Budi dio naše mreže

Želimo li napredovati u duhovnom životu, prvo moramo postaviti pitanje: "Što Bog želi?"

/ dz

Važan aspekt molitve u kršćanskoj tradiciji je kontemplacija. Sastoji se od jednostavnog unutarnjeg pogleda, usmjerenog na Boga, piše Aleteia.

Sveti Bernard iz Clairvauxa proširuje ovu tradiciju kontemplacije u jednoj od svojih propovijedi, objašnjavajući kako je prvi korak kontemplacije razmatranje Božje volje:

Prvi stupanj kontemplacije, moja draga braćo, je neprestano razmatranje onoga što Bog želi, što mu je drago i što je prihvatljivo u Njegovim očima. Svi vrijeđamo u mnogim stvarima; naša se snaga ne može mjeriti s ispravnošću Božje volje i ne može se s njom spojiti ili uskladiti s njom.

Sveti Bernard vjeruje da se cijeli naš duhovni život mora vrtjeti oko ispunjavanja Božje volje, a ne naše vlastite.

Ponekad to može biti težak korak, jer možemo biti u iskušenju tražiti vlastitu volju i tražiti od Boga da nam olakša planove.

Ključ ovog koraka je poniznost, kako objašnjava sveti Bernard u svojoj propovijedi:

Zato se ponizimo pod snažnu ruku Svevišnjega Boga i potrudimo se pokazati se nedostojnima pred njegovim milosrdnim pogledom… Jednom kada se oko duše pročisti takvim razmatranjima, više ne ostajemo unutar našeg duha u smislu od žalosti, nego prebivamo u Duhu Božjem s velikom radošću. Više ne razmatramo što je volja Božja za nas, nego što je ona sama po sebi.

Nadalje:

Jer naš je život u njegovoj volji. Tako smo uvjereni da je ono što je po njegovoj volji u svakom pogledu za nas bolje i prikladnije. I tako, ako nam je stalo da sačuvamo život svoje duše, moramo se jednako tako brinuti da što manje odstupimo od Njegove volje.

Dok nastojimo produbiti svoj odnos s Bogom, gledajmo Njegovu volju i prepoznajmo kako su Božji putovi uvijek bolji od naših.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja