Budi dio naše mreže

O detaljima 32. po redu zahvalnog pješačkog hodočašća velikogoričana Majci Božjoj Bistričkoj u emisiji Aktualno HKR-a razgovarali smo sa župnikom Navještenja Blažene Djevice Marije Norbertom Ivanom Koprivcem.

/ dp

Ispred župne crkve Navještenja BDM u subotu, 2. rujna krenut će po 32. put rijeka hodočasnika, vjernika iz triju velikogoričkih župa, kao i iz župa Velikogoričko-odranskog dekanata i okolice kako bi izrekla zahvalu Majci Božjoj jer je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu od ratnih stradanja.

Premda je ljudskim očima izgledalo nemoguće da će ostati netaknuti, Bogu ništa nije nemoguće. Potrebna je samo vjera, a nju su imali oni koji su s pouzdanjem dali zavjet i s ljubavlju ga krenuli ispuniti.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Naime, prije 32 godine, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag.

Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu.

Misu u 18 sati predvodit će mons. Tomislav Rogić uz koncelebraciju svećenika koji će se moći pridružiti tom misnom slavlju.

Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

Župnik Norbert Ivan Koprivec pozvao je sve zainteresirane da se priključe hodočašću, bilo na jednom dijelu puta ili da dođu na misno slavlje u Mariju Bistricu toga dana u 18 sati.

Tko sve hodočasti?

Hodočaste, kaže nam župnik Koprivec, svi koji imaju snage hodati, od najmanjih do najstarijih.

“Velikogoričanima se priključuju hodočasnici iz drugih župa i dekanata, iz Siska i Zagreba. Doista, ima ih iz svih krajeva bliže povezanih s Velikom Goricom”, rekao je nam župnik Koprivec.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Kada je polazak i gdje vjernici trebaju doći?

Polazak je u pet sati ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije nakon molitve i blagoslova hodočasnika. Prolazimo kroz Rakarje, Kobilić do Šćitarjeva. Tamo je doručak, a zatim ulazimo na autoput u 7.30 prema Soblincu gdje će ponovno biti kratka pauza, a zatim idemo za Kašinu preko Laza do Marije Bistrice.

Očekujemo oko 2000 hodočasnika pješaka, a vjerujem da će ih se toliko pridružiti i na misnom slavlju u Mariji Bistrici.

“Velika Gorica već godinama pomaže organizaciju turopoljskog doručka. U župljani župe Šćitarjevo rano se dižu da bi pripremili taj doručak koji je negdje oko 7 sati ujutro. Grad to pomaže. Ovim putem zahvaljujem svima koji pomažu u organizaciji tog doručka”, kazao je HKR-ov gost.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Naknadno priključivanje

Ako ima onih koji se hodočašću žele naknadno priključiti to mogu učiniti, kazao nam je velikogorički župnik.

Oni koji nemaju osiguran prijevoz za povratak kući, mogu se javiti u župni ured Navještenja BDM do srijede, 30. kolovoza.

“Mogu se uključiti u Soblincu, Kašini i na Lazu. U Soblincu ćemo biti otprilike oko 10 sati. Tamo ćemo imati pauzu dvadesetak minuta. U Kašini ćemo pauzirati do 40 minuta. Na Lazu nas dočekuju volonteri s hranom i pićem za okrjepu”, objasnio je župnik.

Ako netko i posustane tijekom hodočašća, dodao je velikogorički župnik, nema brige.

“Organizirana je medicinska pomoć, a tu su i naši taksisti i drugi vozači, volonteri. Naši redari imaju brojeve medicinskih djelatnika koji će odmah priskočiti upomoć ako nekome pozlije. U Ščitarjevu će na doručku hodočasnicima biti osigurana voda”, objasnio je.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Oko 15 sati prije svetišta majke Božje Bistričke obično se formira procesija i u njoj ulazimo u svetište uz molitvu i pjesmu, istaknuo je župnik Koprivec.

Misu u 18 sati predvodit će mons. Tomislav Rogić uz koncelebraciju svećenika koji će se moći pridružiti tom misnom slavlju.

Oni koji nemaju osiguran prijevoz za povratak kući, mogu se javiti u župni ured Navještenja BDM do srijede, 30. kolovoza, istaknuo je župnik Koprivec.

“Očekujemo oko 2000 hodočasnika pješaka, a vjerujem da će ih se toliko pridružiti i na misnom slavlju u Mariji Bistrici. Dogovor s redarima i volonterima bit će u četvrtak u pastoralnom centru Nazaret da se dogovorimo o organizaciji ovoga hodočašća”, istaknuo je župnik Koprivec.

********

Cijelu emisiju “Aktualno” poslušajte ispod članka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja