Budi dio naše mreže

U današnjem Evanđelju čitamo kako se učenici suočavaju s Kristovim riječima: "Ako ne odem, Branitelj neće doći k vama." Doživljavajući Riječ Božju kroz molitvu i egzegezu, p. Niko Bilić donosi svoje iskustvo Ivanova Evanđelja (Iv 16, 5-11).

/ fe

Isusovac Niko Bilić profesor je na zagrebačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanosti. Na mrežnoj stranici amdg.eu bilježi proces cjeloživotnog učenja kroz duhovnost, teologiju, predavanja, molitve, knjige, znanstvene članke, stručne radove i suradnju s mnogim zajednicama te fakultetima. Razmatranje uz današnje Evanđelje donosimo u cijelosti.

Krećeš (πορεύομαι Iv 16,7), odstupaš (2x ἀπέρχομαι 16,7), Gospodine, odlaziš (ὑπάγω 3x Iv 16,5.10) k Ocu (16,10) koji te je poslao (16,5). Šutim, ni ja ne pitam kamo ćeš (16,5). Srce mi je žalosno (16,6). Ali ti mi kao biblijski mudrac odgovaraš na iskonsko pitanje: Kakva je korist za mene (συμφέρει 16,7)? Čemu to? Koja je svrha? Što ja imam od toga (usp. Prop 1,3)? Ideš k Ocu zato da mi od Oca pošalješ Duha Svetoga koji me bodri i sokoli (παράκλητος 16,7), Duha koji me brani i tješi jer inače neće doći.

Pošalji mi Duha Svetoga da me pravo pouči o mojemu grijehu, da ga više ne tumačim na svoj uskogrudan, sebičan način, nego da Duh prosvijetli i vodi moju savjest. Neka Duh razotkrije moju nevjeru! Pošalji Duha Svetoga da me pouči kako je pravedno što ti odlaziš k Ocu! Duh me upozorava što je pravi sud svijetu.

Dođi, Duše Sveti, i pokaži mi kako je ovosvjetski prvak i vladar pod Božjim sudom! Dođi, Duše Sveti, i daj mi snage da svim srcem vjerujem u Isusa, vječnoga Kneza i Gospodina, Kralja svega stvorenja, sada kad je mojim očima nevidljiv!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja