Budi dio naše mreže

Ključna riječ: evandelje-dana

FRA TOMISLAV PERVAN Čovjekova se mudrost sastoji u ovome: Boga spoznati, upoznati, iskusiti, i prema njemu usmjeriti svoj život

"Toliko puta suvremenici mu i protivnici postavljaju klopku pitajući ga spram znakova, tražeći da svede neki znak s neba. Isus jasno odgovora svojim suvremenicima kako ne čitaju, kako nisu kadri čitati znakove vremena, kako su slijepi za ono što se događa u njegovoj osobi, u njihovu najbližem okolišu", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Isus je zapravo poručio Marti - Nije meni do tvojih kolača i jela, tražim tebe, tvoje srce

"Marija je primjer kako se riječ Božja sluša, pohranjuje u srce i kako donosi plod - u dobru i plemenitu srcu. Slušanje ovdje nije pasivno, nego upravo aktivno, otvorenost prema djelovanju. Slušanje uključuje promišljanje, razmišljanje jer zna da Isus govori Božje riječi. I upravo u takvo slušanje upada Marta svojim prigovaranjima", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: U Mariji imamo taj novi prostor koji će postati Hramom za Sina Božjega

"Kolika čast za ljudski rod, za svaku ženu, biti majkom, kolika čast Mariji da ju je Bog očistio od istočnoga grijeha, da bude čista posuda. Jer samo se iz čista može dobiti čisto, samo iz nevina nevino, samo iz sveta Sveto. A Anđeo je Mariji rekao da će se to 'Sveto što će se iz nje roditi zvati Sin Božji!'" piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Kad čovjek traži uspjeh, on redovito izostane

"Ne želi Isus nikakvu popularnost, promidžbu za sebe, nikakvu slavu ni pljeskanje ili odobravanje masa. Sve to ograničava čovjekovu slobodu, spektakli redovito guše i ne daju živjeti. Čovjek postaje ovisnik o mnoštvu kao o drogi", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Tek kad je nadčovjek mrtav, može pravi čovjek zaživjeti

"S kime se Isus susretne, tko pusti u svoj život Isusa kao Spasitelja, cjelokupna njegova egzistencija postaje prozračna, prima novi predznak. Čitamo o tome u Djelima apostolskim gdje se veli da je svima bilo sve zajedničko, nitko ništa nije više smatrao svojim. Ništa više nije naše, ako smo svi mi Božja svojina, i ako imamo Boga - svoje bogatstvo", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Želimo li se otvoriti novomu - staro mora umrijeti

"Tko u životu vidi samo sebe, ostaje osamljen. Gubi smisao života iz svoga zrenika, ide za nerealnim predodžbama, namjesto da se posveti onomu što može učiniti i ostvariti u životu, što mu može donijeti sreću, ispunjenje, ljubav. Samo onaj tko se odrekne svoga 'ega', može se upustiti u nešto drugo, bitnije, značajnije, veće  - sposoban je za ljubav", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana na blagdan sv. Lovra, đakona i mučenika, fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Uzaludno je voditi križarske vojne protiv kukolja ili zla u svijetu

"Tko prije smrti sudi, rasuđuje, osuđuje i presuđuje, prisvaja sebi Božja prava i povlasticu. Ponavlja onu pogrješku farizeja iz molitve u Hramu koji lomi koplje nad carinikom, postaje stariji brat koji presuđuje i osuđuje mlađeg povratnika sa zla puta, preuzima na sebe Adamov istočni grijeh posizanja za razlikovanjem dobra i zla, ponavlja grijeh jednog Kaina i bezbožnog Babilona", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Istinski i pravi život može se pronaći samo u sebedarju

"Tko se grčevito drži sebe i svoga života, promašuje mogućnosti istinskoga, sretna života. Život kakav je zacrtao Stvoritelj moguće je pronaći samo u predanju i ljubavi. Takav život ne prekida ni smrt jer pripada Bogu. Stoga Isus nastupa kao istinski učitelj života", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

Fra Tomislav Pervan: Svijet će Kristove učenike uvijek mrziti, ali oni nisu iz svijeta istrgnuti, nego upravo u njega poslani

"Pod riječju ‘svet' i ‘posvetiti' u Bibliji se ponajprije ističe bitna Božja oznaka. Bog je svet. On je sama svetost. Svetost je način Božjega bivovanja. Samo je Bogu svetost svojstvena. On je jedini istinski i izvorno Sveti. Svaka druga svetost izvodi se iz Božje svetosti, jest sudjelovanje u Božjoj svetosti", piše, između ostalog, u svom promišljanju Evanđelja dana fra Tomislav Pervan.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja