Budi dio naše mreže

Bez obzira na to o kakvom je problemu riječ, za njega je uvijek potrebno dvoje. Vrijeme je da razmislite o svojim slabostima, prije nego što ovih 10 podmuklih uljeza pronađu put do vašega braka. Neka vam Bog daruje mudrost kako biste pripazili na te tobože “male stvari” te tako zaštitili, njegovali i cijenili svoj brak.

/ md

Debra Fileta je stručna savjetnica i autorica knjige “Vodič za pronalazak ljubavi vašega života”, u kojoj piše o hodanju i vezama te savjetuje mlade kako pronaći pravu ljubav, stoji na mrežnoj stranici Župe sv. Ivana Krstitelja. Mnogo je toga što može stati na put dobrom braku, a često je riječ o malim, neprimjetnim stvarima. Može li par koji je “prerazličit” zaista imati uspješan brak?

Kako bi naši brakovi mogli opstati i uspjeti, prenosimo nekoliko “ubojica” braka na koje bi svaki par trebao pripaziti:

1. Rodbina

Glavni uzrok stresa za većinu parova najčešće dolazi iz odnosa s osobama kojima ste okruženi. Roditelji, rodbina, braća, prijatelji… svi oni ostanu po strani u trenutku kad na vjenčanju pred oltarom kažete “uzimam”. Ulaskom u brak donijeli ste odluku da ćete svoga supružnika staviti iznad ostalih. Veliki broj brakova pati upravo zbog nedostatka prioriteta – parovi dopuštaju da ih se vuče na sve strane umjesto jednoga prema drugome. U zdravom braku parovi stavljaju jedno drugoga iznad svih ostalih.

2. Manjak komunikacije

Prosječan par posveti samo nekoliko minuta dnevno kvalitetnom međusobnom razgovoru. Lako je prepustiti se užurbanom životu i izgubiti komunikaciju s bliskim osobama, no nemoguće je živjeti pasivno. Čim se prestanemo kretati prema naprijed, počinjemo tonuti. Parovi! Nađite što više vremena kako biste se povezali i komunicirali sa svojim partnerom.

3. Stres

Vrlo je lako „istresti se“ na svoga supružnika. Dok se nalazimo u sigurnosti i udobnosti svoga braka može nam postati navika da skupljamo stvari u sebi – i tada eksplodiramo. Financijski problemi, bolesti, gubitak posla i patnja, parovima u zdravom braku mogu biti prilika da se još više zbliže, tako što se oslanjaju jedno na drugo, dijele svoje probleme i nose teret braka zajedno. .

4. Tehnologija

Pročitala sam vijest da se jedan muškarac odlučio razvesti… od svog mobitela. Ima smisla, jer mnogi od nas u svome džepu nose ovoga opasnog “ubojicu” braka. U svijetu koji je zaluđen tehnologijom, korištenjem iPhonea i manijom objavljivanja postova na Facebooku, nije čudno da ne posvećujemo vrijeme stvarnoj blizini drugih osoba. Isključite kabel, prekinite vezu, ugasite računalo – i uložite vrijeme u svog partnera.

5. Sebičnost

Brak je jedna velika, neprekidna, životna lekcija o nesebičnosti. Mi ćemo ili dopustiti da nas iskustvo promijeni na bolje, ili ćemo postati ogorčeni. Dati prednost drugome veoma je teška zadaća, jer je naše biće programirano da bira najprije sebe. Svaki put kad kažemo “da” samima sebi, kažemo “ne” svome braku. U braku nije riječ o “njemu” nasuprot “njoj”, već o “nama” nasuprot “meni.”

6. Nepraštanje

Oprostiti i zaboraviti nije isto. Dugo ćemo patiti ako to ne uspijemo shvatiti. Ta nutarnja bol u konačnici može nanijeti mnogo štete našem životu. Oprostiti nije isto što i opravdati nekoga. Oprostiti znači osloboditi samoga sebe kako bismo primili ozdravljenje od Boga koji nam uvijek iznova oprašta.

7. Neutvrđene granice braka

Često u braku razmišljamo o strategiji napada, zaboravljajući da je strategija obrane jednako bitna. Možemo činiti sve pozitivne stvari, a da se pritom ne zaštitimo od onih negativnih. Utvrdite granicu oko svog braka; zaštitite ga tako da čuvate svoje emocije, međusobne odnose i način na koji provodite svoje vrijeme.

8. Prošlost

Najgora stvar koju možemo učiniti jest da svoga partnera gledamo na temelju njegove prošlosti, umjesto na temelju onoga kakav je sada. Iako prošlost može utjecati na naše živote, na našu sadašnjost može djelovati jedino ako joj to dopustimo. Važno je biti iskren o svojoj prošlosti, a još je važnije poštivati tuđu prošlost i gledati što Bog čini u životu našeg partnera OVDJE i SADA. Zaboravite na ono što je iza vas… kako biste mogli ići prema naprijed.

9. Neiskrenost

Zašto je mala laž jednako opasna kao i velika? Zato što obje laži jednako utječu na bliskost. Iskrenost u braku je poput lanca koji vas spaja. Ako uklonite jednu kariku, ili deset karika, rezultat je isti – dolazi do pucanja lanca, do razdvajanja. Ako ste pogriješili ili ste nešto tajili svome partneru, sada je vrijeme za istinu i ispovijed. Neiskren odnos je nikakav odnos.

10. Ponos

“Ja sam svoj najveći problem u braku”, kazao je jedan psiholog na temu bračnih odnosa. Znati prepoznati i ispraviti svoje mane i nedostatke, prije nego se usmjerite na one vašega bračnoga partnera, najveći je korak prema izgradnji odnosa. Vaš ponos može itekako otežati stvar. Mnogo je lakše uperiti prst i prebaciti krivnju na partnera. U trenutku kad odbacite svoju odgovornost, odbacili ste i svoj odnos s partnerom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja