Budi dio naše mreže

Peremo odjeću i tijelo, želimo mirisati, a što je s mirisom naše duše?

Nutrinu skrivamo kao zmija noge, ponekad je gurnuta pod tepih sa svim svojim smećem i prljavštinama. Duboko zakopana u nama, daleko od očiju svih, sigurni u sigurnost naših tamnica, čuvamo sebe skrivene od svjetla i dana.

/ dt

Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.
Tko ima uši da čuje, neka čuje!«
I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu.

Mk 7, 14 – 23

Da, čuvamo i čistimo vanjštinu, brinemo se za sve izvana jer to je ono što ljudi vide.

Nutrinu skrivamo kao zmija noge, ponekad je gurnuta pod tepih sa svim svojim smećem i prljavštinama. Duboko zakopana u nama, daleko od očiju svih, sigurni u sigurnost naših tamnica, čuvamo sebe skrivene od svjetla i dana.

Peremo odjeću i tijelo, želimo mirisati privlačnošću i čistoćom. A zaboravili smo na miris svoje duše. Iz nje izlazi prava nečistoća, ponekad miris, ali ponekad i smrad.

Čujemo li što nam želi reći? Imamo li uši da čujemo? Hoćemo li svi poslušati, i to ozbiljno i iskreno? Što ćemo učiniti da nam nutrina zamiriše?

Vanjština sjajna, a u nutrini trulež, to zovemo obijeljenim grobovima. Vjerujem da ne želimo živjeti tako.

Tijelu je potrebna kupka, a duši je potrebno oproštenje. Bog svojim milosrđem i ljubavlju čisti dokraja i nutrinu čini sjajnijom od najsjajnije vanjštine.

Zato je lijepa duša ljepša od najljepšeg tijela.

Borimo se sa svojom nemoći da učinimo korak prema čuti, a čuti je korak prema živjeti.

Neka Božja ruka dotakne u nama sve ono što je skriveno i sramotno, sve nemoćno i ranjeno truleži, sve ono što traži put k ozdravljenju i neka daruje svoj božanski miris našoj nutrini, neka daruje čistoću i sjaj.

Tada smo potpuno čisti, a i tijelo se ljepše osjeća kad u sebi nosi čistu dušu, slobodnu od svakog zadaha truleži.

 

Gornji tekst je izvadak iz knjige Kap za dobar dan – meditacije, autora vlč. Darka Zgrablića. Vlč. Zgrablić svećenik je Porečke i Pulske biskupije. Vodi duhovne vježbe i obnove te se duhovnim prilozima redovito javlja u više radiopostaja. Dugi niz godina redoviti je suradnik u duhovnom programu Radio Istre u komentarima dnevnih i nedjeljnih evanđelja u emisijama “Susret s Izvorom” i “Kap za dobar dan”. Snimljene tekstove objavljuje na svom Youtube kanalu te kanalu Zrno Riječi. Jedan je od urednika i voditelja emisije “Razlog nade” Laudato televizije. Župnik je u Župi sv. Vinka u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja