao mene, i ja šaljem vas. ” Kad je to rekao, udahnuo je na njih i rekao im: ‘Primite Duha Svetoga. Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im, a čije grijehe zadržavate zadržavaju se (Ivan 20, 21-23). Kao i u svim sakramentima, morate se pripremiti. Da biste primili sakrament pomirenja, morate ispitati svoju savjest i zatražiti od Duha Svetoga da vam prosvijetli um. Nekoliko dobrih molitava koje treba izreći unaprijed nalaze se ove na stranicama devet i deset u knjižici pod naslovom „Ispit savjesti: Priprema za sakrament ispovijedi ”tekst vlč. Roberta Altier.

O moj Bože, suvereni suče, koji ne želi smrt grešnika, nego da se on obrati i spasi! Prosvijetli mi um kako bih mogao spoznati grijehe koje sam počinio mislima, riječima ili djelima i daj mi milost istinskog skrušenosti.

Dragi Bože, tražim tvoju milost. Ne ljuti se na mene zbog mojih grijeha, mojih prijestupa krjeposti, mojih grešaka. Znam da sam iznevjerio Tvoju milost; prihvati moju tugu zbog ovih uvreda. Obnovi moj odgovor tebi, moju vezu s tobom. Neka me očiste pokore mog života. Daj mi snage da budem čvrst u svojoj odluci da Te više ne uvrijedim. Daj mi svoje uvjerenje o milosti u mom životu da mogu odgovoriti na Tvoju volju i dobrotu. Ogrtač Tvoje pravde neka me štiti i ohrabruje cijeli život. Amen.

Volim primati sakrament pomirenja mjesečno. Održava moju dušu zdravom i podsjeća me ne samo na to koliko je jadan čak i jedan lakši grijeh, već me podsjeća i na to kako je naš Spasitelj pun ljubavi i ljubazan. Isus nam je dao ovaj sakrament kako bismo bez obzira koliko puta padali uvijek mogli ustati i potrčati k njemu poput prispodobe o izgubljenom sinu.

‘Ali sada moramo slaviti i radovati se jer je vaš brat bio mrtav i ponovno je oživio; bio je izgubljen i nađen je. ’(Luka 15,32).

Nadalje, kako nam Isus mnogo puta oprašta po svom Božanskom milosrđu, moramo oprostiti i drugima bez obzira na to koliko smo puta uvrijeđeni. Ovo je zapovijed od samoga Krista.

Oprostite li drugima njihove prijestupe, vaš će vam nebeski Otac oprostiti. Ali ako ne opraštate drugima, neće ni vaš Otac oprostiti vaše prijestupe (Matej 6, 14,15). U Svetom pismu također stoji,

Tada mu je Petar prišao upitavši ga: ‘Gospodine, ako moj brat sagriješi protiv mene, koliko često mu moram oprostiti? Čak sedam puta? ’Isus je odgovorio:‘ Kažem vam, ne sedam puta, nego sedamdeset i sedam puta. ’(Matej 18, 21,22).

Kao katolici, doista se moramo pobrinuti da što je moguće više primimo sakrament pomirenja. Milosti su divne i uistinu pomažu u otklanjanju vaših grješnih navika, kao i u tome da živite svoj život onako kako je Bog namjeravao stvorivši vas. Nemojte oklijevati. Uzdajte se u Božje milosrđe i molite da budete cjeloviti i skrušeni. Molite za druge župljane da se i oni dobro ispovijede i odlaze što su češće u mogućnosti.

Uostalom, ovaj svijet je duhovna bitka dobra i zla. Sakrament pomirenja daje nam milost koja nam je potrebna za obranu Isusa u školi, na radnom mjestu ili gdje god se zatekli. Isus želi da mi budemo branitelji vjere. Želi da budemo branitelji istine.

Isus mu je rekao: „Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni. ” (Ivan 14, 6). Zadnja napomena koju želim istaknuti i mislim da je bitno spomenuti da smo jednom kad se pomirimo s Bogom spremni primiti sakrament euharistije: Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista. Nakon primanja Presvetog Sakramenta primamo hranu za svoje duše i postajemo slični Kristu.

Na kraju, razmislimo o ovome, o ljepoti i čudima ova dva sveta sakramenta. Jer živeći sakramentalnim životom, Isus nas vodi u svoje nebesko kraljevstvo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja