Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u subotu, 8. listopada, u 10 sati svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi tijekom kojeg će za đakone zarediti 13 kandidata. Tim povodom u emisiji "Pod križem" u utorak, 4. listopada, gostovali su kandidati za đakone Krunoslav Hikec iz župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici i Domagoj Topić iz župe Svih Svetih u Sesvetama koji su govorili na temu "'Po imenu ja te pozvah, imenovah te premda me nisi znao' - ususret đakonskom ređenju". Telefonom su se javili i brat Ivan Raljušić, misionar Krvi Kristove iz župe sv. Nikole biskupa iz Pleternice te fra Ivan Majić iz franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštelu Lukšića. Emisiju je uredio i vodio vlč. Nikola Jurković.

/ mp

Kako je otkrio Domagoj Topić, diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a u Crkvi je aktivan od malih nogu.

“S 4 godine sam krenuo ministrirati te se osjećam najbolje kad sam uz oltar i Krista. Svi događaji u mom životu upućivali su me na svećenički pozivi i to je upravo ono što sv. Ignacije govori, koji je inače jedan od najvećih ‘lumena’ duhovnih vježbi i duhovnosti, a to je da Krist u tebi daje poziv od samog rođenja, a pitanje je samo hoćeš li ga ti znati prepoznati. Tako sam i ja propitkivao svoj poziv, došao i večeras na HKR, a za koji dan slijedi i ređenje za đakona.”

Jedan od kandidata za đakona je i Krunoslav Hikec koji je u srpnju ove godine diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te je također od djetinjstva vezan za Crkvu.

“Moj put je započeo s ministriranjem kad sam krenuo na pripremu za prvu pričest u sedmoj godini života. Tad je počeo moj kontinuirani hod s Gospodinom. Bilo je tu uspona i padova, ali u tom jednom kontinuitetu prepoznao sam tu kako me Gospodin poziva. Prepoznao sam tu ljubav na koju sam pozvan naviještati drugima. Osjetio sam kako pozvan suobličiti se Kristu i tako biti blizu drugima i uvijek raspoloživ.”

Osvrćući se na geslo ovogodišnjih ređenika za đakone “Po imenu ja te pozvah, imenovah te premda me nisi znao” Domagoj Topić naglasio je kako je sv. Ignacije rekao kako sam Isus u osobe usađuje klicu zvanja koja je u njima od rođenja.

“Ovako govori Jahve o Kiru, pomazaniku svome: ‘Primih ga za desnicu da pred njim oborim narode i raspašem bokove kraljevima, da rastvorim pred njim vratnice, da mu nijedna vrata ne budu zatvorena. Ja ću hoditi pred tobom da poravnam uzvisine, da razbijem mjedene vratnice, da slomim željezne prijevornice. Dajem ti tajna blaga i skrivena bogatstva, da bi spoznao da sam ja Jahve koji te zovem po imenu, Bog Izraelov. Radi sluge svog Jakova i Izraela, svog izabranika, po imenu ja te pozvah, imenovah te premda me znao nisi. Ja sam Jahve i nema drugoga; osim mene Boga nema.'” (Izaija 45,1- 45,5)

“Prorok Izaija izrekao je važne misli. Upravo u toj rečenici događa se jedna ontološka promjena koja nas mijenja. Nismo ni znali tko je Bog i nismo znali što je Crkva. Znali smo samo disati i to je ono što dijete zna kad izađe iz majčine utrobe. A ipak Bog nas je imenovao, onaj tko nas je stvorio i predodredio nas je za nešto. Nekoga za brak, nekoga za laički posvećeni život, a nas 13-icu predodredio je i pozvao na sveti red.”

Topić je govoreći o sakramentu svetog reda naglasio je kako vidi Crkvu kao sliku obitelji.

“To je obitelj koja ima majku, oca, djecu, braće i sestre, a Crkva kao zajednica koja vjeruje u Isusa Krista ima i svoje predvoditelje, a to su svećenici jer oni imaju sveti red te su posrednici ne svojom vlašću već koja im je dana na Posljednjoj večeri kada je Isus ustanovio sam sveti red. Molimo molite za nas. I to je ljepota obitelji jer smo svi usmjereni jedni na drugoga.”

Krunoslav Hikec nadodao je kako postoje tri stupnja svetog reda, a to su episkopat, svećenstvo i đakonat. Objasnio je kako đakoni imaju određene zadatke služenja u Crkvi.

“Službe đakona su dijeliti sakrament krštenja, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto Pismo, poučavati i poticati narod, dijeliti bogoslovine te voditi obrede sprovoda i pokopa.”

Cijelu emisiju “Pod križem” pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja