Budi dio naše mreže

Emisiju "Pod križem” u srijedu, 13. listopada, na temu važnosti križa u životu čovjeka uredio je i vodio vlč. Branimir Budinski.

/ mp

Vlč. Budinski je podsjetio na prošlu emisiju “Pod križem” u kojoj se govorilo o ulozi križa u čovjekovom životu i tri stava kako se čovjek odnosi prema tom križu.

“U prošloj emisiji vidjeli smo postoje tri stava prema križu. Tako se prvi stav naziva stavom apatije, odnosno ravnodušnosti. To znači da križ postoji, ali ne marimo kako on djeluje na naš život. Jednostavno se ne bavimo njime. Drugi stav srca prema križu je antipatija, odnosno odbojnost. To je kad srca okreću leđa križu i smatra ga se prokletstvom. Zadnji stav srca bio je stav ljubavi i vapaja prema križu, odnosni čovjek promatra križ kao nešto što ga izgrađuje u život.

Želiš li naučiti ljubiti, idi prema svom križu i učiniti ga svojim izborom i budi putokaz drugim ljudima prema Nebu.

Postoji izbor u tvom životu. Ne postoji izbor hoćeš li imati križ ili ne, ali Isus je obećao nadu stoga možeš odabrati nešto drugo, odnosno način na koji ćeš patnju učiniti pokretalačkom snagom u svojem životu i zato te je Isus ostavio u nadi jer je pobijedio svijet. Želiš li naučiti ljubiti, idi prema svom križu i učiniti ga svojim izborom i budi putokaz drugim ljudima prema Nebu. Zamoli Duha Svetoga da ti Bog pokaže pravi put, a ja ću ti pokušati pomoći na tom putu”, istaknuo je vlč. Budinski.

Nadalje je citirao evanđelje po Mateju:

“Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze. Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.”

(Matej 5, 14-16)

Osvrnuvši se na ovaj citat vlč. Budinski naglasio je kako se sol koristi za sve vrste jela.

“U Starom zavjetu sol je bila znak saveza, potpisivanja ugovora te se sola posipala na razne papire. Isus poručuje da smo sol zemlje. Ti možeš biti začin svojim ukućanima. Isus ti poručuje da si svjetlost svijeta jer je na tvom krštenju svjetlo na svijećnjaku upalio Krist. Nije lako biti svjetlost među ljudima i sol onima koji žive bljutavo. Meni osobno bilo je najteže i jest biti svijećnjak u vlastitoj obitelji.

Ako si ti sol, druge ćeš privlačiti jer svi želimo konzumirati sol. Svi žele posegnuti za tvojim životom. Isus Krist je prije 2 tisuće godina donio lijek protiv smrti. Bog ima način kako će lijek raširiti ljudima jer nitko nikada nije imao posla s Isusom Kristom. Zašto nisi vidio Isusa Krista da si objavljuje? Upravo iz tog razloga kršćane koji su taj lijek inficirali u sebe, utjelovili u svoje ruke, misli te upoznao da je Isus živ. Bogu nije problem objaviti se, ali za tim nema potrebe jer tebi ne treba netko kao Bog već netko poput tebe. Ni meni kao svećeniku nije Bog objavio već je odaziv na Božji poziv bio plod promatranja kršćana.

Tvoj križ je jedino mjesto na kojem ne možeš učiniti ništa jer si razapet i može te spasiti samo Bog. To nije čovjekova snaga već Božja snaga.

Vjerujem da možeš preobraziti život jer imaš svijećnjak na kojem se upalilo svjetlo pomoću križa. Tvoj križ je jedino mjesto na kojem ne možeš učiniti ništa jer si razapet i može te spasiti samo Bog. To nije čovjekova snaga već Božja snaga”, poručio je vlč. Branimir Budinski.

Emisiju “Pod križem” na HKR-u možete pratiti srijedom od 20 sati. Video možete pogledati OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja