Budi dio naše mreže

Govorimo ih bez razmišljanja, a opet ponekad ono što kažemo može postupno odgurnuti naše dijete od Boga.

/ dz

Govorimo ih bez razmišljanja, a opet ponekad ono što kažemo može postupno odgurnuti naše dijete od Boga, piše Aleteia.
Kao što mala Anna kaže u knjizi, Boga možemo staviti u male kutije. Prečesto djecu predstavljamo s “korisnim” Bogom, poput davatelja nagrade, čudotvorca, višenamjenskog objašnjenja. Takve fraze mogu zauvijek utjecati na našu djecu. Evo nekoliko primjera rečenica koje treba izbjegavati koristiti.

Izbjegavajte da se Isus često naziva “malim”

Zapravo nije pogrešno govoriti o “malom Isusu” otkad je Isus stvoren čovjekom i prvo, naravno, kao malo dijete. Međutim, nije dobra ideja da ga se često naziva takvim, jer će za dijete Isus biti samo “mali Isus”, Dijete Isus iz jaslica ili kuće iz Nazareta. Postat će “mali Isus za djecu” koji će ostati u muzeju dječjih stvari i uspomena iz djetinjstva. “U djetinjstvu ne smijemo naučiti ništa što ćemo kasnije morati zaboraviti.”

“Isus te ne voli kad se tako ponašaš”

Ovu formulu treba apsolutno zabraniti jer je potpuno lažna. Isus beskrajno voli svakoga od nas, čak i ako smo najgori od grešnika. Dijete koje to čuje odrast će sa strahom od gubitka Božje ljubavi i bit će uvjereno da se ta ljubav mora zaslužiti, da Bog ne voli grešnika. Ono što roditelji kažu u ranim godinama ima takav utjecaj da će dijete kao odrasla osoba ostati obilježeno slikom da nas Bog voli samo kad se ponašamo ispravno.

Slično tome, nikada ne bismo smjeli reći: “Ne volim djevojčice koje lažu (ili dječake koji uvijek viču i vrište, na primjer)”, kao kraći način da kažemo da ne volimo kad lažu. Ali ono što dijete razumije je da ih ne volimo kad lažu. To se možda čini manjom točkom, i na neki način jest, ali obrazovanje se sastoji od sitnica, i u ovom slučaju moramo imati na umu da način na koji volimo svoju djecu, način na koji im pokazujemo svoju ljubav, pomaže im u percipirati i živjeti Božju ljubav.

“Bog te kažnjava”

Iako je istina da je patnja posljedica grijeha, lažno je i opasno patnju ili neuspjeh predstavljati kao izravnu kaznu određenog grijeha. Sjećate se kako je Isus odgovarao svojim učenicima koji su ga pitali za slijepca: „Njegovi su ga učenici pitali:‘ Rabine, koji je sagriješio, on ili njegovi roditelji, da je rođen slijep? ’Isus je odgovorio:‘ Ni on ni njegovi roditelji nisu griješili. Ali to je bilo da bi se u njemu očitovala Božja djela ’“ (Ivan 9, 2-3). Ako, kad dijete bude povrijeđeno u neposluhu, čuje da je to kazna od Boga, ono će misliti da je patnja uvijek “zaslužena” i, obratno, da je sreća ili ideja koju o njoj ima (zdravlje, sreća, odsutnost patnja, zadovoljstvo) uvijek je znak ponašanja koje godi Bogu.

“Isus nije sretan, ti si ga povrijedio”

Dvosmisleno: ova je izjava istinita i netočna istovremeno. Claire, sa smicalicom desetogodišnjaka, primjećuje: “Isus ne može biti tužan jer je zauvijek sretan na Nebu!” Logično. Međutim, Claire možemo istaknuti da su i njezini grijesi, njezini današnji grijesi, razapeli Isusa. Isus je unaprijed trpio za sve grijehe svih ljudi prošlih, sadašnjih i budućih. Čak i da su to bili samo njezini grijesi, Isus bi dao svoj život. Dakle, reći da naš grijeh tjera Isusa da pati nije lažno. Ali moramo biti na oprezu: nije važno ono što namjeravamo reći, već ono što dijete percipira i razumije. Dijete može misliti da Isusova sreća ovisi o njemu, o njegovom dobrom ili lošem ponašanju, što je lažno. U stvarnosti grijehom nije uništena Isusova sreća, već sreća grešnika. Isto tako, kvaliteta Isusove ljubavi prema nama ne ovisi o našem odgovoru. Bog nas voli slobodno, potpuno i bezuvjetno. To je ta ljubav koju trebamo prenositi, uvijek iznova, svojoj djeci.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja